Gleden av åttitallets minner. Du har kanskje ikke levd så lenge at du husker noe fra åttitallet? Da hockey-sveis og skinnbukser var populært, hvite tennissokker i sorte mokasiner, det var tider det.

Ikke var det svineinfluensa, terror fra IS, Ebola-frykt eller noen som visste hva Internett var heller.

Skjønt, det med world.wide.web ble sakte, men sikkert kjent midt på 80-tallet, det var da det hele startet. Hva gjorde vi den gang, uten Facebook, Instragram, Twitter og blogg? Hva brukte man tiden til den gang, tenker du sikkert, den gang i gamle dager?

Man snakket sammen, gikk på kino, trente kanskje, gikk på besøk. Jo det er sant, vi gjorde det- ofte flere ganger i uka faktisk.

– Hva vi vet i dag i motsetning til den gang er en skremmende rask utvikling, både i samfunnet generelt, men også innen teknologi og forskning. Kreft-gåten består, vi har sendt kjøretøy til planeten Mars, foreløpig ingen mennesker, men det skjer om få år.

Vi har opplevd terror på norsk jord, vi har sett et Europa i økonomisk krise, USA har fått sin første fargede president og vi har et Afrika som aldri har vært tørrere. Og et Russland, den gang Sovjetunionen; er fortsatt en trussel i øst.

Mye er som før.

Gleden av åttitallets minner.

Verden har utvilsomt utviklet seg siden den gang, om alt er til det bedre kan sikkert diskuteres.

– I gamle dager hadde vi noe som het kassetter og kassettspillere. Inne i kassetten var et lydbånd som musikken var spilt inn på, så måtte man sette denne kassetten inne i spilleren for å høre musikken.

Eller man kunne sette på radioen. NRK. Og kun det. Favorittprogrammet var «Ti i skuddet». De ti mest populære låtene fra inn- og utland, på en og samme liste. Det var tider det.

Reality-TV? Neida, ikke snakk om det heller. Det var Derrick på fredagens detektime, ukens høydepunkt, bortsett fra den legendariske Tippekampen med Arne «ball» Scheie, på dårlig linje fra Molineux Stadium i Wolverhampton. Nøyaktig klokka fire.

Årsaken til at så mange husker hvor de var da, Oddvar Brå brakk staven, var fordi «alle» så på NRK, de hadde ikke annet valg. VM på ski i Oslo, året var 1982, enten så var du i Holmenkollen og heiet, eller du satt klistret foran skjermen med hjertet i halsen.

– Hvem er Oddvar Brå er det nok mange tenåringer som spør. Han var åttitallets Petter Northug. Og ble verdensmester på stafett, enda han brakk staven. Han vant sammen med Ove Aunli, Lars-Erik Eriksen og Pål Gunnar Mikkelsplass. Alle i Norge så på den stafetten, det var tider det.

Nå kan man velge mellom hundrevis av TV-kanaler, HBO, Nettflix og fandens oldemor hadde jeg nær sagt. Hvordan kan man rekke over alt? Man kan bare se på et program i gangen uansett.

Det som er gode minner er også en trist historie.

– Tiden går så fort at «Jul i Skomakergata«, tidenes beste Barne-TV går for sakte i 2015, så sakte at den ikke sees på som bra nok underholdning for de yngste. Vi vil aldri få igjen de beste åra, den gang livet lekte og bekymringene var små og bagatellmessige.

Nå er tidsklemma et av mange nyord vi har blitt tvunget til å bruke. Mulig ikke alt var så mye bedre den gang, men vi hadde utvilsomt bedre tid til hverandre. Nå ser vi nesten ikke ansiktet på hverken arbeidskolleger eller familiemedlemmer fordi nettbrett, smarttelefoner og PC-er tar nesten all vår oppmerksomhet.

Det som ikke er endret, er at vi fortsatt vinner i skisporet og svenskene er nest best. Og nystekte vafler er nøyaktig like godt i dag som på 80-tallet.

Hva husker du best i fra «gamle dager»?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Petter Northug- VM-konge og svenske helt!

Petter Northug er minst like stor helt i Sverige som i Norge. VM-kongen fra Falun har vunnet det som var...

71* Nord, Norges tøffeste kjendis – Her er deltagerne!

1. mars starter TVNorge med et av de mest populære og lengste levende reality-seriene. Norsk produserte 71* Nord, Norges tøffeste...

Lukk