Norske foreldre river seg i håret over stadig nye ting å bruke pengene på. Halloween er en av disse trendene. Skjønt den har vart noen år nå, men aldri har det blitt brukt mer penger på antrekk, masker, kunstig blod og gresskar her i landet.


I 2013 ble det svidd av mer enn en kvart milliard kroner på tull og tøys. I år blir summen enda litt høyere. Er det virkelige verdt det?

Ok at det er en hype fra USA, noe som voksne nordmenn ikke engang hadde hørt om når de var barn. Dette Halloween-hysteriet har gradvis fått innpass i norske butikker, nå er det snart ikke grenser for hva man får kjøpt av produkter som er knyttet til akkurat denne datoen, 31. oktober.

Hva er poenget og hva er bakgrunnen for Halloween, spør du all av de 50 ungene som ringer på din dør om noen timer, så er det kanskje en håndfull som vet hva det hele går ut på, og hvor historien kommer fra.

– Den amerikanske tradisjonen «trick or treat», det vil si «(velg mellom å få en) rampestrek eller (å gi en) godbit», har en norsk oversettelse i «knask eller knep», som visstnok ble brukt for første gang av brødrene Henning og Espen Hagerup i deres nyoversettelse av Carl Barks’ Donald Duck-historie «Trick or Treat»’ i boka «Eventyrlig snadder» (1993).

800px-Jack-o'-Lantern_2003-10-31

Allehelgensaften, på engelsk kalt Halloween, er en helligdag hvis opprinnelse er feiringen av allehelgensdag, festen for alle de helgener hvis navn ikke er kjent. Denne feires i Den katolske kirke 1. november, og allehelgensaften (egentlig aftenen før allehelgensdag) feires derfor i katolske områder31. oktober.

Gøy for for barna, men neppe for foreldrene som må ut med flere tusen kroner i antrekk, masker, hatter og ellers det som passer en slik anledning. Noen er kanskje flinke til å lage kostymer selv, da blir det ihvertfall ikke fullt så dyrt, men misjonen?

Knask eller knep, de aller fleste unger kan vel ikke så mange knep, ikke vil de synge heller. Da blir det som de aller fleste håper knask, men det er jo feil i følge reglene. Fordi ungene skal få knask ut i fra prestasjonene de viser når de kommer og ringer på. Siden de ikke framfører noe som helst, burde de egentlig ikke fått noe heller, men slikt går jo ikke an.

De fleste gir noe, mange gir mye og det er dessverre godteri som de aller fleste unger her i landet, spiser mer enn nok fra før – de fleste gir. Selvsagt hadde det vært en diger nedtur om du kom drassende med en kilo gulerøtter og slengt oppe i bøtta til den håpefulle femåringen.

Det får vel heller være foreldrenes ansvar det også, å få fordelt sukkeret i passe porsjoner.

Halloween er dessverre kommet for å bli, men ikke gjør deg til gjeldsslave fordi handelstanden finner på enda flere «happeninger» de ønsker å kunne tjene penger på. Det er absolutt ikke verdt det. 260 millioner kroner er mer penger enn det som kom inn i TV-akjonen 2014, rent vann til de som ikke har noe som helst.

Vi burde vel strengt tatt skamme oss!

 

Kilde: Virke/ Wikipedia.org

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Big Brother- Skriv din hilsning til din favoritt i huset!

Om du vil at Anna, Thorbjørn, Christoffer eller Anders skal få din personlige hilsning har du nå sjansen, Big Brother...

Lite penger? løsningen er enkel!

Nå trodde du kanskje løsningen var å rane en bank, eller stjele fra de rik, men vi kan dessverre ikke...

Lukk