Hva bør Halloween-feiringen koste? I 2014, brukte vi mer enn en kvart milliard kroner på Halloween-kostymer, sminke, ny kledning, pynt og gresskar. Kan vi ikke bruke litt ekstra på kos og hygge for barna vår, eller er det ren galskap? Halloween er tross alt ikke en amerikanske PR-jippo, skapt av amerikansk forretningsliv.

Estimated reading time: 4 minutes

Hva bør Halloween-feiringen koste?

Knask eller knep

Halloween er faktisk en britisk tradisjon, men ble brakt til USA på 1600-tallet, hvor trenden fikk sitt nåværende navn og økt popularitet etterhvert. For norske foreldre, blir det sett på som en utgift, kanskje mer enn noe annet. Det koster endel om to til tre barn skal ha hvert sitt antrekk, med dertilhørende utstyr.

Lest denne? Morsomme høst- og vinteraktiviteter for voksne

I 2019 var beløpet vi brukte på Halloween-relatert utstyr og kostymer, kommet på hele 1,2 milliarder kroner. Som er 1333 kroner i snitt. Hva bør Halloween-feiringen koste? Har vi råd til å slå oss litt løs? Det er all grunn til å tro at beløpet har steget ytterligere i 2021.

Knask eller knep, de aller fleste unger kan vel ikke så mange knep, ikke vil de synge heller. Da blir det som de aller fleste håper knask, men det er jo feil i følge reglene.

Fordi ungene skal få knask ut i fra prestasjonene de viser når de kommer og ringer på. Siden de ikke framfører noe som helst, burde de egentlig ikke fått noe heller, men slikt går jo ikke an, ungene bør vel få noe, uansett?

Allehelgensaften, i nyere tid uoffisielt også kalt halloween etter engelsk Halloween, er dagen før allehelgensdag. Kvelden feires på ulike måter omkring i verden og er lagt til forskjellige datoer i ulike kirker og religiøse tradisjoner.

Wikipedia.org
Hva bør Halloween-feiringen koste?

For mye av det gode

For noen er dette bare gøy og hyggelig med besøk på døren av glade barn. Men det finnes de som irriterer seg over å få uhøflige unger i hopetall på døra, som vil ha et eller annet digg som inneholder sukker. Noe ungene helst sikkert har mer enn nok av fra før.

Kan det bli for mye godteri, eller skal vi la barn våre kose seg med litt ekstra snop og smågodt? Det koster endel dette godteri også. 128 kroner per kilo for å være ærlig.

I Sverige koster det samme snopet 79 kroner per kilo. Men må ungene ha flere kilo i hver sin bøtte, går det ikke an å begrense forbruket? For helsens skyld? Eller bør ungene få spise til det er tomt i Halloween-bøtta? Hva bør Halloween-feiringen koste?

Det største problemet er at det er den norske handelstanden som kaster økonomisk mynt på å få foreldre til å bruke mye penger. På noe som svært mange ikke har noe spesielt forhold til, annet enn kostymer og jævlig mye sukker.

Alt er ikke lov

Skal det gå ut over andre og kanskje viktigere ting? Eller bør barna selv være med på å spare til feiringen, fordi det tross alt blir dyrt å lage ordentlig fest? Og hvilke kostymer skal barnet få lov til å velge? Er det ok å være black face ved å male ansiktet sort?

Indianer med fjær, som same eller kanskje som Donald Trump? Hva bør Halloween-feiringen koste?

Antirasistisk senter ber foreldre om å trå varsomt, både for barn og voksne slik at man slipper å tråkke noen på tærne. Vi skriver Halloween 2021, det skulle vært rom for å være kreativ når det kommer til utkledninger, men den gang ei. Det er nok viktigere å ikke spre rasisme eller rakke ned på minoriteter.

Man kan være både skummel og kreativ når man kler seg ut, uten å sette folkegrupper i bås. Om du ønsker å være en mørkhudet kjendis, så er det viktig at du ikke overdriver. Alt er ikke lov, selv om du elsker Halloween. Bruk hodet og vær snill mot andre.

Det betyr ikke at du kan være en skummel heks eller kle deg ut som Dracula. Det er alltid lov.

Vargas

Pin It on Pinterest