Vet du allerede nå at du vil få fortsatt god råd i 2011 så er du blant de heldige. For det er ikke alle forunt å kunne bruke penger som man vil uten å tenke over konsekvensene, og om man greier å betale hele regningsbunken pr. måned.

De aller fleste jeg kjenner deler sin økonomi inn på 12 altså pr. måned. Og det er ikke alle som klarer å komme til bunns i en stadig voksende bunke med pengekrav.

Og strømregningen vil nok være den verste for de fleste …

Ta kontakt med din strømleverandør. Spør pent om å få dele regningen opp i flere avdrag. De fleste skjønner at det er vanskelig å betale så store summer på en måned. Mange vil få strømregninger på mange tusen kroner mer enn de er vant til. Det kan være lurt å legge penger til side allerede nå om mulig.

– Sjokk-strømregningen som er ventet i januar minner oss om viktigheten av å ha en reserve når utgiftstoppene blir store. Mange hadde fått en økonomisk lettere hverdag hvis de hadde satt seg ned og laget et budsjett over økonomien, sier Forbrukerøkonom Christine Warloe til DN.no.

Har du brukt VISA- kortet til å kjøpe flotte julegaver, og masse julemat, så bør du ha pengene klare når regninga kommer. Ellers blir det veldig dyrt for deg. VISAkort bruk er smart om man har god råd. Det er faktisk dyrt å være fattig, og man må ha pengene før man bruker dem.

Å bruke andres penger er sjeldent smart, og alltid veldig dyrt- Har du en kredittramme på 30/ 60/ eller 90 dager på å betale VISA-regningen, kan det være smart å betale med VISA. Men etter det kan det være så mye som 20% rente på summene du har utestående …

Warloe ber forbrukeren tenke over følgende: Hva bruker jeg penger på? Hvor kan jeg kutte?

Med en slik oversikt ser man lettere sparepotensialet i økonomien sin og kan bygge den bufferen man trenger.

Greier man å legge penger til side hver måned, så blir det en buffer man kan finne stor glede i å ha om ulykken er ute, og man trenger ny vaskemaskin, reperasjon av bil eller andre uforutsette utgifter. Penger er uansett kjekt å ha. Og du savner de mest når du ikke har noen …

Fire av ti nordmenn bruker opp lønnen innen neste lønningsdag og mangler en økonomisk buffer til det uventede. Det viser en undersøkelse Synovate har utført for Nordea (2010). En dårlig privatøkonomi kommer ofte av for mange unødige småutgifter. Dyre abonnementer og andre unødige utgifter kan ta livet av privatøkonomien.

Og en viktig ting man skal huske på hvis økonomien skranter.

-Ingenting tærer mer på forholdet enn trang økonomi. Det er som å «kaste bensin på bålet», og kan få de sterkeste forhold ut på » tynn is»- Det er meget slitsomt å måtte snu på hver eneste krone som skal brukes. Derfor er det veldig viktig å gjøre forhåndsregler, og ikke bruke mer penger enn det som kommer inn.

Det høres enkelt ut, men inkassoselskapene håver inn millioner av kroner på nordmenn som ikke betaler for seg i tide.

Har du kontroll på din økonomi?

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En «kjappis» er best

  Rask sex er best! Om du dropper trusene under skjørtet, ligger mye til rette for en «kjappis» på toalettet-...

Erika Lust lager porr i Spania

  Den tidligere pornodronningen Erika Lust har tatt på seg trusa og satt seg bak kamera- Hun har flyttet til en...

Lukk