Det er store sjanser for at den er produsert i Kina, i byen Chengdu.  Apple drive den største, raskeste og mest sofistikerte produksjonbedriften på kloden i denne byen. Der ansatte jobber under svært kummerlige forhold, de har lange arbeidsdager og neste ikke noe betalt. 

Kina går så det griner. De har en ekstrem økning i sin økonomi, hovedsaklig pga eksport til vesten. En av hovedårsakene til at mange bedrifter kjenner gode penger er at arbeiderne ikke tjener stort.

Apple har også mye av sin produksjon i Shenzen. Byen ligger rett nord for Hong Kong i Kina. Byen har hatt en utrolig vekst etter at den ble en deregulert økonomisk sone i Kina. I 1982 bodde 352 000 mennesker i byen, i 2010 ble folketallet oppgitt til å være nærmere 10,5 millioner.

Her er det nylig avdekket arbeidere som jobber med iPhones for Apple, helt nede i tretten års alder.

– Det er ikke bare Apple, men mange hundre andre store bedrifter som har sin hovedproduksjon i det svære landet. Dessverre for kineserne selv, blir det lite igjen til å brødfø seg selv og sin familie.

 

FILES-CHINA-TAIWAN-TECHNOLOGY-FOXCONN-LABOUR FILES-CHINA-TAIWAN-TECHNOLOGY-FOXCONN-LABOUR (Foto: AFP/Afp)

Foto: AFP.

– Høyteknologi bedriften med hovedbase i Atlanta i USA er det siste tiåret den mest suksessrike, mektigste og rikeste i verden. De øverste sjefene i selskapet er blant de best betalte og skulle selvsagt sørget for langt bedre forhold hos sin produksjonsbedrift i øst.

Arbeiderne som lager din og min iPhone, iPads og andre komponenter til giganten Apple, jobber under forhold som av og til krever liv. Brann forekommer ofte, arbeiderne blir låst inne på sine avdelinger der vinduene er dekket til.

Dessverre er det få eller ingen som tør å gjøre noe med dette problemet i kommunistenes rike.

En kinesisk arbeidsdag er offiselt 8 timer, men et normalt skift på en fabrikk er 12 timer. Det er ikke uvanlig at en arbeidsdag varer opp til 14 og 16 timer.

Et paradoks er det jo at nordmenn, som er blant de rikeste i verden- kaster seg over Apple produkter så snart det kommer noe nytt og spennende på markedet.

Burde vi ikke heller boikottet Apple for å bruke barn og billig kinesisk arbeidskraft?

 

Vargas

 

Kilde

 

New York Times

 

http://www.e24.se/business/it-och-telekom/rekordsiffror-for-samsung_3297451.e24

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Har du de TV kanaler du ønsker deg?

  De aller fleste har TV og internett. Mange leverandører har muligheter for å gi deg begge deler. I en...

Jarle Andhøy på vei til Sydpolen for å hedre sine venner

Jarle Andhøy, mannen som ville hedre Roald Amundsen 100 år etter, men som i stedet mistet tre venner og båt da "Berserk" forsvant...

Lukk