Hva er det med José Mourinho? En av de beste i gamet, en av de mest meriterte, omdiskuterte og kanskje kontroversielle managerne i fotballen. José Mourinho er like elsket som han er hatet, men noe er det med portugiseren – alltid.

I still get the same thrill from it, but 2004 was along time ago. I am more mature

José Mourinho

Han fikk sparken for andre gang i Chelsea etter kun 17 kamper for to sesonger tilbake. Visste at en ny jobb sto klar og han fikk ta over Manchester United etter Louis van Gaal. Forrige sesong ble til slutt godkjent, all den tid Mourinho lyktes med å vinne Europa League og dermed maktet å kvalifisere sitt lag til langt viktigere, Champions League.

Portugiseren hentet Zlatan gratis fra PSG og Paul Pogba for nær én milliard kroner, samt Eric Bailly for £30 mill. fra Villareal, Henrikh Mkhitaryan fra Borussia Dortmund for £26 mill. Og før inneværende sesong kom Matic fra Chelsea for £40 mill. Lukaku fra Everton for £75 mill. og utskjelte Lindelöf for svimlende £31 mill. fra Benfica.

Hva er det med José Mourinho?
José Mourinho Foto: The Sun

José Moutinho er en av svært få managere som rundet £1 billion – altså 1 milliard pund, eller mer enn 10 milliarder kroner i spillerkjøp, siden 2004.

Ok, den mye omtalte 54-åringen, kanskje best kjent som «The Special One» sanker trofeer som få andre, men så er spørsmålet mange stiller seg, setter han seg over laget, og laget heter Manchester United – kan det bli enda litt mer bråk.

Hva er det med José Mourinho?

Vil han ikke bli værende i Manchester neste sesong? Hvorfor i så fall og hvor er det skoen trykkes for hans del? Han som nylig har kjøpt bolig i den mer fasjonable delen av Manchester by. Hva er det med Mourinho?

José Mourinhos ‘Akilles’ må være ham selv, hans temperament og evnen til å starte voldsomme slåsskamper i enerom. En manager blir aldri større en laget, uansett størrelse på egoet og synet på sin egen person. Mourinho blir kalt en rekke karakteristiske navn, blant annet arrogant, geni, idiot og selvgod av den kritiske og rosende delen av av britisk media.

En trener som skal behandle fotballspillere over tid, må kunne behandle mennesker med respekt og vise en viss form for ydmykhet. Fotball er viktig, men de som utfører spillet må komme først.

When you lose a match because of attitude, that is really bad. I don’t even remember a friendly match when our attitude was so poor

José Mourinho/ BBC.co.uk

Rykter fra Old Trafford florer daglig, men når disse kommer ofte med samme innhold og kontekst, har den mer rot i virkeligheten enn bare slarv. Flere spillere skal så vidt vi vet, være svært misfornøyd med tingenes tilstand, og det er manageren som er i fokus. Nok en gang.

Ander Herrera og Luke Shaw er spillere som skal ha en anstrengt forhold til sjefen, eller omvendt. Det fortelles også om misnøye i spillergruppa før under og etter det første tapet som kom overraskende mot Huddersfield, forrige lørdag.

Et tap som Mourinho mente spillerne må ta på egen kappe.

Manageren etterlyser bedre holdninger og langt større innsats i kommende kamper, og allerede mot Swansea i ligacupen, ble det ny seier. Med tap kommer diskusjoner og med tap svirrer ryktene, flere spillere har uttalt seg i negative ordelag etter det første tapet i ligaen, noe som har fått Mourinho til å se rødt.

Den beste nyheten for alle som følger litt ekstra med Manchester United, er at Paul Pogba snart er tilbake på banen. Det samme er forsvarsspillerne Phil Jones og Eric Bailly .

Neste kamp for Manchester United, er hjemme mot Tottenham. En såkalt 6 poengskamp, der begge lag står med 20 poeng, med hjemmelaget foran på målforskjell. Lagene ligger på henholdvis 2. og 3. plass etter suverene Manchester City, som har 25 poeng, alle lag har spilt 9 kamper.

Skal Manchester United lykkes sportslig denne sesongen, noe som betyr nye trofeer som løftes, enten i FA-cupen, Premier League eller Champions League – må José Mourinho sette laget framfor seg selv. Det blir i så fall første gang for manageren med erfaring og suksess fra fem forskjellige lag, i fra fire forskjellige nasjoner. Italia med Inter,   Portugal med Porto, Spania med Real Madrid og England med Chelsea og Manchester United.

Hvorfor Mourinho skal måtte endre seg med all denne sportslige suksessen?

Fordi han ikke makter å lykkes etter mer enn to sesonger, fordi han setter seg selv framfor laget ved å kritisere styret og direktør Ed Woodward og kanskje like viktig, fordi han før eller senere kommer på kant med egen spillergruppe. I samtlige klubber han har vært manager i.

At José Mourinho i tillegg åpenlyst og for åpent kamera flørter vilt med PSG, og at han videre garanterer at Manchester United ikke er hans siste arbeidsgiver – forteller om en mann som ikke bøyer av for noen. Det må alltid være noe med José Mourinho.

Manchester United møter Bristol City borte, i kvartfinale i Carabao Cup (tidligere ligacupen.)

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Adventskalenderen til henne

Du som har en kvinne ved din side, som fortjener det lille ekstra, til glede for dere begge – nå...

MOR – overgriperen …

MOR - overgriperen. Er et ukjent og tabubelagt tema, at en mor er i stand til å forgripe seg mot...

Lukk