Har du og poden vært innom lekebutikken og kjøpt antrekk til årets Halloween-aften? Da er dere i så fall ikke alene. Mange hundre tusen foreldre, og enda fler unge håpefulle har svidd av tusenvis av kroner på en tradisjon de aller fleste ikke engang vet bakgrunnen for. 

Det vil si den er ikke en amerikansk tradisjon fra opprinnelsen av. Det er faktisk en skotsk tradisjon fra tidlig 1600- tallet. Men har blitt tatt med inn i det amerikanske samfunnet i full tyngde.

– Europa og selvsagt Norge har ikke fått disse påtvungende, pengeslukende, medieskapte «Jippoene» før ganske nylig. For 15 år siden var det ingen unger i Norge som gikk og banket på  i nabolaget for å få noe som helst.

Vi var vel heller glade for å slippe å få en omgang juling til kvelds den gangen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L6t7oowAsGs[/youtube]

Trick-or-Treat, eller «knask eller knep»- er en vanlig feiring for barn på Halloween, også i Norge. Barna går i drakt fra hus til hus, ber om «knask eller knep» som godteri eller noen ganger penger, med spørsmålet, «Trick or treat?» Ordet «trick» refererer til en»trussel» for å utføre ugagn på huseiere eller deres eiendom hvis ingen godbit er gitt.

For noen er dette bare gøy og hyggelig med besøk, men det finnes de som irriterer seg over å få uhøflige unger i hopetall på døra, som vil ha et eller annet de helst sikkert har mer enn nok av fra før.

Det største problemet er at det er den norske handelstanden som kaster økonomisk mynt på å få foreldre til å bruke mye penger, på noe som svært mange ikke har noe spesielt forhold til.

Omsettingen har økt fra år til år, og jeg blir ikke nevne verdig overrasket over at det i år settes rekord på salg av Halloween relaterte artikler. Det finnes snart ikke grenser for hva produsentene lager for å få klingende mynt i kassa.

Det siste populære på markedet er falske åpne sår man kan feste på kroppen slik at man ser ut som en ekte «zoombie» eller noe annet som det ofte er skremmende å møte på en mørk høstkveld.

Mange butikker på Østlandet har vært helt utsolgt for Gresskar i mange dager.

Går handelsnæring for langt i å presse småbarnsforeldre for penger som konkret peiles inn på barna?

Selvsagt gjør de det! Kvalmt er det mest treffende ordet jeg kommer på i farten.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Julebordsesongen er allerede i gang- ligg unna sjefen!

Norske julebord kan fort bli en farse eller en fyllefest de fleste deltagerne angrer på at de deltok på. Noen...

Bloggportalen SIDE2.no hos Nettavisen legges ned?

Nettavisen.no er en av Norges fremste nettportaler med SIDE2.no som et motpol til konkurrenten Blogg.no. Nå ser det ut til at Nettavisens bloggportal legges...

Lukk