Det diskuteres høylytt om det skal være lov å spille pop-musikk og la organisten bare spille det innledende preludium i begravelser. Er det ikke den pårørendes familie og etterlatte som må få lov til å bestemme hva som skal spilles i kirken, kapellet eller ellers det måtte passe å holde en bisettelse. 

Det finnes to hovedtyper begravelse: Inhumasjon og urnenedsettelse. I førstnevnte begraves avdøde intakt, ofte i en kiste (derav det alternative navnet kistebegravelse), mens i sistnevnte kremeres avdøde, og urnen med aske settes ned i bakken.

Skulle du ønske å høre din favorittlåt av Beatles, «I Will Always Love You» med Aretha Franklin eller «Money, money, money» med ABBA så må det vel være mulig å få til et siste ønske, sånn helt på slutten. Det er som kjent mye å velge i mellom. Hva med Rune Rudberg?

rp_301147_338223689618527_38959041_n.jpg

Dessverre opplever flere pårørende å få motstand mitt i sorgen fra kirkens kvinner og menn. Orgelmusikken har førsteprioritet fortsatt i mange kirker, også i bisettelser og begravelser landet rundt.

I Den norske kirke finnes en fast oppskrift for hvordan begravelsesseremonier skal holdes. I minnedelen av seremonien er det mulighet for personlige innslag, men hva som tillates er det presten som avgjør. Det er organisten som har ansvaret for å forhåndsgodkjenne all musikk. Det gir store personlige forskjeller.

Selvsagt bør de pårørendes ønske være avgjørende for hvilken musikk som spilles i deres kjæres begravelse. Kirken er for alle, det bør prest og organist bøye seg for. En melodi eller en del av et helt verk for den del, kan være noe som referer til den som har gått bort og det kan være til en stor trøst for de som sørger.

Kirken og kirkens ansatte må slutte å kjøre over folk i alle av livets faser der kirken har en betydning, ellers er det snart ikke flere som gidder å gå i kirken over hodet, verken levende eller døde.

Hvilen låt ville du hatt i din bisettelse for å forlate verden med et smell?

 

Kilde: Wkipedia og NRK.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fordel å spille poker på nett

Nettpoker er blitt et fenomen i både Norge og resten av verden, og mange setter seg ned foran PC-skjermen for...

Molde vinner Tippeligaen 2014!

Vi setter opp en slutt-tabell som helt sikkert er lik mange andres, noen tror på Rosenborg, andre tipper Molde. Vi...

Lukk