Argentina ha slitt siden lenge før VM-sluttspillet tok til og var meget tannløse mot Kroatia. De kunne raskt ha tapt mot et engasjert og sprudlende Island også, men de maktet ett poeng. Alt tyder på at Messi og co allerede er ferdig med verdensmesterskapet – før det hele har begynt ordentlig.

Er VM i Russland gigantes fall og overraskelsenes VM?

Vi har blitt imponert over Mexico, som har spilt forrykende flott fotball, vi har latt oss blende av én stor stjernene i Ronaldo og Portugal, og kan virkelig europamesterne kopiere Spania og vinne to mesterskap på rad? Kanskje den eneste av de beste lagene som har innfridd, sammen med Frankrike?

Tyskland, som den største favoritten, sammen med Brasil, har heller ikke fått de ønskede resultat, noe som overrasker ekspertene. De samme ekspertene peker på solide forsvar og teknisk gode spillere hos de antatt svakere nasjonene. Det stemmer nok, men årsaken til overraskende resultater er komplisert og mer sammensatt enn det.

Alle nasjonene, kanskje bortsett fra Saudi Arabia, Panama, Tunisia og Colombia har sett svake ut, mens nasjoner som Japan, Senegal og Peru, med to tap har spilt god fotball med innsatsen utenpå drakta. Det scores får mål, det er jevne resultater, med få unntak, og det er meget små marginer – når turneringen skal avgjøres hvem som går videre eller ikke, gjennom tre kvalik-kamper.

Det er som kjent kun to nasjoner som går videre, fra hver av de åtte gruppene.

Derfor er det så viktig i VM å få denne ene seieren i én av tre kamper. Da er man ofte trygg, men det gir ingen garantier. En nasjon kan ryke ut av mesterskapet på fire poeng også, her telles innbyrdes oppgjør og målforskjell. Tap og vinn, betyr åpenbart enorm forskjell for alle nasjoner som deltar, ikke bare for laget, men for tilskuerne, som kanskje har betalt enorme summer for å bo i vertslandet –gjennom store deler av av mesterskapet.

 

Ronaldo finner målet oftere enn alle andre, scoret fire på to kamper så langt i VM Foto: Wikipedia.org

Brasil har vel knapt kommet seg etter skandalen i sitt eget mesterskap, der de ble slaktet av gode tyskere. 1-1 mot Sveits er ikke overbevisende nok, og nå venter Costa Rica og Serbia i de to neste kampene. Ingenting er avgjort i gruppe E.

Spania er alltid en av favorittene i de mesterskap de deltar, men de har ikke imponert voldsomt i sine to kamper. Riktignok spilte stjernene godt i store deler av kampen mot Portugal (3-3) og de vant sin andre kamp mot Iran, så vidt. Spania møter Marokko i gruppe B i sin siste kamp, et Marokko som allerede er ute, med sine to tap. Her går de to favorittene Spania og Portugal videre, fordi vi føler oss trygge på at Portugal slår Iran i sin siste kamp.

Det er altså i gruppe F de største overraskelsene kan komme.

Tyskland må vinne mot Sverige, og kanskje behøve poeng mot Sør Korea, og likevel ryke ut av VM. Sverige kan slå Tyskland på en god dag, sågar klare uavgjort, da brenner det virkelig under føttene på Die Mannschaft, som har fire stjerner på brystet – som betyr fire VM-trofeer. Savnet av Leroy Mané er skrikende. Fortsatt åpen gruppe.

Med Argentina så godt som ute, må vi se på de underdogs, som kan gå lengre enn forventet.

Da er det lett å nevne Kroatia som lekte seg mot nettopp Argentina. Modric og Rakitic er navn som kan skinne lenge i dette mesterskapet. Kroatia har seks poeng i gruppe D og vil gå videre sammen med det laget som vinner av Island og Nigeria. I teorien kan Argentina gå videre med hjelp fra andre, og må åpenbart vinne sin siste kamp mot Nigeria, 26. juni.

Belgia og England vant sine kamper i gruppe G, og er dermed store favoritter til å gå videre fra denne gruppa på bekosting av Panama og Tunisia. Hvor langt disse to kan gå i sluttspillet blir spennende å følge.

Uruguay og Russland står med seks poeng hver i gruppe A, og er den eneste gruppa som er klar før siste kamp. Ute er både Egypt og Saudi Arabia.

Danmarks ene poeng mot Australia kan være helt avgjørende, siden de vant sin første kamp mot Peru. Frankrike og Paul Pogba har slått både Peru og Australia og er derfor videre, før kampen mot Danmark. Australia står med ett poeng, Peru er ute og Åge Hareides menn har fire poeng i gruppe C.

I gruppe H har to lag vunnet hver sin kamp, Japan og Senegal vant begge med 2-1 over henholdsvis Polen og Colombia. En åpen gruppe der alt kan skje fortsatt, siden det kun er spilt én kamp her.

Gjennomsnittet antall mål, er noe mindre enn under Brasil-VM fra 2014, underholdningsverdien også vil noen si, men kjære mor, det skal spilles en hel haug med fantastiske fotballkamper ennå. Det er når sluttspillet tar til, man skiller gutter fra menn. Da får vi ekstraomganger og straffesparkkonkurranser, som kan ta nuven fra selv de aller tøffeste.

Hvilken nasjon er best forberedt og er mentalt sterk nok til å holde ut den lange turneringen?

Er det endelig Belgia som skal vise fram sine gode stjerner og at disse kan jobbe godt sammen, eller er det England som skal gå hele veien? England? Tenk deg scenarioet, om utskjelte «Three Lions» skulle komme hjem med det gjeveste trofeet.

Vi tror Frankrike kan komme langt, vi håper også at Mexico fortsetter sin deilige innsats, og vi tror Ronaldo fortsetter å dundre inn mål for sitt Portugal. Den som ikke liker fotball i disse dager – har et jævlig stort problem. Godbitene står fortsatt i kø.

Merk deg at det blir endringer på kampoppsettet neste uke, før siste og avgjørende runde. Da vil to og to kamper i respektive gruppe spilles samtidig, for å unngå at noen lag skal kunne spekulere i andre resultater.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Pride er for alle – ikke bare bifile og homofile

Pride er for alle - ikke bare bifile og homofile. Visste du at det blir stadig flere bifile, ikke bare...

På menyen – du har vel fisk på grillen?

På menyen - du har vel fisk på grillen? Nesten alt kan nemlig grilles, og fisk er kanskje det aller...

Lukk