Det er en myte at det er vanskelig å få maten perfekt på grillen. Noen mener ting svir seg for raskt, særlig om man bruker kull – det handler om god planlegging, riktig utstyr og nok tid.

For tusenvis av nordmenn, er det når grillen tennes, det endelig er ordentlig sommer.

Les gjerne: På menyen – steker du biffen riktig?

Er du mann og står oftest ved grillen, la kvinnen i ditt liv få lov til å prøve seg, etter kort tid – lar hun deg kanskje styre alt selv igjen, røyken og osen går ut over sminken som renner. Hun vil heller dekke bord, gjøre ferdig salat og sørge for at kokken har kald drikke. Vel, kanskje ikke det sist, men du skjønner poenget.

Den kalde drikken har mannen sørget for selv, lenge før grillen er tent uansett.

Her kommer noen enkle tips for en vellykket grillfest. La far i huset gjøre jobben han er ment for, så går det godt og alle blir mette og tilfredse.

20170402_DC_6401_Logo

Daniele Crispino via Compfight 

ALT kan grilles, unntatt suppe.

Fisk i alle variasjoner, klippfisk, laks, sei, makrell og lettsaltet torsk, breiflabb, kveite, reker og kongekrabbe. Du vil bli positivt overrasket hvor fantastisk fisk og skalldyr smaker når den kommer fra grillen. Fisken kan med fordel pakkes i folie sammen med grønnsaker, krydder og litt smør, før den legges på grillen.

Mang en matelsker er villig til å ‘gå over lik’ for et godt måltid stekt makrell, eksempelvis.

Grønnsaker som asparges, løk, rosenkål, paprika, auberginer, maiskolber og tomater i alle størrelser, hører til et festbord som har vært på grillen – før maten skal nytes. Bakt potet, småpoteter eller vanlige poteter hører også til et festbord. Har du store poteter, kan disse kokes i 10-15 minutter før de legges på grillen.

Stek gjerne grønnsakene på indirekte varme.

Kjøtt av lam, gris, storfe, hva hjertet måtte begjære – alle typer kjøtt kan grilles. Digre biffer, hjemmelagde hamburgere, pølser i alle varianter, lammekoteletter, spareribs marinert etter eget ønske, lammecarre, eller kanskje en selv-røket sommerkotelett eller to? Til og med ribbe passer perfekt på grillen.

Pensle kjøttet eller grillristen før steking, for å unngå at det brenner seg fast.

Husk godt og rikelig med krydder, ikke bare salt og pepper.

Les gjerne: Fisk er fisk, suppe er vann og kjøtt er mat

Kun fantasien setter en stopper for hva du kan legge på en grill, enten du velger gassgrill eller kull, de fleste velger nok gass, men det er fullt mulig å grille med kullgrill. Man må bare bruke hodet, snu maten ofte og grill gjerne på indirekte varme, så har du full kontroll.

Lag grillspydene selv, la barna lage sine helt egne favoritter og bruk fantasien. Det meste passer også på spydet, men sørg for å vende det ofte – om de legges rett på direkte varme, kan grillspyd være offer for at maten brennes raskt.

All grillmat fortjener de beste råvarene, gjerne kortreist mat fra din lokale kjøtt- eller fiskeforretning. Kjenner du en lokal bonde, kan de beste grønnsakene kjøpes der. Lag din egen potetsalat, og ikke vær redd for å mislykkes. Ved å prøve deg fram finner du din måte å gjøre festen særegen på.

Sett en skål med potetgull med paprika på bordet, det passer kanskje ikke inn, men er alltid populært på en hver fest.

Du må ikke nødvendigvis handle på billigkjedene for å skaffe god grillmat. De beste råvarene får du ofte hos de som pakker den inn selv, og det finnes en rekke spesial-butikker som selger de beste produktene du kan tenke deg – også på tilbud om du leter litt.

Skal du grille større kjøttstykker, er et godt steketermometer å anbefale. Et must for en ekte grill-chef. Skal du lage en ordinær grønn-salat med tilbehør, press litt sitron eller lime over for å få litt friskhet.

Husk å være gjest på din egen fest – er du ansvarlig for grillen, plasser den strategisk, slik at du raskt kan går fra og til. Bruk nok tid på forberedelser, så slipper du stress.

Uansett hva du serverer på årets sommerfest – er gjestene alltid viktigst. Vis det ved å være en god vert.

Nøkkelen er nok gode råvarer, god tid og lav temperatur på grillen.

Husk god hygiene, nok godt drikke, (med og uten alkohol) godt humør og selvvalgte gjester. Da vil grillfesten bli vellykket og alle hjerter gleder seg. Mett blir man også.

Lykke til!

Vargas

Tags: fisk, gjestene, grill, grillfest, grilling, grønnsaker, kjøtt, sommerfest, vert

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Rikingene snylter mest på skatten

Du visste det kanskje fra før? At de aller rikeste i Norge, og resten av Scandinavia ifølge en undersøkelse, betaler...

Overgangsvinduet åpner med et smell!

Det vil si, overgangsvinduet åpner offisielt 1. juli, men allerede nå én måned før – hagler det med forhåndsavtaler som...

Lukk