Idealvekt er altså den vekten som passer for din kropp og ditt velvære, enten du er stor, liten, bred, smal, høy eller lav. Selvsagt er det individuelt hva som er den optimale idealvekt for den enkelte. Noen trives som chubby, andre vil være godt trent eller tynnere enn tidligere. Slik oppnår du din idealvekt.

Undertegnende har forsøkt 5:2 dietten med suksess, det betyr en vektreduksjon på ca 18 kg på tre måneder, men det skal innrømmes at det er en diett som krever streng disiplin over tid, som de fleste andre planer for vektreduksjon er.

Lest? Hvit måned?

Å miste vekt handler om fornuftig inntak av mat og drikke. Men det er sammensatt og kompliserte saker fordi vi har forskjellige kropper, vi veier ulikt, har ulike mål og ønsker samt at alder, gener og ikke minst innstilling til egen kropp som påvirker resultatet.

Det er ingen hemmelighet at psyken har påvirkning på hvordan vi ser på oss selv, og hvordan vi ønsker å endre på kroppen vår. Alder likeså, gutter og menn er mindre opptatt enn vekt og utseende enn jenter og kvinner.

Slik oppnår du din idealvekt

De som har en fornuftig innstilling til egen kropp og hvordan man ser ut, lykkes i større grad med å nå sine mål, tenke positivt og redusere eller øke vekten til sin idealvekt. Det er gunstig, både på kort og lang sikt og holde idealvekten, men det kan være krevende. De fleste som går mye ned i vekt, har ofte fått tilbake alt innen ett år. Dessverre.

Derfor kan det være både smart og viktig at man ikke setter seg for ‘hårete mål’. Ikke la vekten din avgjør hvordan du skal leve livet ditt. Elsk deg selv som du er og heller bruke tiden din på viktigere ting enn å hige etter sprettrumpe og sixpack. Å være sunn og frisk kan gjøres på mange måter.

Slik oppnår du din idealvekt.

Spiser du normalt, drikker normalt og ikke overdriver verken det ene eller det andre, men spiser litt mindre og bever deg litt mer, reduserer du vekt på en måte du kan tåle over tid. Det er nøkkelen for suksess. Jo enklere du klarer å nå din idealvekt, jo enklere klarer du å holde deg der.

Det er nemlig rimelig enkelt å ta et skippertak å redusere vekten med 10 kg på ett år, men å holde seg på den oppnådde vekten er betydelig verre, fordi man faller tilbake til dårlige vaner som øker vekten, sakte, men sikkert.

Selv om mange kan ha stor variasjon i matinntaket, holder vekta vår seg ofte relativt stabil innenfor noen få kilo. Denne mekanismen er regulert både av deler av hjernen, fettvevet, fordøyelsessystemet og andre systemer i kroppen. De påvirkes igjen av omgivelsene og spisevanene våre. 

Forskning.no
Slik oppnår du din idealvekt

Idealvekt er altså mer enn den vekten du trives best med, det er faktisk et fasitsvar for hver og én av oss – hvilken idealvekt vi bør ha ut i fra visse kriterier som kjønn, alder, høyde og nåværende vekt. Et regnestykke som du finner svar på med en BMI-kalkulator.

BMI

BMI står for Boddy Mass Index, og forteller deg litt om vekten din, om man er overvektig, undervektig eller har en normal vekt for sin alder, høyde og kjønn. Et nyttig verktøy for alle som ønsker å finne sin idealvekt.

En ting som er viktig å huske på når man er i januar og skal gjøre som alle andre, er å finne den framgangsmåte som passer for deg. Hva er det du vil oppnå i løpet av 2020? Kanskje er din idealvekt slik du har det i dag, kanskje er det ikke viktig for deg? Trives du med deg selv, har du kommet i mål.

Likevel kan det være smart å vite om du er overvektig eller undervektig.

God helse er så mangt, derfor er livstrivsel viktigere enn å tvinge seg selv til slankekurer man ikke makter å gjennomføre. Er man svært overvektig, bør man selvsagt ta et tak for å få bedre helse.

La din idealvekt være en pekepinne på hva du skal veie på lang sikt, om det er nødvendig å slanke seg – bruk tiden med å spise riktig, ofte og lite. Om du er i tvil hva du skal spise, kan kostrådene fra helsedirektoratet være en god veiledning.

Spise gress og drikke vann

Selvsagt bør du ikke høre på fanatikere som Gunhild Stordalen, som vil at vi bare skal spise gress og drikke vann, det tar seg aldri gjennomføre på sikt. Du skal leve, nyte, spise og kose deg, men du bør gjør det med fornuft.

Er du glad i å trene, ute eller inne, er det en fin måte å bygge kjernemuskulaturen på som er nyttig for alle. Jo sterkere du er jo mer motstandsdyktig er kroppen. Å være sterk forebygger sykdom og aldring, og et sterkt hjerte er tegn på god helse.

I følge eksperter innen ernæring, er det viktigere å spise riktig enn å trene. Skal du derimot holde vekten nede, er treningen et viktig redskap for å nå dine mål.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Derfor vinner Liverpool!

Derfor vinner Liverpool! Liverpool FC er det laget som har flest tilhengere og supportere fra Norge, fra lag i Premier...

Lukk