Hva finnes utenfor verdensrommet? Er det en ende der ute? En vegg? Stopper det noe sted? Nei, det gjør visst ikke det. Verdensrommet utvider seg og blir bare større og større. Det har heller ingen ende og det er nærmest uendelig.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Verdensrommet

Selvsagt er det liv der ute i en eller annen galakse. Kanskje også i vår, Melkeveien.

Siden universet er så enormt, er det helt usannsynlig at det ikke finnes liv der ute. Det er de enorme avstandene som til nå har gjort det umulig å få kontakt med andre planeter. Men at det vil skje engang i framtiden er hevet over tvil.

Les også: Den perfekte TV-appen for hele familien

Det er unektelig rart å tenke på at vår Tellus, jordkloden, er som et lite sandkorn i Sahara-ørkenen. At alt liv på kloden, slik vi kjenner det, bare er en parentes i det store, uendelige verdensrommet. Det er mørkt, kaldt og tomt. Eller, det vil si, det er jo ikke tomt, men det er mye tomrom.

Sorte hull, stjerner, gass, menneskeskapt vrakgods og planeter vi kjenner, er blant det som finnes der ute. Og svært mange planeter vi ikke kjenner, som altså kan være lik jorden og ha sin egen atmosfære. Og ha til og med vann. Dermed også liv, slik vi kjenner det.

En vanlig måte å beskrive innholdet av universet på, er å si at universet i dag består av omtrent 68 prosent mørk energi, 27 prosent mørk materie og 5 prosent vanlig materie

Snl.no

Hva finnes utenfor verdensrommet? Ingenting. Fordi det er altså ingen slutt. Det er så uendelig stort at det er vanskelig å forstå. Universets ekspansjonstid vil aldri ta slutt, men heller gå raskere og raskere, ifølge nyere kunnskap.

Hva finnes utenfor verdensrommet?

Møtet

De lærde strides om hvor smart det er å svare.

Om eller når vi skal få en henvendelse fra en annen planet. Det være seg av menneskelignende vesner eller noe som ligner på oss, tenkende, pustende vesener – som lever parallelle liv med oss på jorda. Det er en bisarr tanke, men den bør tenkes og vi bør vite hva vi skal gjøre, når utfordringen er reell.

Les også: Nordmenn er livredd livet

Det første møte mellom boende vesner som er istand til å besøke oss, blir selvsagt unikt for hele menneskeheten. Du er naiv om du tror at det ikke finnes liv der ute, fordi det er så mange billioner planeter, at det må finnes flere som er beboelig.

Til og med på røde planteten, Mars, har det sannsynligvis vært liv, fordi det har vært vann der.

Siden Universet har eksistert i mer enn 14 milliarder år, har det rukket å ekspandere mye.

Om vi reier med lysets hastighet, så går det virkelig unna. Men i universet blir selv lyset tregt. Fra jorden til månen tar det omtrent ett sekund å reise til månen. Kjører du bil, i 100 km/t i snitt, tar det 160 dager. Om lysets hastighet reiser til solen, tar det omtrent åtte minutter.

Jakten

Men til nærmeste stjerne, derimot, tar det hele fire år for lyset å reise i lysets hastighet – fra jorden. Og øvrige stjerner rundt oss i Melkeveien, ligger hundrevis eller tusenvis av lysår unna. Det er med andre ord enorme avstander, som gjør det vrient for oss og for eventuelle “naboer” å finne hverandre.

Vi er på jakt evig jakt etter signaler fra verdensrommet. Men hvilket språk skal vi svare på, om det kommer en henvendelse? Og hva skal vi si? Hællæ, liksom?

Hva finnes utenfor verdensrommet? Eller hva finnes av liv rundt oss?

Dersom vi skulle få inn noen form for signaler fra en fremmed planet. Kan det hende at disse signalene er flere tusen år gamle, nettopp av den grunn, tiden det tar å reise gjennom verdensrommet. Skulle vi ha sendt et mot-svar, ville også dette ta minst tusen år før det kom fram.

Hvor lenge eksisterer en sivilisasjon? Vi menneskene har jo levd på kloden i en svært liten del av klodens levetid. Slik vil det sannsynligvis være på andre planeter og. I Socorro i New Mexico, står det enorme radioteleskop, på jakt etter signaler.

Foreløpig er det helt stille. Dørgende stille.

Vargas

Pin It on Pinterest