Et av de beste vårtegnene er på denne tiden når vi endelig skal stille klokka mot sommertid. Du husker kanskje ikke om det var fram eller tilbake?

Du tar fram grillen, havemøblene og vårtøyet på våren, på lik linje som du skal stille klokka en time fram, den siste helga i mars, hvert år. Lett å huske fra nå, men mange glemmer å stille klokka og våkner derfor en time for sent i dagen etter, heldigvis er det av mindre betydning da dette er en søndag.

– Sommertid ble foreslått første gang av Benjamin Franklin i 1784, men det var først i 1916 at forslaget ble tatt i bruk, først av Tyskland og så av Storbritannia. Da var det krig og tanken var å spare strøm ved å sørge for en time mer lys om kvelden. Smart ikke sant?

I Norge har vi hatt sommertid flere ganger. Først i 1916, og så under krigen. Fra 1940 til 1942 gikk klokken etter sommertid også om vinteren.

Så slapp vi å skru på klokken i mange år, men fra 180 har det vært fast rutine i hele verden slik vi kjenner reglene som i dag. Russland og Island er de eneste nasjonene som ikke har disse rutinene eller reglene.

Resultatet for vår del er behagelige lyse vår- og sommerkvelder der man får benyttet lengre lyse dager til uteaktiviteter. Til stor glede for liten og stor.

Det kan være smart å benytte tiden godt, allerede rundt St.hans er dagene på sitt lyseste, før det sakte, men sikkert går mot mørkere tider, høst og vinter igjen.

Klokka skal du altså stille fram, en time kl 0200 natt til søndag 30. mars.

Foto: Flickr/ Anna Avenir

Vargas


Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Midtsommerfest i Fredrikstad- Marion og Sivert kommer!

Du skal sikkert på en hel haug med deilige festivaler og konserter fra nå og utover våren og sommeren. Øyafestivalen,...

Lukk