I 2008 omkom det 83 mennesker av bolig brann i Norge. I 2011 er det foreløpige tallet 63. Dessverre vil dette tallet stige da vi nå går inn i den verste tiden for branner for privat boliger. Har du gjort det du kan for å forebygge brann?

Brannvern handler om å forebygge og begrense brann. Å forebygge brann vil si å finne og fjerne brannkilder før brann oppstår. Å begrense brann vil si å gjøre tiltak for at konsekvensene blir minst mulig dersom brann likevel oppstår.

Vet du hva du skal gjøre om det brenner hjemme hos deg? Har dere snakket om hva hver enkelt skal gjøre når sekundene er svært verdifulle mht å prøve å få stanset brannen raskest mulig?

Man kan aldri garantere for at det ikke vil oppstå brann. Der det er elektrisitet og brennbart materialer, der er det også kilder til brann dessverre.

 • Alle boliger skal ha minst en godkjent røykvarsler. Denne skal være plassert slik at den høres tydelig på soverom når dører er lukket. Det er eiers ansvar å anskaffe røykvarslere, mens kontroll og batteriskifte er brukers ansvar.
 • Kontroll bør utføres hver måned. Batteri skal skiftes ut hvert år.
 • Det kan kreves at flere røykvarslere blir montert i boligen. Dette gjelder dersom røykvarsleren ikke høres godt nok i alle soverom (minst 60 dB) med lukkede dører. Det bør monteres minimum en røykvarsler i hver etasje av boligen, men brannvesenet anbefaler å montere røykvarslere i alle rom hvor det er aktivitet, som stue, soverom, gang og kjøkken. Røykvarslerne bør seriekoples slik at når en varsler utløses, vil alle varslerne begynne å pipe.
 • Alle boliger skal ha manuelt slokkeutstyr som kan benyttes i alle rom. Det beste slokkemiddelet er husbrannslangen. Vann er rent og effektivt, og det finnes i ubegrensede mengder. Over 90 prosent av boligene har pulverapparater, dette er et meget effektivt slokkemiddel. Et annet effektivt slokkemiddel er skumapparat. Det gir minimale følgeskader, men har også et begrenset mengde skum i apparatet.
– Brannslukningsutstyr er ikke gratis, men en svært billig investering om det skulle oppstå brann. Sørg for å ha minst et brannslukningsapparat pr soverom. Samt at det er montert brannvarslere på forsvarlig sted. Det er liten hjelp i en varsler i gangen i andre etage, om det starter å brenne på kjøkkenet i første etage.
 • Trekk ut støpsler til brødristere, kaffetraktere og lignende etter bruk. Dette er for å hindre tørrkoking og lysbuer (små gnister mellom strømførende ledning og metall). Slå av tv-en med av/på-knappen. Det er fortsatt strøm i apparatet dersom det kun slåes av med fjernkontrollen.
 • Unngå bruk av skjøteledninger over lengre tid. Det kan oppstå varmgang i slike ledninger.
 • Sjekk komfyren før du forlater rommet.
 • Unngå bruk av løse lamper og frittstående ovner.
 • Åpen ild er en vesentlig årsak til brann i Norge. (Eksempler på bar ild er røyking og levende lys). Forlat aldri et rom med levende lys.
 • Noen typer lyspærer blir svært varme, unngå å ha disse i nærheten av gardiner eller annet brennbart. Gjennomtrekk er nok til antenning.
 • Vær oppmerksom på hvor du oppbevarer brannfarlige varer.
 • Gå brannvernrunder. Før du legger deg og før du forlater huset bør du ta en runde for å sjekke at du har slått av tv, om alle platene på komfyren er av, alle støpsler er slokket osv.
Så fort kan det gå:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qFazHHkqNRQ&feature=related[/youtube]
Du kan selv gjøre mye for å forebygge at din bolig forsvinner i løpet av noen få timer. Hvis du bruker 30 minutter og skriver ned de konsekvensene det får for deg og din familie om alt dere har forsvinner i husbrann, så tror jeg at du gjør noen forebyggende grep.
Julehøytiden skal være den tiden i året familien skal være samlet og ha det hyggelig.
Ikke en tid for å lete etter en nytt sted å bo. Sørg også for at forsikringen på boligen alltid er betalt til forfall.
Vargas
Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En Paracet for mye kan du i verste fall dø av

Tar du ofte Paracet for å døyve de verste mensen- smertene eller fylle-syken så bør du ta en titt her.  – Folk...

Samsung vs Apple- the war is still on

Krigen mellom de to største aktørene i smarttelefonmarkedet har allerede nådd flere rettssaler for å avklare patentsøksmål fra begge parter....

Lukk