Svært  mange studenter sliter med å finne seg bopel i Norge før skoleåret 2012/2013. Noen har fått beskjed om at de ikke får gå på skole i nærmiljøet og må bo på hybel for første gang i sitt liv. Det kan bli en utfordring, men også den mest spennende tiden i livet. Så langt.

Jeg husker veldig godt da jeg var ca 16 år og jobbet i kiosk i byen jeg opprinnelig kommer fra. I nabohuset var det en gammel grinebitter som leide ut bittesmå hybler til blodpris.

– Der var det en fyr fra Ålesund som hadde fått hybel. De tar jo som kjent aldri inn på steder der noe koster penger over hodet, men denne karen var helt spesiell, og jeg husker han godt da vi ble gode venner i de tre årene han studerte i min hjemby, og bodde hos min grådige nabo.

– Han hadde mindre enn 10 min. gange til sin videregående skole, kiosk i nabohuset, og fri tilgang til godt øl siden jeg også jobbet i en annen type butikk i samme periode. Samt en venn som alltid var til stede om han trengte noe nå snakke med. Det gjorde han, ikke fordi han var langt hjemmefra, men fordi han var selskapssyk og ofte litt full.

– Sunnmøringen hadde ikke sertifikat, så jeg måtte pent nok kjøre om det var noe spesielt vi skulle. Eventyrlige minner om den tiden da folk flest fikk hybel når de selv ønsket det, til tross for blodpris også den gang.

– I 2012, må man nesten gå sammen med andre studenter for å spleise på husleien, om ikke mor og far er svært formuende. Det er vel de færreste foreldre, de pengene bør uansett gå til annet enn de overprisede hyblene eller leilighetene.

– Selv om du ikke kommer inn på det utdanningsprogrammet du aller helst vil, er du likevel sikret plass på andre- eller tredjevalget ditt. Jobb jevnt og godt med skolearbeidet gjennom hele ungdomsskolen, så vet du at du har gjort ditt beste. Du finner mer informasjon om videregående skole og hvordan du søker på www.vilbli.no og www.vigo.no.

– Noen er godt forbedret på hvor man skal bo, og derfor har gått sammen med andre for å dele på boutgiftene. Det er enkelt om man skal bo og studere i samme by, men det er nesten umulig om man skal gå på forskjellig skole i forskjellige byer.

– I midten av juli kan du logge inn på Vigo.no  og sjekke hvilket utdanningsprogram og skole du har kommet inn på. Hvis du er usikker på akkurat hvilken dato inntaket er klart i ditt fylke, ta kontakt med Inntakskontoret.

– Dette gjelder også hvis du ikke får til å logge inn eller du ikke får fram noe svar inne på Vigo.no . Du får uansett sms eller e-post når inntaket er klart. Det går også an å forhåndssvare inne på Vigo.no , dersom du vet at du ikke er hjemme eller kan svare i perioden når inntaket blir klart.

Når man først er inne på mangelen på hybler for studenter i de største byene i Norge, så er det fristende å sende en melding til grådige gårdeiere.

– Dere som prøver å gjøre dere rike på unge studenter burde skamme dere  og bør ikke sove godt om natten. Håper samvittigheten stikker dypt inn i lommeboka.

– Flere elever på høyskoler i Norge må sannsynligvis si fra seg sin skoleplass pga grådige hybelverter som tar mange tusen kroner for mye for bosted for unge elever som skal bo hjemmefra for første gang.

Her må politikerne få på plass et lovverk som hindrer bolighaiene til å ta den prisen de selv ønsker, til elevenes beste.

En maks pris på 4000,- pr hybel burde vært overkommelig for begge parter.

Når man kjenner norske politikeres effektivitet for å endre eller få på plass nye bestemmelser så kan det selvsagt ta lang tid, om det over hodet vil komme endringer.

Det er noe å ha på minnet med tanke på at det er stortingsvalg i 2013.

– Får du ikke bopel nær dine skole, og du mener deg urettferdig behandlet, så lover jeg å ta dette opp med din kommune, din lokalavis og skrive et innlegg om det på denne bloggen. Spesielt om din situasjon er graverende nok til å få politikere i tale.

Lykke til!

 

Kilde: Vigo.no

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Historien om den bifile tolleren Josef begynner her…

DEL1 Historien om tolleren Josef M. Aronsen begynner her.  Dette er historien om Josef Mareno Aronsen. En 33 år gammel...

Lindas bikinibilde hylles over hele verden

Frodige og flotte Linda-Marie Nilsson (20) fikk sin bror til å ta bildet av seg i bikini på stranden og...

Lukk