Gin, den nye vinen for en hel generasjon unge voksne. Men ginen har sine tilhengere i alle aldre, nå også unge nordmenn som har funnet sin favoritt-gin. Vi har ikke peiling, på verken vin eller gin. Kun notert oss at det er en ny bølge av gin-barer, restauranter og andre vannhull. Som har gitt gin en ny vår.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Einebær

Så, hva er det med dette brennevinet som gjør at det er verdt å satse så tungt på? Det skal vi se nærmere på nå, uten å love at vi kommer fram til noe vettu svar. Alt vi vet er at det er stadig flere unge, og unge voksne som sverger til gin når de skal kose seg litt ekstra.

Les også: Billigst påskesnadder finner du her

Vi skal ikke kjede våre lesere med hva gin er framstilt av, annet enn noen få fakta, for å forstå hva vi snakker om.

Gin er altså et brennevin som er beslektet med nederlandske sjenever. Ginen fremstilles av renset, nøytral sprit, og aromatisert av einebær. Men også andre smakstilsetninger som anis, koriander og skall av sitrusfrukter – er vanlig.

Gin er et brennevin smaksatt med einerbær. Ved fremstilling av distilled gin destilleres kornbrennevin etter at det er smaksatt, mens compound gin ikke gjennomgår denne prosessen. Sistnevnte er å betrakte som en smaksatt vodka. Den vanligste typen gin er London dry gin.

Wikipedia.org
Gin, den nye vinen
Bildet er tatt av timothy green fra Pixabay

Coctailbarer

Det er ofte populære blandinger som gjør at du kanskje har hørt mer om gin enn du kanskje trodde. Gin og Tonic Water er den mest vanlige blandingen for mange nordmenn. Dog er det fullt mulig å drikke gin – helt bar også.

Les også: Spar penger på mat

Gin, den nye vinen for deg? Vel, vi har notert oss at det er på Oslos vestkant, hos fiffen, de nye trendene i Norge starter. Og her har gin allerede vært populært i flere år. Ja, så populært at det har blitt etablert egne gin-klubber. Alle barer med respekter for sine kunder har et rikholdig utvalg av ulike typer gin.

Nå popper det opp akevitt, gin og coctialbarer over hele Oslo. Ikke sikkert alle har livets rett, men det satses hardt på barer i hovedstaden. Kanskje fordi gin har fått en ny vår, eller at interessen for nettopp gin har blitt så stor i Norge nå.

En cocktailbar er en bar som selger mer enn bare gin, akevitt eller coctails. Du får brus, øl eller en kopp te, om du ønsker. Noen cocktailbarer selger til og med enkle retter og fingermat for å få gjestene til å drikke mer og bli værende lenger.

Horten

Undertegnede og hens svirebrødre og søstre, besøkte Horten i forbindelse med et jubileum.

Her snublet vi over Himalaya Tandori, midt i sentrum ved Thon-hotellet. En indisk restaurant som tok vare på oss en sen kveld i desember i fjor. Det snødde hunder og katter, vi var både sultne og tørste. Men vi var mette, lykkelige og litt småfulle når vi forlot restauranten.

Maten var sterkt, slik den skal være på en indisk restaurant. Men det var gin-utvalget som imponerte mest. Her fikk vi alt hva gin-hjerte vårt måtte begjære. En av drinkene ble servert med en miniatyrflaske med gin, oppe i et stort glass, som også inneholdt gin. (Ingen husker navnet på drinken, dessverre)

Og slike barer og restauranter vil det komme mer av i framtiden, om du som gjest besøker stedet, ofte nok. Dessverre er det mange som ikke klarer å drive over tid, konkurransen er tøff og det er ikke marked for alle.

Neste gang du er ute å koser seg, kanskje du også bestiller gin og sitter litt lengre enn først planlagt.

Her er en oversikt over alt du behøver å vite om gin.

Vargas

Pin It on Pinterest