Globalt indeksfond noe for deg? Vi leser stadig flere artikler i økonomi-kategorien, at indeksfond er som “den nye oljen”. Eller måten mange kommer til å tjene gode penger på, framover i tid. Vi har valgt KLP sitt globale indeksfond, KLP AksjeGobal Indeks P. Et fond som har størst eiendel i de største amerikanske selskapene.
Bergenet lesetid: 5 minutter
USA
Vi bruker Nordnet for alle våre handler i fond og aksjer.
KLP AksjeGobal Indeks P har en avkastning på 23 prosent siste år. I et indeksfond bør man være langsiktig involvert som investor. Fondseieren, KLP, anbefaler at man er minst fem år i fondet, for å få en ok avkastning. Helst betydelig lengre.
Risikoskalaen ovenfor viser sammenhengen mellom risiko og mulig avkastning ved investering i fondet. Fondets risikonivå er basert på svingninger i fondets kurs siste fem år. Der fondets historikk er kortere enn fem år, er fondets referanseindeks benyttet.
Morningstar.com
KLP AksjeGobal Indeks P er som navnet tilsier, et fond som følger indeksen. I dette tilfelle, indeksene for alle de aksjene som er involvert. Som du sikkert vet, er det god fart i de største og rikeste selskapene i USA. Her investerer vi i Meta, Microsoft, Apple, NVIDIA, Amazon og Alphabet. Og med noen mindre andeler i Eurosonen og Japan.
Bildet er tatt av Tumisu fra Pixabay
Gull og eiendom
Noen velger å investere anderledes. I eiendom, sparekonto eller aksjer. Men det finnes andre måter å spare eller investeringer også. Gull, er en vanlig og trygg måte å investere. Men også her finnes det fallgruver.
Gullprisen varierer mye over tid. For ikke å snakke om eiendom. Byggebransjen ligger brakk grunnet høye renter og usikker framtidsutsikter. Man bør spørre seg to viktig spørsmål og finne svaret på disse.
Skal man investere trygt og langsiktig? Og skal man investere i Norge, begge deler eller primært i utlandet?
Gull og eiendom er i utgangspunktet minst like usikkert som et globalt indeksfond. Eller for å snu på det. Et globalt indeksfond er minst like trygt som å gjøre ulike andre investeringer. Slik vi ser det.
Sparekonto
Det som for noen er den tryggeste måten å spare på, er kanskje ikke så trygg allikevel. Å sylte ned pengene i banken, har vært mange nordmenns største selvfølge gjennom generasjoner. Men det er en hake. Trygt, ja, men prisveksten i økonomien, vil sørge for at du taper penger over tid.
Les også: Slik blir du rik på nettet
Sparekontoen din, som kan gi en avkastning på ca fem prosent, vil ikke forsvares når man gjør opp regnestykke om tjue år. For det er minst så lenge man bør spare, for å få gleden av god inntjening og renters renteefekten.
Inflasjon, skatt, prisen banken tar for å ha pengene dine stående hos seg og prisvekst, spiser av lasset. Les, pengene dine. Det er altså et tapsprosjekt av dimensjoner, å ha pengene sine i banken, dessverre.
Derfor vil din investering være langt bedre i et globalt indeksfond, om du tåler en litt høyere risiko.
Foto: FundingPartner.no Kilde: Holberfondene
Skatt
Å ha en buffer i banken, kan åpenbart være en god ide, all den tid at noe uforutsett kan skje. Det gjør det veldig ofte, kanskje også når pengene ikke er der. Da er det lurt å ha spart seg opp noen kroner på konto.
Men utover det, bør du altså sette pengene dine der de ikke blir skattet ihjel eller spist opp av inflasjon.
I aksjemarkedet er det også skatt.
En alt for stor del av et eventuelt utbytte eller en fortjeneste i markedet, skattes med 37,84 prosent.
Det er nesten ikke til å tro. Her har altså den sittende regjeringen, med Støre og Vedum i spissen, et slagord som heter: “Nå er det vanlige folks tur”. Ja, for det er vanlige folk som handler aksjer, småsparere som oss.
Vi blir skattet ihjel av en regjering som ikke ser hvor feil det er på vei med AS Norge. De som tør å satse på gode og viktige næringer og bedrifter, blir også skattet ihjel. De reiser til Sveits for å måtte spare pengene sine.
Bruk stemmeretten og få vekk de politikerne som gjør hverdagen vanskelig for oss, vanlige folk.
Trackback/Tilbaketråkk