Når livet blir som mørkest, velger stadig flere nordmenn døden som utvei. Hvorfor selvmord? Hva er det som får mennesker til å velge vekk livet når det blir for mye motgang, for det er jo i realiteten å gi opp. Hvorfor er selvmord som svar på vanskelige tanker som ikke forsvinner?

Psykisk påkjenninger

Etter at Ari Behn (47) valgte vekk livet første juledag 2019, må han åpenbart ha hatt det vondt og helt sikkert forferdelig vanskelig. Han tenkte utvilsomt på sin nærmeste familie, og hva som kunne ha skjedd om han faktisk fikk hjelp. Allikevel gikk han frivillig i døden.

Men hvorfor selvmord? Hva løser det? Ingenting.

Uforståelig og man kan tenke litt feigt, all den tid det sitter tre døtre igjen uten sin far. Hvordan kan man velge å dø fra disse uskyldige flotte jentene? Da må livet i så fall ha vært ulevelig – og det er som sagt vanskelig og skjønne.

Vi som har familie rundt oss og som ikke sliter med psykisk påkjenninger i livet, vet lite om det mørke som mange snakker om når man blir deprimert og lite motivert til å leve videre.

Hvorfor tar menn livet sitt?

Når reelle tanker faktisk peiler inn på det å skulle velge døden framfor det vakreste som finnes, nemlig livet selv. Er det nok fordi livet føles ulevelig, og det må man rett og slett sti i for å forstå, skulle man tro.

Om selvmord alltid er knyttet til psykisk sykdom, kan vel knapt de lærde forklare, men vi vet at selvmordstallene stiger blant svært unge gutter og særlig menn.

Hvorfor selvmord?

NRK sender Ari Behns begravelse, tusenvis gikk i fakkeltog i Behns hjemby, Moss, og nyhetssendingene har vært preget av dødsfallet til prinsesse Märthas tidligere ektemann.

Dronningen avlyser planlagte arrangement i starten av 2020, og lys ble tent på slottsplassen i forbindelse med Aris plutselige bortgang. Vi tok det innover oss fordi vi følte Ari Behn var ‘en av oss’.

Hvorfor selvmord? Er du klar over hvilken smerte dette påfører mennesker som er glad i deg?

Hvorfor selvmord?

Det kom som et stort sjokk på veldig mange som har hatt behov for å gi sin varme ord, en hyllest, tent en fakkel eller skrevet gode omtaler i sosiale medier. Ganske naturlig, men helt sikkert både ekte og ærlig. Det er grunn til å tro at Ari Behn var en helt unik fin fyr. En god kunstner med store utfordringer.

Mulig var tapet av familien, ekteskapet og kongefamilien det som ble for mye for forfatteren, det skal vi la være å spekulere i. Vi konstaterer at mange i Norge hadde et godt øye til Behn. Han var et midtpunkt for mange.

Suicidal atferd og selvskading uten suicidal intensjon har mange og sammensatte årsaker. Ingen enkeltstående teori eller forskningsmetode kan alene gi alle svarene.

NSSF

Som om ikke dette selvmordet har preget oss nok, så har det via sosiale medier blitt et voldsomt fokus på at hjelpetelefonene hos Kirkens SOS, Kirkens bymisjon og Nødtelefonen for barn og unge – har ringt i ett sett gjennom romjulen.

Ari Behn

Vi blir altså direkte berørte når ett menneske vi føler vi kjenner, en representant for kongefamilien som går bort – gjør noe med det norske folk.

Særlig er det nok mennesker som har en bakgrunn for et liv med selvmordstanker eller til og med selvmordforsøk bak seg, som føler behov for noen å snakke med.

Med over én million eneboere i dette landet, er det kanskje ikke så vanskelig å forstå at flere vil blir berørte når et selvmord kommer så tett på – som i dette tilfellet med Ari Behn.

Nær 700 nordmenn vil ende sine liv i Norge i løpet av 2019, mørketallene er sannsynligvis store. Av disse er mer enn 500 menn som lykkes med å ta sine liv i løpet av 365 dager. Antallet er selvsagt alt for høyt og økende.

I Norge har vi faktisk noe som kalles: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, NSSF. Som har flerfaglig kompetanse innen medisin, folkehelse, psykologi, epidemiologi og samfunnsvitenskap. Men som ikke har nok resurser til å kartlegge alle de selvmord som skjer i Norge på ett år.

Hvorfor ikke det, Helseminister, Bent Høie?

Burde ikke rike Norge sette av nok ressurser til å få på plass nok fagfolk på et område som er så komplisert, så vanskelig, så smertefullt og alvorlig? Når vi vet at svært mange som velger å ende livet for egen regning, og som sliter med psykisk sykdom? Hvorfor gjør du ikke jobben din, Høie?

Menn svakere?

Menneskesinnet er kompliserte saker. Vi vet ikke svarene på hvorfor vi blir deprimerte når vi kanskje burde være både lykkelige og glade.

Hvorfor noen velger å begynne med kokain som hobby, når det brenner vekk hjernen, hvorfor folk røyker vekk lunene sine, dreper sine egne barn når mørket tar dem? Eller henger seg selv i nærmeste tre, når livet blir for vanskelig?

Er menn psykisk svakere eller sykere enn kvinner? Har menn større utfordringer enn kvinner, eller er menn mer mottakelige for psykisk stress og plager enn kvinner? Det er mange spørsmål også forskerne sikkert ville hatt svar på.

Gir vi for fort opp, tåler vi for lite motgang og er vi for veike i Norge i det 21. århundre, på vei inn i 2020? Er det feil å be noen som sliter om å: “Se for faen å ta deg sammen! Be a man! Det høres ikke umiddelbart ut som et godt forslag i hvert fall.

Hvorfor selvmord?

De som sitter igjen

Ingen er farligere for menneskeheten enn mennesket selv.

Personer som er levd med psykisk eller fysiske voldelige partnere forteller om et liv i helvete det har vært svært vanskelig å komme vekk fra. Ofte fordi det er mange følelser det er vanskelige å sortere, på begge sider av skalaen. Man burde i alle tilfeller ha gått, men det er det lett å påstå.

Vi vet også at det samme menneske, altså nøyaktig samme person som kan være livsfarlig for noen, er livets største kjærligheten for en annen. Fordi mennesker er så sammensatt. Det er og blir komplisert når mennesket gjør ting vi ikke er i stand til å sette ord på.

Mennesket er mennesket glede – tro det eller ei.

For den selvmordet rammer aller først, er den som dør. For dette mennesket er livet over for alltid. Et selvmord er ikke reversibelt. Alt er slutt når man dør. Du kan ikke være litt dø.

De som sitter igjen med alle spørsmålene, om det ikke finnes noe avskjedsbrev eller lignende, må det være fryktelig smertefullt å leve videre med så mange ubesvarte spørsmål.

Ta kotakt i tide

Finnes det en verre sorg og et større tap, enn å miste noen man elsker mer enn selve livet – i selvmord, uten å vite hvorfor det skjedde? Neppe!

Vi kjenner gjennom tidene en rekke kjente og ukjente mennesker som har valgt døden framfor livet, og det blir like vanskelig hver eneste gang å forstå, hvorfor. En ting er ensomhet, psykisk og fysisk sykdom, lengsler og smerte. Til og med voldsomme fysiske smerter over tid, kan ordens opp i.

Å velge å ta sitt liv – kommer det svært sjeldent noe godt ut av. Alle har noen som vil det beste for deg, noen elsker deg, du er verdt kanskje mer enn du tror.

Ta kontakt i tide, om du går i slike tanker. Det er et lys i mørket for alle.

Det er trist, vondt og jævlig irriterende å vite at i løpet av året som kommer, vil enda flere nordmenn dø etter å ha valgt det selv. Også fordi politikerne ikke tar selvmord på alvor – over hode.

Alle kan ringe!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Luka Magnotta – på Netflix for å ha drept katter og en mann!

Luka Magnotta fra Canada hadde som hobby å drepe katter og i den anledning filme hendelsen. I tillegg drepte han...

Lukk