Da vi skrev 2019 for litt over ett år siden, kunne vi åpenbart ikke gjette på hvilke hendelser og begivenheter, katastrofer og klima-fokus som skulle bli oss til del gjennom året. Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?

Greta Thunberg og eksperter peker på en verden som er i en farlig endring, en forandring som gjør oss mennesker sårbare for det som kommer.

Kanskje er det greit vi ikke vet hva framtiden vil bringe?

Epidemier, flom, tsunamier, jordras, orkaner, skogbranner, tyfoner, men også terrorangrep på uskyldige, mishandling, voldtekter og drap, hver minutt over hele kloden. Ren ondskap satt i system og naturkatastrofer vil følge oss i 2020 også. Takk, Gud for at vi ikke vet.

Lest? Hva er viktig i livet ditt?

At planeten Mars skulle kunne berge menneskeheten i framtiden var en ukjent tanke for få år siden. Nå er det faktisk mer reelt enn noen gang, fordi Jorden er syk, planeten vår brenner, og vil bli ubeboelig på sikt. Ikke i 2020, 2021 eller om ti år, men om fem hundre til tusen år, kan det være vanskelig å være til stede på Tellus.

En grusom tanke at alt vi kjenner som vakkert på jorda, vil forsvinne fordi vi ikke har klart å ta vare på planeten. Trist, men sant alle den tid det stemmer det ekspertene hevder – at problemene vi står overfor er menneskeskapte. All plasten vi ser i havene, er bare ett av mange problemer, som alt for mange nasjoner ikke ser alvoret av.

Hvorfor?

Det meste av forskningen sier ikke at jorda sendes inn i en evig ond spiral i 2030. Klimaendringene er ille, men ikke så ille ennå, så vidt vi vet.

NRK.no
Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?
Foto: ArtTower fra Pixabay

Greit vi ikke vet hva framtiden bringer?

Penger, sannsynligvis. Det er altså viktigere for mange statsledere, som f.eks Donald Trump, at USA gjør gode penger på å straffe andre nasjoner med handelskrig. Og at USA får inn penger på vegne av seg og sitt, enn at presidenten skjønner hvor stort miljøproblemet er globalt. USA nekter nemlig å skrive under Paris-avtalen, som ville ha fått stormakten til å senke klimagassutslippene.

Mye tyder dessverre på at den globale oppvarmingen går betydelig raskere enn først antatt. Isen smelter på Grønland og på begge polene, havet stiger og vi kjenner ikke konsekvensene av det hele. Det vi vet er at kloden blir varmere år for år, og at svært lite blir gjort for å snu det.

Sannsynligvis er det allerede for sent. Kloden er i ferd med å bryte sammen.

Utfordringen for menneskeheten og det moderne samfunnet, er at vi ikke vet konsekvensene av en betydelig varmere klode de neste tiårene. Vi vet for lite om fremtiden her hjemme og kloden forøvrig, men når vi tenker tilbake på året som har har gått – kan man bli skremt av mindre.

En ting er naturkatastrofene og den globale oppvarmingen.

Helt andre og kanskje enda større utfordringer er den manglende viljen til nedrustning blant stormaktene. Nord Korea er fortsatt en løs kanon på dekk, det samme er den gale mannen i Det Hvite Hus. Kina sitter på gjerdet og følger nøye med, mens deres gode venn i Russland, Vladimir Putin er selve Jokeren i spillet.

En tredje verdenskrig er ikke særlig sannsynlig, men det betyr ikke at uenighet mellom viktige militære aktører ikke kan bli farlig. Natos manglende evne til å stille krav til Tyrkia, er et godt bevis på at Norge vil få problemer å få hjelp – om noen skulle ønske å angripe oss.

Nato tør altså ikke å gå inn i militære konflikter, til tross for at det er derfor organisasjonen eksiterer. Dermed er Europa i villrede, nasjon for nasjon.

Greta Thunberg er en av få som har skjønt tegninga, hun forsøker å vekke opp statsledere som går med hjernen i fatle. Hver og en ønsker å male sin egen kake, men hvordan? Når kjøkkenet er borte?

Vi kan ikke annet å fri oss fra tanken, holde på hatten, og ta i mot året 2020 i visshet om at vi ikke kjenner hva året vil inneholde. Om det vil smelle?

Ja, til de grader også. Om vi får oppleve 2021? Hvem vet?

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Guardiola ferdig i City?

Brukes det milliarder av kroner i fotballen, forventes det trofeer. Josep 'Pep' Guardiola Sala, som han heter spanjolen, som har...

Lukk