Det er høst, og snart vinter. Det er lite lys, korte dager og lange netter over store deler av landet vårt, og verre skal det bli. Men kan vi skylde på mørketiden for absolutt alt?

Oslo Børs raser. Mørketida! Folk depper og klarer ikke å gå på jobb. Mørketida! NSB sine tog er forsinket. Mørketida!

– Jeg vet at det er mange som sliter når det er ofte mørkt, sola er nesten ikke synlig over flere måneder i slengen, spesielt i nord. Det er ikke noe nytt fenomen at vi har årstider i Norge, sånn har det alltid vært. Vi har til og med fått en time ekstra fordi vi stiller klokken to ganger pr år, for å kompensere med mørketiden.

Jeg mener dette er et nytt fenomen, at mørketiden skal få skylda for alt som kan gå galt.

Finnmark troner på toppen i voldsstatistikken, nå skal det forskes på hvorfor.

8,2 av 1000 innbyggere i fylket opplevde å bli utsatt vold i fjor. Ser vi på anmeldte voldssaker finner man 9,3 saker per 1000 innbyggere. Det er bare i Oslo det er forholdmessig flere voldsutøvere enn i Finnmark.

I 2010 ble det ny rekord i anmeldte saker hos Østfinnmark politidistrikt, hele 312 saker ble anmeldt.

Det er ingen hemmelighet at Finnmark er det fylke med minst lys gjennom en beinkald vinter. Men det skal ikke gi grunnlag for å slå hverandre i hjel for det.

Vi har godt av sola, den gir oss både vitaminer, en fin farve og vi blir «lysere» til sinns. Vi kan uansett ikke skylda på mangelen av lys for at vi skal gå i svart. Det vil aldri holde i en eventuell rettssak heller.

Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen har i en årrekke forsket på vold og voldsbruk. Hun mener det er mange årsaker til at folk blir voldelige, nå skal hun se om det er en sammenheng mellom mørketid og voldsbruk.

Over 1500 menn og nesten 1000 kvinner ble utsatt for vold i Finnmark i fjor. Mye av volden mot kvinner skjedde innenfor husets fire vegger, på landsbasis viser det seg at 75 prosent av ofre i familievoldssaker er kvinner.

Merker du selv at du blir nedstemt, raskere sliten og deprimert når det er mørkere ute, bør du søke råd hos lege. Det kan hende at det er enkelt å få hjelp, men det er vanskelig å finne ut av alene.

Søk råd i tide før det smeller.

Vargas

Kilde

NRK.no

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Filmer kan være skremmende, har du en favoritt?

  Jeg liker å se film, og film er best på Hjemmekino. Skumle filmer derimot er best bak en diger pute....

Starten på slutten for Sir Alex Ferguson og Manchester United?

  Å tape 1-6 for lillebror og nabo Manchester City er noe av det verste som kan skje. Spesielt hvis...

Lukk