Det er veldig viktig å få tømt tarmen minst en gang pr døgn. Ellers kan du få forstoppelse og det er både smertefullt og kan være farlig hvis det går for lang tid. Det handler ganske enkelt om å få en god tømming av tarmen hver morgen, og det kan man lære seg, sier Gerd Johnsen, spesialsykepleier til Danmarks Radio.

Johnsen er av den oppfatning at hvis du sitter galt, må du bruke mer tid og energi for å få ut avføringen.

– Det kan gi både hemoroider og løs tarm når du blir eldre. Derfor handler det om å sette seg midt på setet og skyve rumpa bakover for å rette ut hale-benet, forklarer hun videre. Gerd Johnsen mener selv at denne teknikken hjelper i mellom 80 og 90 prosent av tilfellene.

– Jeg mener det er flere grunner til at så mange som 20% av den norske befolkning har trøbbel med å komme seg på ramma. Stress, for dårlig tid er med på ødelegge for gode do rutiner. Folk har rett og slett ikke tid til å gå på do, kan noe utsettes så blir det ofte det.

De fleste vet at det er dumt å la være, man kan faktisk risikere å drite på seg.

– Jeg har gjort det selv. Satte i en taxi etter en fuktig kveld på byen, og ventet lenge og vel i taxikø. Kjente det presset på, og jeg skulle være lynkjapp ut av bilen da jeg var kommet hjem. I det jeg skulle runde rundt taxien skled jeg på isen og lå så lang jeg var, og med det samme kom alt….

Pinlig og flaut, men fort gjort. Moralen må selvsagt være: Gå på do i tide!

Nybakte foreldre synes ofte det er søtt når babyene promper, og det tar lang tid før de blir lei av å fortelle venner og familie om vidunderets bæsje-fremskritt.

Men når vi blir eldre, er det ikke lenger tillatt å diskutere avføringen i offentligheten. For de fleste nordmenn vil alt som har med tiss, bæsj og promp være tabu. Man snakker da ikke om sånt. Fysjom.

Ifølge danske Dennis Raahave, overlegen ved Tarmlaboratoriet på Nordsjællands sykehus, er en del av forstoppelse-forklaringen plassert i hjernen. Det er her den første blokkeringen skjer, og det ville vært enklere for alle å gjøre fra seg dersom vi levde som ur-mennesket.

Da hadde vi en helt annen form for kosthold og mosjon – og vi gjorde fra oss der vi var når vi hadde behov for det. Hvis man lærer seg gode toalettrutiner tidlig i livet så er man spart mye bryderi senere.

Kjenner man at det er noe på gang, så skal man ikke utsette dette lengre enn nødvendig. Er det et toalett i nærheten så skal man bruke dette. Utsetter man toalett besøket så kan det ende med forstoppelse og det er ikke bra.

Vi går alle på do, men ikke alle er like glad i å snakke om det. Spesialsykepleieren påpeker at det er viktig at vi er i stand til å snakke om slike ting.

Det hjelper lite å ha teknikken på plass, så lenge toalettbesøkene er tabubelagt i hjernen.

Derfor skal du gjøre deg selv en tjeneste, gå på do og bruk tid hver morgen, så skal du se at det kommer…

Lykke til!

 

Vargas

Tags: avføring, Bæsj, Helse, promp, tiss

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sverige mer opptatt av Northug enn Norge

  Svenskene er så dritt lei den storkjefta trønder´n at de har startet egen Facebook gruppe. Der oppfordrer de alle til å...

Marit Bjørgen- Elsket av en hel nasjon

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8G50ppmzfFE[/youtube]     MARIT BJØRGEN  EN FOLKEHELT Jeg er veldig klar over at Norge har mange andre utøver i...

Lukk