Heldigvis har vi jo skisportens største stjerne, som er minst like populær hos nettopp Sverige som i Norge, Petter Northug. Ingen andre idrettsmenn eller kvinner fra en annen nasjon, er mer omtalt i Sverige enn trønderen.

Det sier kanskje mer om statusen i den svenske langrennsleiren enn om Petter Northug. I februar er det VM i Falun.

IMG_1666

Håndball-EM går mot slutten, neste hinder for de fantastiske håndballjentene står knallgode svenske jenter, sultne på trofeet, heder og ære. Spørsmålet som står åpent, kan den vippe de tidligere OL, VM og EM-vinnerne av vinnersporet? Kan norske jenter være mettet på suksess?

– I følge eksperter det er verdt å lytte til, er de slett ikke det. Nora Mørk og hennes lagvenninner er på plass i Budapest i Ungarn, etter noe sykdom som har vært mer sentralt i medier enn i den norske håndball-leiren, vil Norge stille med sitt antatt beste lag av tilgjengelig spillere.

– Sverige har alltid flere fans enn Norge når menn sparker ball. De fyller lett flotte Friends Arena i Stockholm som huser mer enn det dobbelt av slitne Ullevål. Så har de også Zlatan. Verdens beste svenske, mannen som alene scoret fire mål mot England for sitt elskede Sverige, uten å være interessert i å spille for et lag i Premier League.

Når jenter kaster ball, har ikke Sverige en sjanse til å måle seg. Ihvertfall ikke på tribunen. Norge har med Håndballens-venner og et hav med rød og hvit-kledde nordmenn med bjeller, trommer, fløyter og heiarop fra tilskuerplass uansett hvor turneringer spilles, i hele Europa, år etter år.

Sverige vs Norge har vært to kamphaner siden Herjedalen ble tatt i fra Norge i 1645, og fram til Norge ble en selvstendig nasjon i 1814. Vi er altså ikke mer enn 200 år, vi er heller ikke mer enn 5,1 millioner mennesker i vårt lille land. I Sverige er de nesten dobbelt så mange, enda er det mer typisk norsk enn svensk å være best.

I Melodi Grand Prix er det f.eks viktigere for mange nordmenn å slå Sverige enn å vinne selve såpeoperaen eller fesjået etter som man ser det. Mulig det ikke er like viktig for svensker å slå Norge, men populært er det uansett å se sirkuset, i begge land.

– Siden ABBA ble stille, Bjørn Borg la bort tennisracketen og SAAB ble lagt ned, har det vært stille fra søta bror en stund. Helt fram til denne høsten. Da har Sverige atter en gang blitt satt på kartet. Russiske spion-ubåter har blitt observert i den svenske skjærgården. Politikerne i Riksdagen er i harnisk og det er like før de smeller til hverandre, hør ni gøkärna?!

Heldigvis kan Sverige trøste seg med Zlatans suksess i Paris Saint-Germain, best kjent som PSG, Volvo og ikke minst fantastiske håndballjenter. 

Det står om en semifinaleplass i EM, det er stort selv for verdens beste damer. Spania møter Montenegro i den andre semifinalen. Kampene spilles fredag 19. desember, finalen spilles søndag 21. desember.

Uansett resultat mellom svenske og norske håndballjenter, det viktigste slaget kommer i februar 2015. Da er det VM på ski i Falun, nevnte vi kanskje ikke det?

Heia Norge!

Vargas

 

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Verden i endring- Kan Norge kollapse?

Verden i endring- Kan Norge kollapse? Vi ser en verden i endring, uten at Norge har vært nevneverdig berørt. Heller...

Lukk