Jeg skjønner at barn ikke blir voksen over natten, men at det er en prosess som går over noe tid.

 

Foto: Online.no

 

Og selvsagt er det veldig individuelt. Barn i Afrika som har mistet begge sine foreldre i aids blir voksne i det øyeblikket det står alene med to mindre søsken å ta ansvaret for. Heldigvis er det ikke slike forhold i Norge, og det burde det ikke vært for de afrikanske barna heller.

I Norge får man ikke kjøpt øl før man er 18 år, 20 års aldersgrense for sprit. Det betyr at man er veldig voksen når man er 20 sikkert. Man har stemmerett ved fylte 18. Og man kan med loven i hånden ha sex med hvem man vil når man er 16 år.

Hvis jeg føler meg selvstendig nok til å flytte for meg selv, og mine foreldre tillater det, kan jeg flytte for meg selv når jeg er 14 eller 15 år? Hvem kan stoppe meg?

– Her er det like mange fasitsvar som det er spørsmål. Det vil si det er ingen svar på når du er voksen bortsett fra at du går inn i de voksnes rekker ved konfirmasjonsalder, du får stemmerett og kan få førerkort ved fylte 18 år. Da er du pr definisjon voksen.

– Men i Norge ønsker man at de som er så unge som i ungdomsskole alder får muligheten til å kjøre kondomer på ungdomskolen. De som jeg kjenner på 13 og 14 år, har fortsatt kosedyrene sine i senga, og skal ha ikke slutte med å gå i «Hello Kitty» pysjen sin på lenge ennå. Og ja, jeg vet det er store individuelle forskjeller her.

– Men her er jeg ved kjernen til spørsmålet. Er det ikke opp til foreldrene å fortelle, gi gode råd og veiledning om hva ungdommer i tenårene skal gjøre? Har 14- åringen et fastfølge med en gutt på 17 år så er det veldig sannsynlig at de gjør andre ting enn å spille kort på lørdagskvelden. Er det ikke foreldrenes fornuftige forslag å gi ungdommene prevensjon?

Eller skal foreldrene være nådeløse og si at det er helt uaktuelt med sex, vent til du er 16?

Barn i Norge i 2011 er langt «mindre barn» på samme alder enn for ca 10 -15 år siden. Utviklingen er stor, barn blir fortere eldre, og er langt mer kunnskapsrike om det meste nå enn for bare 10 år siden er mitt inntrykk. Internett bruken må ta noe av skylden for dette også går jeg ut i fra.

 

Foto: VG.no

 

Spesielt når det kommer til viten og kunnskap rundt sex. Og jeg tviler på at det er den norske skole som er blitt langt bedre på nevnte tema.

– Jeg tror ungdommene selv fatter interesse, skaffer seg info gjennom venner, internett og voksne de stoler på. Mange yngre mennesker har «knulle-kompiser». Venner som er der for hverandre om nøden blir for stor. Jeg trodde ikke på det første gang jeg hørte om det, men fått dette bekreftet som ganske vanlig.

Jeg kan ikke annet enn å fraråde dette på det sterkeste. Man skal ikke ha sex med gode venner, etter min mening.

Mulig jeg er en naiv dust som ikke skjønner bæret.

Men jeg vet en ting, og det er at de unge som velger å drikke seg drita eller ha sex i for ung alder, med foreldrenes velsignelse, vil få et langt tøffere liv på alle måter enn de som har foreldre som gjør alt de kan for å utsette livets fristelser lenge nok til å skjønne konsekvensen av det.

Jeg har lest mange blogginnlegg der det skrytes av hvor flott det er å ha sex, og hvor gøy det er å gå på fest og drikke seg full.

Til det er det ikke annet å si enn at det er gøy når man er voksen- og kan håndtere seg selv i den situasjonen man kommer opp i.

Det er ikke tøft å våkne opp på sykehuset etter å fått magen tømt for innhold etter å ha drukket for mye man ikke tålte.

Det er heller ikke tøft å bli pult fordi en full gutt er kåt og sier mye fint til deg for å komme i trusene dine- Å bli gravid som 15 åring kan skape masse problemer for deg i mange år framover.

Du har selv ansvar for egne handlinger, og du blir voksen tidsnok.

Og har du ok foreldre så er det lett å snakke med disse om alt du lurer på om det å bli voksen.

Gode foreldre bruker masse tid på å snakke med sine ungdommer om alt. Og det setter de unge veldig stor pris på.

 

God Sommer!

 

http://www.ung.no/aldersgrenser/

http://www.ung.no/sexogsamliv/

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Canal+ sender Tippeligaen fra 2013

  Synes du det dyrt å se norsk fotball? Da blir det ikke bedre etter 2013- da er det betalingskanalen...

Sydentur i skoletiden? Glem det!

      Foto: Aftenbladet.no     Nå blir regelverket endret og det blir dermed langt vanskeligere å ta seg...

Lukk