Du har fortsatt noen dager igjen, men ikke la det gå for lenge eller la være å gjøre det. Det kan være mye penger å spare på å sjekke at alle punkter der du kan skrive av beløp som ikke myndighetene har påført din Selvangivelse.

Har du ingenting å endre kan du til og med la være å levere.

Mange sliter med å forstå alle postene på dette dokumentet som forteller om ditt finansielle år. Inntekt, formue, gjeld og fradrag er det Skatteetaten behøver for å beregne hvor mye du skal bidra til fellesskapet gjennom den skatten du må betale. Dersom de opplysningene som står i den elektroniske- eller den Selvangivelse du får i posten ikke er korrekte må disse endres og det er det din plikt å undersøke.

Noen synes det er noe herk å jobbe med, men desto viktigere er det å faktisk lære seg hva det er snakk. Myndighetene har gjort det langt enklere nå enn for bare få år siden. Vet du at alt er som det skal, trenger du ikke tenke nevneverdig mer på dette.

Uten endringer trenger du heller ikke levere Selvangivelsen mer.

– Er du f.eks samboer uten felles barn, der du hadde Skatteklasse 2 tidligere, kan det hende det er endringer å gjøre for begge. Du kan også oppleve som samboer at den ene av dere har fått all gjeld på seg. Dette bør selvsagt endres slik at den ene ikke får en real baksmell. Det er faktisk en hel del det kan være, for din egen del- svært viktig å sjekke opp.

 • Har du riktig skatteklasse?
 • Har du krav på særfradrag?
 • Har du fått fradrag for barnepass?
 • Må du kjøre omvei til skole/barnehage?
 • Har du pendlerutgifter?
 • Bor du mer enn 2 mil fra jobben?
 • Har dere som er samboere/ektefeller fordelt renteutgiftene hensiktsmessig?
 • Sjekk om ligningsverdien på boligen stemmer. Det er forskjell på bolig du bor i og utleiebolig.
 • Har du brutt en fastrenteavtale?
 • Har du refinansiert boliglånet ditt?
 • Har du private lån?
 • Har du gitt gaver til frivillige organisasjoner?
 • Har du solgt aksjer?
 • Har du en utleiebolig?

– Endringer i Selvangivelsen blir ikke automatisk endret uten at det gies spesielt beskjed om dette, derfor er endringer gjort i fjor ofte de samme i år. Du bør alltid ta vare på papirene du får i fra forskjellige banker, arbeidsgivere og finansinstitusjoner. Har du aksjer eller andre verdier er det selvsagt viktig å få med alle disse.

Får du beskjed om at du har betalt veldig mye for lite i skatt, lar det seg gjøre å betale tilbake i avdrag. Du slipper å måtte betale hele summen på en gang. Hvordan dette gjøres, bør du avtale med ditt lokale ligningskontor for å få en nedbetalingsplan.

– Har du endringer eller må føre på noen punkter må Selvangivelsen leveres senest 30. april. Går du å venter på skattepengene fordi du har betalt inn for mye gjennom 2013, og av den grunn skal ha tilbake noen tusen- er det litt avhengig hvordan du leverer. Gjør du ingen endringer og dermed har den elektroniske utgaven som et alternativ vil du etter all sannsynlighet få igjen penger i juni.

Leverer du derimot papirutgaven vil du ikke få tilbake penger før tidligst i august.

Første pulje med det ferdige resultatet av elektronisk innleverte Selvangivelser er 25. juni 2014. Det kan allikevel gå noe lengre tid for noen.

 

Kilde: Skatteetaten.no

Vargas

 

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
17,3 kilo på 3 måneder!

17,3 kilo på 3 måneder! Det er faktisk fullt mulig å gå ned i vekt på forholdsvis kort tid om...

Menneskehetens største trusler

Menneskehetens største trusler. Ebola-viruset herjer vilt i store deler av verden og er selvsagt en trussel for alle som er...

Lukk