Mange velger sine ord med omhu, andre kunne ikke brydd seg mindre om hvilke ord og benevnelser man bruker når man skal uttrykke seg. Helt sinnssykt, blir brukt hele tiden. Om nesten alt.

For oss som skriver er det faktisk helt avgjørende, for at leserne skal finne teksten verdifull – at vi skriver slik at folk flest forstår poenget.

Da bør man unngå kraftuttrykk som egentlig ikke er riktig.

Lest? Refusert eller antatt?

Engelske ord og uttrykk i det norske vokabularet er med på å ødelegge det norske språket. Kj-lyden er i ferd med å forsvinne helt blant den yngre generasjon. De fleste unge sier: skjole, skjøtt, og skjino – fordi de tror det er riktig. Det er det ikke. Det vil alltid hete kino, kjøtt og kjole, slik det skrives.

Ordet sinnssykt, brukes av mange, og om veldig mye forskjellig.

Det var sinnssykt godt, sinnssykt dumt, eller en sinnssykt bra film. I realiteten er å være sinnssyk en svært alvorlig lidelse, samt en TV-serie med Else Kåss Furuseth.

Helt sinnssykt!

Helt sinnssykt!

Sinnssyk er en gammel betegnelse for psykose.

Psykose er den vanligste brukte betegnelsen for alvorlige psykiske lidelser hvor det foreligger realitetsbrist. Den manglende realitetsinnsikten (sviktende dømmekraft, feiltolkning av sosiale signaler, sviktende kontaktevne) gjør også at de fleste personer med psykose fungerer dårlig i samspill med andre mennesker.

Store norske medisinske leksikon

Hvorfor slike ord brukes i så mange forskjellige meninger, betyr kanskje at det er lett å brukes i uttrykk for å forsterke det man mener. Isteden for å banne, med å si eller skrive ‘jævlig’, bruker man sinnssyk, når man skal rettferdiggjøre noe man er svært fornøyd, eller svært misfornøyd med.

Banning er også et bevis på at man har et ellers dårlig ordforråd.

Vi ser mange eksempler på bruk av ord, uttrykk og meninger som ikke alltid stemmer over ens med den betydningen ordet som sies, har. Mange nordmenn sier ‘bakdelen‘, når de mener ‘ulempen‘. Bakdelen er rumpa, eller en bakdel. Riktig ord er altså ulempen, ikke bakdelen.

Lest? Forfatteren i deg, er utålmodig!

Norges kanskje fremste forfatter som fortsatt har puls, Dag Solstad, fikk sitt siste verk ettergått i sømmene, “Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen“. Jo, boken heter faktisk det. Den fikk toppkarakter i avisene, men ble skjelt ut av korrekturleserne, som slaktet måten boken ble presentert, og utgitt på.

Intet mindre enn 500 feil, kommafeil, og andre mangler ble funnet, fordi den erfarne kunstneren hadde tatt seg friheten til å skrive boken, slik han mente den burde presenteres – etter hans eget hode, mening og penn.

Solstad gikk bokstavlig talt i taket, når han fikk vite om den “usaklige” kritikken fra Klassekampen. Forfatteren forlangte til og med artikkelen eller anmeldelsen slettet og umyndiggjort.

Helt sinnssykt!

“Drep ham ikke, vent til jeg kommer”. Eller betydelig verre. “Drep ham, ikke vent til jeg kommer” – får altså enorme konsekvenser for den det gjelder. En ørliten kommafeil, eller mangelen på et sådant – kan faktisk ta livet av folk.

Ord som “flyskam” “bunadsgerilja” og “klimabrøl” er med på å berike språket vårt, og gjenspeiler tiden vi lever i det moderne Norge i det 21. århundret. Men vi bør holde oss for god til å ødelegge språket med ord som ikke har den riktige betydningen.

Det grønne skifte” basser på politikernes vilje til å endre holdning i miljøutfordringene vi har i norge og globalt, var nyordet for 2015.

Til tross for misbruken av ordet “sinnssykt” – er det kanskje enda litt verre at norske barn og unge ikke leser nok norsk litteratur, til å forstå ord og betydninger som ikke brukes i dagligtale.

På en barneskole i nærheten, bruker lærerne mer tid på å få elevene til å forstå gleden av å være ute i friluft, enn å gå gjennom det krevende pensumet, og lære barna å lese og skrive ordentlig.

Allerede etter 17. mai, begynner man å planlegge sommerferien. Ikke har skolen prøver for elevene heller, for å teste hva de faktisk lærer. De tar en sykkeltur isteden.

Da må det gå som det går. Barn og unge tror at “sinnssyk” er et godkjent ord å bruke i enhver sammenheng, enten det er positivt eller negativt ladet.

Det er selvsagt feil.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Everton henter gammel flamme!

Da er endelig ringen sluttet for en av de mest erfarne managerne i Premier League, David Moyes (56) tar over...

Lukk