Har påsken slått opp med Jesus? Religion er så mangt og for mange er det viktigere enn noe annet. Legger man sammen alle drepte mennesker, hvor årsaken har vært religion, tro og tilhørighet – vil den knuse alle krigers mor i antall. Dessverre.

Jesus, som de fleste nordmenn har og har hatt et forhold til gjennom oppveksten, viskes mer og mer ut fra høytidene. Julen er mer en familiefest for mange, hvor man møtes og tenner lys i mørketiden, spiser mer enn man burde, og gir hverandre gaver vi strengt tatt ikke trenger.

Religion er en fellesbetegnelse for ulike trosforestillinger og kulturelle handlingsmønstre som forutsetter at virkeligheten omfatter mer enn den fysiske, målbare verden. Religioner presenterer gjerne svar på menneskers eksistensielle undring, og inkluderer som oftest en overbevisning om at det finnes en eller flere guder eller andre overnaturlige vesener. Dette skiller religion fra livssyn som ikke nødvendigvis innebærer en tro på noe ikke-fysisk.

Wikipedia.org

Påsken har også blitt visket over tid, der mange glemmer nemlig det faktum at høytiden markeres verden over, fordi Guds sønn ofret seg på korset for deg og meg, for oss. Enkelte steder er det fortsatt blodig alvor, men her hjemme, har handelstanden tatt helt over – hva påsken faktisk handler om.

Mange tror, men det være med hele religionen, kanskje mer i påsken enn ellers i året. Påskenøtter, påskekrim og påskeegg har lite med religion å gjøre. Kanskje det er lett å glemme Jesus oppe i alt kjøpepresset?

Gud ville muligens ha glefset tilbake til de som spottet Ham: “Jeg er faen ikke Guden din”, hadde Han sagt med stram mine, men på den annen side, kan det hende Han ikke hadde brydd seg en døyt heller. Hver kvinne og mann sin egen tro og religion, kanskje Han hadde tenkt.

Har påsken slått opp med Jesus?

Har påsken slått opp med Jesus?
A 4158 Jesus’ korsfestelse Foto: Diego Velázquez (1599–1660) Wikimedia.org

Påskeharen, påske-brus, påske-godt, gule servietter, gule duker og tulipaner så langt øye kan se – har svært lite med Jesu lidelse og død og gjøre. Om bare halve hadde vært sant, om alle de rykter som Jesus hadde gjort, faktisk skjedde i virkeligheten, burde Han selvsagt ha fått kudos for det. For vi vet jo ikke hva som skjedde den gang, vi bare tror vi vet. Kanskje fyren ikke het Jesus engang, men Karsten eller noe.

For mange er bibelen den viktigste skrift som er skrevet, for andre er bibelen både historieløs, falsk og full av usannheter. Myter og eventyr. Derav alle konfliktene vi nevne innledningsvis, grunnet så mange forskjellige religioner mellom mennesker på kloden.

De som har ‘møtt’ Jesus og lar Ham være livets vei og livets lys, hyller Ham åpenbart i sitt hjerte. Ikke alle gjør det åpent og offisielt, men kristne og åpne kristne har sin aller beste venn i Jesus fra Nasareth.

For alle disse religiøse menneskene må det smerte voldsomt, at påsken, som for mange er det største og viktigste høytiden i året – folk flest ikke setter Jesus i fokus. Kirkene er halv-tomme, butikkene bugner av nesten gratis Kvikk Lunsj og billige appelsiner. Til og med NRK har kuttet i Jesus-film-budsjettet.

Sett i lys av tro, håp og kjærlighet, er det en tankevekker at det som burde ha vært ‘bare godt og bra’ for menneskeheten, har fungert motsatt. Nå må ikke kristendommen alene få skylden for all ondskap, krig og jævelskap som skjer på kloden.

Vi mennesker må ta mye av skylden for at vi er på randen av tredje verdenskrig. Religionene på tvers av landegrensene til tross. Hvor hadde vi vært uten tro og håp?

Helt til slutt kan vi være enige om én ting, menneske til menneske; uten kjærligheten går alt til helvete, for mennesket er menneskets glede – uansett religion.

Håper du får en velsignet fin påske.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Menn flørter ikke mer …

Menn flørter ikke mer, dessverre! I etterdønningene av #metoo, har mange menn, særlig unge menn, satt bånd på seg til...

Lukk