Hva kan du om aksjemarkedet? Er du profesjonell trader, aksjespekulant eller hobby investor? Eller tror du norske finans-akrobater er slik de står fram i NRK-serien Exit? Kan du lite eller ingenting om hvordan det forgår på børsen? Vi gir deg en pekepinn på hva Nordea har funnet ut gjennom mer enn 50 i markedet.

Estimated reading time: 4 minutes

Fra Exit til virkeligheten

Vi anbefaler denne: Fra hest og kjerre til Tesla

Vi gir deg et lite hint om hva nestoren i norske økonomiske medier de siste femti år, Trygve Hegnar, synes om guttas utesvevende liv i den kontroversielle TV-serien. Det er fortsatt enorme forskjeller fra det som er vanlig i finansmarkedet, og det som kommer fram i Exit. Det faller oss naturlig å si, heldigvis. Hva kan du om aksjemarkedet?

Om du vil investere, sørg for å vite mest mulig om markedet generelt og de selskapene du skal sette penger i. På den måten er du litt tryggere på å ikke sitte igjen med skjegget smekk full av postkasser.

Vi har aldri blitt tilbudt whiskey på et forretningsmøte, ei heller blitt invitert på sexorgie med prostituerte, deltatt på organisert innsidehandel eller sett noen sniffe kokain.

Trygve Hegnar Kapital

De færreste tror at det er normalt å gå på horehus, eller ta med seg et par horer på kontoret, og sniffe kokain eller drikke dyr Whiskey etter endt arbeidstid. Det er kanskje slik som har skjedd med enkelte i et svakt øyeblikk. I hvert fall skjer det ikke ofte i Norge, kanskje langt oftere på Wall Street på 80 og 90-tallet. Hva vet vel vi.

Hva kan du om aksjemarkedet?
Er du en trader? Foto: Sergei Tomakov

Nordea

Nordea er Nordens største finanshus og har inngående kunnskap i aksjemarkedet i Norge de siste 50 år. Derfor har Nordea presentert et unikt innblikk i myter og fakta fra et krevende aksjemarked – gjennom mange tiår. Det du trodde var regler hugget i stein, kan være myter uten rot i virkeligheten.

Vi anbefaler denne: Du vil eie Bitcoin

Eller tror du det lønner seg å vente på at markedet faller, før du investerer? Feil. Det lønner seg ikke, om du ser på statistikken over tid, ifølge Nordea. Hva kan du om aksjemarkedet? Din kunnskap er din trygghet for egne investeringer.

Å vente på at markedet skal falle, har historisk vært en dårlig strategi. Det illustrerer flere ting: at store fall kommer sjelden, og at man taper mye mer enn man kan vinne på å vente

Aksjestrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen

En annen myte Nordea ønsker å belyse er at mange investorer selger når aksjen er på “topp”. Det er naturlig for alle som ønsker å tjene penger. Sannheten er at det kommer en ny og høyere topp etter den første. Dermed går mange glipp av god avkastning, fordi en topp blir ofte avløst av en ny.

Fordi markedet har en tendens til å stige mer, etter at markedet har hatt en korreksjon. Det er aksjemarkedets natur, det stiger og stiger – med visse unntak ved korreksjon og noen få krakk.

Tegn i tiden

I skrivende stund, rett etter at regjeringen har åpnet opp Norge etter pandemien, er det naturlig at oljen stiger. På verdensmarkedet er det også mer aktivitet, varehandelen øker, flyene går og vi reiser mer enn på lenge. Det fører til at Bulk, tank og oljeaksjer er mer populær enn på lenge, og stiger mye.

Tegn i tiden er altså at markdets endringer fører til markedssvingninger vi bør være obs på. Nå er det ikke lenger like populært å handle vekstaksjer, ergo så er ESG-markedet blodrødt akkurat nå. Det betyr ikke at det blir slik over tid, fordi markedet er i en evig endring.

Dog tror vi olje og bulk kan være populært til langt ut i 2022. Fordi verden får mer og mer kontroll på pandemien. Hva kan du om aksjemarkedet? Jo mer du kan, jo større sjanse har du for å lykkes.

Andre viktige tegn i tiden er hvordan markedene i USA oppfører seg. Hva gjør Joe Biden, lykkes han i samle den splittede stormakten? Hva med oljeprisen, holder den seg rekordhøy? Og hva skjer i Kina, kollapser boligmarkedet? Alt dette, inkludert verdens viktigste rente, 10-års renta i USA, stiger den?

Kilde: E24.no

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com