En av Norges meste leste forfattere, Lars Saabye Christensen (59) har skrevet mange glimrende bøker, deriblant «Halvbroren». Historien om den kortvokste Barnum og halvbror´n hans Fred. 

Christensens bøker selger godt. Mer enn 1.3 millioner i topp-opplag og oversatt til 37 land. En bok svært mange nordmenn har lest, og som har betydd en hel del for de som er glad i Saabyes fabelartige fortellerevne.

Sannsynligvis den mest omtalte norske tv-serie noen gang.

Den tok over 20 år å skrive, og boken «Halvbroren» er på mange måter Christensens livsverk. Boken utkom høsten 2001, og løftet Christensen opp som Norges fremste samtidsforfatter. Med prestisjetunge priser som Brageprisen, Nordisk Råds litteraturpris og Bokhandlerprisen er denne boken en søyle i både hans forfatterskap og i norsk samtidslitteratur.

Foto: Monster.as

Lars Saabye har også fått være svært delaktig i å være rådgiver og konsulent sammen med regissør Per Olav Sørensen og produsenter Olav Øen og Håkon Briseid. Det skulle nesten bare mangle.

Bokens Undertittel:  «Halvbroren er et familiedrama fra Christensens sorgmuntre Oslo».

Nå kommer endelig TV serien som er basert på den meget anerkjente boken som står i svært mange bokhyller rundt om i Norge.

– Monsterfilm som har laget programserien har mottatt nær 10 millioner kroner i produksjonstilskudd til tv-dramaserien Halvbroren. Det vises på slutt resultet. Dette kommer til å bli lagt merke til både i Norge og i de mange land som allerede har kjøpt opp serien.

Så langt er serien solgt til 13 land. Alle de nordiske landene, USA, Irland, Belgia, Nederland, Luxemburg, Kroatia, Serbia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia har sikret seg rettighetene til å vise dramatiseringen av Lars Saabye Christensens kritikerroste roman.

Om TV-serien:

Halvbroren er en familiesaga som omfatter fire generasjoner i det 20. århundre, fortalt gjennom historien til Barnum Nilsen. Barnum vokser opp i etterkrigstidens Oslo sammen med sin eldre halvbror Fred i et hjem dominert av tre generasjoner kvinner –moren Vera, hennes mor Boletta og familiepatriarken Den Gamle.

– Kortvokste Barnum er selv sønn av klovnen og kremmeren Arnold, mens tause og hemmelighetsfulle Fred, som ble unnfanget i en voldtekt på Frigjøringsdagen 1945, ikke vet hvem faren hans er. På skolen har Barnum få venner, og han får bare være i fred så lenge storebror Fred vokter over ham.

Barnum er ennå ikke tenåring og historien knapt halvgått da Fred forårsaker Arnolds død. Siden forsvinner Fred også og blir dermed en av de mange fraværende menn (“nattmennene”) som preger familiehistorien. En vegg faller ut av livet til Barnum, og han blir besatt av å finne halvbroren sin igjen, han vil bli hel.

Om du ikke har lest boken så vil du sannsynligvis uansett bli imponert over historien om Barum og hans liv i TV serien «Halvbroren».

I de viktigste rollene får vi se Nicolai Cleve Broch, Frank Kjosås og Agnes Kittelsen. Eller medvirker Jon Øigarden, Mariann Hole, Marianne Nilsen, den danske skuespiller-veteranen Ghita Nørby og Ola Furuseth.

Du kommer til å ønske at Halvbroren bare fortsatte og fortsatte…

Produksjonsselskap: Monster Film as
Produsent: Olav Øen og Håkon Briseid
Manuskript: Mette M. Bølstad
Regissør: Per Olav Sørensen

Kilde: NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norges mest sexy kvinne i 2012 er…

Ifølge bladet MANN, og derfor samstemt med de fleste menns mening skulle man tro manne-bladet, er det smellvakre Alexandra Joner som...

God Jul til dere alle!

Vi må håpe på gode tider, vi må ha troen på at det skal gå bra. Mange signaler kommer på...

Lukk