Hva er det med far som er så viktig? Jo, han er familiens overhode, sjefen i huset. Far er viktigst av alle i familien, fordi han er mann, han bestemmer alt. Slik var det i hvert fall før. Nå er menn og kvinner langt mer likestilte, ja, så likestilt at i visse familier, er det faktisk kvinnen, altså mor, som bestemmer det meste.

Så langt har vi faktisk kommet.

Arbeidsfolk

For femti år siden, altså i 1969 og flere tiår før dette, var far selve grunnmuren i en hver familie som hadde en far. Kona var hjemme med barna, far jobbet på fabrikk, i avisen eller i butikken. Barna så ikke far før de ble konfirmerte, for det var lange dager for arbeidsfolkene den gang. Ti timers skift var vanlig. Når far kom hjem, fikk han middag på bordet og gjemte seg bak en diger avis til han sovnet på sofaen. Kanskje greit at tidene har endret seg?

Har du gått glipp av denne: Norske menn over femti blir trakassert …

Søndag 10. november er det farsdag, da er det endelig på tide å hylle far, slik han fortjener – over hele landet.

I katolske land har St. Josefs dag vært feiret siden middelalderen. Dette kan ikke regnes som en direkte forløper for farsdag slik den markeres i mange land fra 1900-tallet og fremover, men Josef blir sett på som et forbilde for en god far, han er fedrenes skytshelgen og enkelte land feirer farsdag på St. Josefs dag, 19. mars.

Wikipedia.org

Farsdagen ble innført i Norge, rett etter andre verdenskrig, som et motstykke til morsdagen.

Hva er det med far?

Hva er det med far?

Nå er han heldig om han får være med å bestemme menyen. Tidene har endret seg. Muligens til det bedre vil mange hevde. Men hva er det nå med far? I anledningen den kommende farsdagen, er det på tide å hylle den utskjelte pappaen, én gang for alle.

Som Arthur Arntzen så treffende sa det, når han skulle hylle sin mor: “Du mor, du mor, du helvetes mor!” For å liksom virkelig fortelle alle rundt bordet, hvor viktig hun var for ham, ble det brukt nordnorske gloser, for å hylle moren. Derfor låner vi dette kanonutrykket her og nå.

Du far, du far, du helvetes far! Du er viktig for kone og barn. Du er viktig for familien, den er jo absolutt ikke komplett uten deg, far. Derfor skal du, som er så heldig å ha en far, ta godt vare på vedkommende, hylle han ordentlig på farsdagen, drit i blomster, nye sokker eller slips. Gi ham en skikkelig bamseklem i stedet – det vil han sette stor pris på.

Tenn lys

Husker du denne? Fete hvite menn som pusher femti!

Til alle som en gang hadde en far, gå på graven, tenn et lys, og ta fram de beste minnene. Det er lov å gråte en skvett om det blir trist eller rørende. Fordi det er naturlig å miste sine kjære, enda så smertefullt det kan være. Døden snakker vi kanskje for lite om, men vi synger om det hvert eneste år. Tider skal komme, Tider skal henrulle. Slekt skal følge slekters gang.

Man behøver ikke engang å være en biologisk far, for å være viktig for andre. Fordi farsrollen er så dekkende for så mangt. Man kan være eller har vært en fosterfar, stefar, adoptivfar, farfar, bestefar, oldefar eller helt ubetydelig i rollen som sviker. De finnes også.

I literturen, i kunsten, i musikken og gjennom historien har vi fedre eller en far som tar hovedrollen. Fader Vår, Far i himmelen, “Don’t Cry Daddy” (Elvis) og han far sjøl, han som hang i hornet på veggen i eventyret.

Ta vare på hverandre, ta vare på liten og stor, ta vare på mor og ikke minst far.

Gratulerer med farsdagen, far.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Durek Verrett – sur på Norge!

Durek Verrett - sur på Norge! Märthas kjæreste, sjamanen du vet, Durek Verrett er sur på Norge. Faktisk skikkelig grinete...

Lukk