Hvordan har du det – egentlig? Life is a bitch and then you die, si. Livet er noe dritt og så dør du. Det er jo faktisk sånn det er for oss alle. Ikke det at livet ikke kan være bra i mellomtiden. Men gangen i livet er nå slik, da. Vi blir født, vi lever og til slutt dør vi. Det er livet til et menneske fra start til slutt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Meningsfylt

Hva du gjør ut av det eneste livet du har, er opp til deg. Og med tanke på at det sannsynligvis kun ett liv. Er det vel fornuftig å få noe ut av det – ikke bare sitte å kjede seg, men gjøre noe meningsfylt. Både for seg selv og andre. Vi har de fleste forutsetningene for å få et helt ok liv, vi som er født i Norge.

Les også: Yoga hjelper bedre med riktig utstyr

Dessverre er det ikke nok for alle, å bli født med en sølvskje i munnen, med norsk pass.

Man makter å surre vekk livet sitt ved å ikke ha forstått hva som er viktig, meningsfylt og givende. Men man havner i feil miljø, en kriminell løpebane og et langt liv bak murene. Bortkastet.

Tilfeldigheter? Neppe, du har et valg fra du er ganske ung, å være deg bevisst hva du ønsker med livet ditt. Man kan åpenbart havne i vanskeligheter, til tross for at man vil det beste for seg selv og sitt liv.

Hvordan har du det – egentlig? Jo, takk som spør. Det kunne ha gått bedre, det går egentlig til helvete – for å være helt ærlig.

De fleste svarer en gjentatt og innøvd glose, for ikke å komme innpå de faktiske følelsene. “Jo, det går bra, det gjør det.” Kjenner du deg igjen?

Hvordan har du det – egentlig?
Bildet er tatt av Hannah Williams fra Pixabay

Være ærlig

Og det er det naturlig å svare, nesten uansett hvem som spør, for ikke å gjør den andre forlegen.

Om det er en av dine aller nærmeste som spør. Bør du kanskje, for din egen del, svare ærlig. “Du, det går faktisk ikke så veldig bra, faktisk går det skikkelig dårlig.” For å slippe katta ut av sekken. Kanskje for å la alarmen gå. Et skrik om hjelp, om du vil.

Les også: Livet er som en kommode …

Særlig menn er nok dårligst på å være ærlige på dette viktige spørsmålet. Hvordan man egentlig har det, sånn på ordentlig. De fleste har det vel helt ok, men noen skavanker er det jo alltids. Trebenet knirker, rynkene kommer og ølmagen vokser.

Vi vet at menn velger å ikke snakke om følelser, men tar også livet sitt oftere enn kvinner. Kanskje vil et slikt spørsmål, som besvares helt ærlig, være starten på veien ut av mørket. Om ikke så kan det være klokt å snakke med noen som vil deg vell og som kan gi gode råd.

Livet er jo en berg og dalbane for de aller fleste, noen ganger opplever du skuffelse på skuffelse. Andre ganger går livet på skinner og du føler at du kan gå på vannet av lykke og suksess. Opp- og nedturer.

Exit

Jeppe Schiøtt, glimrende spilt av Norges kanskje beste skuespiller, Jon Øigarden i suksess-serien, Exit – gjorde en minneverdig scene i sesong tre. Jeppe får dette spørsmål, hvordan går det – egentlig, fra en av de tre kompisene sine. Og da Jeppe svarer ærlig går han i oppløsning.

Det går slett ikke så bra, uten å ville spolere så mye fra den mye omtalte tv-serien, så hadde Jeppe all grunn til være litt nede. All den tid han tok livet av sin egen far i et rent barmhjertighetsdrap.

Et klipp som florere på Tik-Tok nå, fordi psykologistudenten Sophie Engelstad (22) brukte det for å illustrere sin egen livssituasjon nylig. Hun hadde en vanskelig eksamensperiode, bulket bilen og fått ankelen brukket.

Det er så mye enklere å svare avvisende eller dra en hvit løgn og si at vi har det bra. Til tross for at vi har det vondt, vanskelig og sliter mentalt. Men det er altså et vanligere svar å gi enn å begynn å utdype: “Jo, nå skal du høre her …”

Apropos Jeppe Schiøtt, som er en styrtrik familiemann, en tørst forretningsmann med dårlige venner.

Som kunne ha levd livets glade dager med mer enn nok penger livet ut. Kaster isteden bort livet sitt med dop og horer. Heldigvis kun på film, men basert på “virkelige hendelser”.

Det er neppe veien å gå, eller?

Vargas

Pin It on Pinterest