Helligdagen hellig? Eller fram med gressklipperen?

En kilde til irritasjons og krangler gjennom år – søndagens ro blir avbrutt av overivrige naboer som har for mye verktøy som tas i bruk, på søndager og andre helligdager.

Det finnes nemlig lover for det aller meste i Norge, noe våre nye landsmenn kanskje ikke er like klar over som alle oss andre, som er oppfostret med at søndager og andre «røde dager» skal holdes av med ro.

Jf. tidligere forordning 12 mars 1735, lov 4 juni 1965 nr. 1.

§ 1.Lovens formål

For å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov.

0Endret ved lov 14 mars 2003 nr. 16 (ikr. 1 apr 2003 iflg. res. 14 mars 2003 nr. 300).

Butikker (Brustad-bua), kafeer og bensinstasjoner, har lenge brukt søndagen for det den er verdt. Mest mulig omsetning, uten tanke for at dette er en dag man burde holde stengt og la de ansatte få fri.

Helligdagen hellig? Eller fram med gressklipperen?

Ser man på loven igjen, sier den klart i fra at det skal holde ro og orden og vise respekt for helligdagsfreden.

§ 3. Helligdagsfred

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.

Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

0Endret ved lov 14 mars 2003 nr. 16 (ikr. 1 apr 2003 iflg. res. 14 mars 2003 nr. 300).

Vi skriver 2017. Vi lever i en hektisk verden, mange jobber både førti- og femti timers uke og sliter med å få endene til å møtes på tid. Bør ikke disse menneskene få muligheten til å dra over sin gjengrodde gressplen med klipperen, til tross for at det er 2. pinsedag eller en vanlig søndag?

Burde ikke hele søndagen avskaffes?

Vi bruker denne dagen til alt mulig annet enn å gå i kirken eller tenke over hvor hellig den er uansett. Burde vi ikke heller jobbe mer denne dagen, med vinkelsliper, snekring og med kantklipper – slik at dagen, hellig eller ikke, blir brukt fornuftig og til inntekt for nabolaget?

De lærde strides mer enn noen gang. Og mens naboene fortsetter å krangle, er loven like standhaftig spikret, det er foreløpig forbudt å starte motorsagen på søndager. Da kan det vanke bøter fra 4000 kroner og oppover, om man blir anmeldt eller avslørt.

Er du litt i tvil, når det er «røde dager» eller helligdag? Her er en kalender som gir deg svar. Enten du liker det eller ikke, nå er det ikke flere «helligdager» før 2. juledag. Bortsett fra søndager da.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
London angrepet av terrorister igjen!

Minst syv er drept og nær femti skadet, flere av disse alvorlig. London er preget av enda et angrep, London...

Her kan DU bo – om du melder deg på Farmen 2017

Det blir en endring i handling og dagligliv for de 14 deltagerne som er så heldig å få være med...

Lukk