Joao Filipe Iria Santos Moutinho, fylte 33 år i september, men har vært den beste spilleren for Wolves gjennom to imponerende sesonger. Joao Moutinho, Portugiseren nevnes faktisk som den beste i den berømte drakten – gjennom alle tide. Joao Moutinho – eldst og best?

Ikke rart han blir kalt ‘5 ft 7 of football heaven’ av britene.

Wolverhampton Wanderers er i ferd med å etablere seg i toppen av Premier League etter flere år i utlendighet. Faktisk har den gamle storheten fra femti og sekstitallet vært både nær konkurs og i fotballens bakgård siden den gang. Og for bare seks år siden, spilte Wolves i League One på nivå tre i England.

Nå har det meste snudd. Klubben har rike eiere i Fosun International.

Wolves har en populær og god managere i Nuno Espirito Santo, og de har en rekke kvalitetsspillere, landslagsspillere fra både Mexico, Spania og ikke minst Portugal. Den beste i følge mange, i hvert fall de to siste sesongene, er altså 1,70 høye Joao Moutinho.

Lest? En vinter full av spenning i Premier League

Midtbanespilleren som serverer lissepasninger på bestilling. En teknisk begavelse, en turbomotor et hvert lag misunner Wolves for å ha i sin stall. Joao Moutinho spiller flest kamper, ofte to per uke, og tåler det bedre enn de fleste.

Etter en lang karriere på øverste nivå i Europa gjennom spill i Sporting Lisboa, Porto og Monaco – var det mange som hevet øyenbrynene når «lille» Wolves hentet veteranen, Joao Moutinho, for skarve £5m, sommeren 2018. Et varp.

Om framtiden svarte nylig Moutinho følgende: “If you ask me now, I can play for five more years easily, but you never know what comes in the next year or next week.” 

Joao Moutinho

Heldigvis har 33-åringen skrevet en ny kontrakt som holder ham på Molineux Stadium til 2022. Da vil Wolves’ eldste spillere nærme seg 36 år, men det er ingen alder som vil stoppe Moutinho i å spille fotball, om han holder seg skadefri. Ingen av Nunos spillere tar bedre vare på seg selv, og sin kropp som landslagsspilleren med 121 kamper for Portugal.

Til dags dato har han heller ikke stått over noen kamper eller treninger hos Wolves, grunnet skade. En evighetsmaskin, en energibunt, en levende legende fra øverste hylle. Superlativene som passer denne fotballspilleren finnes ikke.

Ikke rart han hylles og blir elsket av fansen i Old Gold & Black.

Joao Moutinho – eldst og best?

Joao Moutinho – eldst og best?

Restitusjon før og etter kamp, søvn, kosthold, egentrening, nok og riktig drikke, er rutiner spilleren har innarbeidet godt i sin lange karriere. Du kan finne flere av spillerne på puben i friperioder, men ikke Joao Moutinho. Han er mer opptatt av å være sammen med familien, kona Ana Sofia Gomes og sine to døtre Lara og Victoria.

Da Nuno tok kontakt med midtbanespilleren sommeren 2018, var det et kriteriet Moutinho hadde for å reise til England. Familien måtte være med fra start.

En ting var alle de andre portugisiske spillerne, Ruben Neves, Helder Costa (solgt til Leeds) Ivan Cavaleiro (på lån i Fulham) Rui Patricio og Diogo Jota, samt manageren og hans stab som også er landsmenn av Moutinho – familien er og blir de viktigste.

Hvordan kan en liten «gammel» mann være så viktig for en klubb som Wolves? Et betimelig spørsmål vi skal forsøke å gi et svar på her.

Joao Moutinho tar alle dødballer, bortsett fra når Ruben Neves mener han kan score fra langt hold i riktig posisjon. I følge statistikken så langt denne sesongen, bare Liverpools Trent Alexander-Arnold har like mange ‘assist’ fra dødball, som Moutinho.

33-åringen er på fjerdeplass på listen over å ha vunnet flest tacklinger i Premier League etter 17 kamper. I England finnes det statisk for alt, og den viser at Moutinho har gjort 51 taklinger, hvor de fleste er vunnet.

Joao Moutinho – eldst og best?

Fansen kåret Joao Moutinho til lagets beste spiller forrige sesong, hvor Wolves endte på en overraskende og imponerende 7. plass.

Så langt denne sesongen, er det spilt betydelig flere kamper, grunnet kvalifisering og spill i Europa League. Moutinho har startet 16 av totalt 25 kamper, kun kapteinen Conor Coady og spissen, Raul Jiménez har flere minutter.

Midtbanegeneralen og dødball-spesialisten scorer ikke mange mål, men det er ikke primært hans oppgave heller. Moutinho er servitør og tilrettelegger for de andre spillerne. Og han gjør det med stor nøyaktighet veldig ofte. Fotballforståelsen er kanskje blant de beste i verden.

Kun Cristiano Ronaldo (164) og Luís Figo (127) har flere kamper for Portugal – gjennom tidene enn Joao Moutinho (121).

Arbeidsmoralen og innsatsen i hver eneste kamp, kan ingen klage på hos Joao Moutinho. Og for en manager må det være en berikelse å ha en så profesjonell spiller i sin tropp. Et viktig forbilde og en mentor for de unge lysende stjernene i dette Wolves-laget.

Hvor langt Nuno Espirito Santo kan ta ulvene i Premier League, vet vi lite om ennå. Wolves vil sloss om en plass blant de fem til åtte, beste lagene, og med forsterkninger i januar, som både er lovet og annonsert – vil de kunne sjokkere fotball-Europa i andre sesong på rad. Mye takket være den eldste og beste spilleren på laget, Joao Moutinho.

Wolves møtet spanske Espanyol med base i Barcelona, i det som er 16-dels finale i Europa League over to kamper, hjemme og borte. Vinner de denne, er det kvartfinale, deretter semifinale og en eventuell finale.

Skulle Wolves vinne finalen, er de automatisk kvalifisert til Champions League for neste sesong. Noe som hadde kledd Joao Moutinho og hans medspillere godt.

Med et reservespekket lag, knuste Wolves et reservespekket Besiktas nylig med 4-0, i den siste gruppespillkampen. Der særlig den andre omgangen var av meget god klasse fra Nunos menn. Nå kommer det viktige kamper mot både Liverpool og Manchester City i juleprogrammet.

Kamper Wolves ønsker å vinne.

Joao Moutinho nærmer seg 700 klubb-kamper i sin fantastiske karriere, men se ikke bort fra at den populære og sympatiske portugiseren kan nærme seg 1000 kamper før han legger sine velbrukte støvler på hylla.

Det er en drøm som nå er i ferd med å gå i oppfyllelse til de grader, for oss som har fult med på Wolverhampton Wanderers de drøyt siste førti år.

Vi kan ikke annet enn å nye hvert minutt som spilles under Nunos ledelse med så vidunderlig gode spillere vi ser i den deilige Wolves-trøya nå.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ny spanjol tar over Arsenal!

Mikel Arteta (37) spilte 110 kamper for Arsenal fra 2011-2016, nå er Pep Guardiolas assistent snart manager for London-klubben. Ny...

Hva formidlet Vargas i året som gikk?

Året som nå er omme må betegnes som et vanskelig år for mange. Erna Solberg og regjeringen vil nok kalle...

Lukk