I Kina spiser de flaggermus daglig, en tradisjonsrik rett for alle kinesere. Dessverre er det også flaggermusen som er en direkte årsak til tiden vi lever i. Coronaviruset har ifølge eksperter, sitt utspring fra nettopp flaggermus.

Flaggermus er kilde til mye trøbbel for menneskeheten. Rabies, Ebola-viruset, Covid-19, Sars-epidemien i 2003 og hindra- og nipahviruset, som starter hos dyr. Men også virus som kan overføres til mennesker – kommer fra den fryktede flaggermusen.

Lest? Premier League spilles gjennom sommeren!

Eksperter som forsker på sammenhengen mellom smitte fra dyr til mennesket, er fortsatt ikke sikker på årsaken til smitte-effekten. Enda flere av de farligste sykdommene vi kjenner til er svært dødelig, har altså ikke verden vært forberedt på Corona-epidemien. En pandemi, slik som denne – har vært fryktet av fagfolk i årevis.

Milliardæren, gründeren og filantropen, Bill Gates, har i mange år advart verden om konsekvensene for et virus-utbrudd som sprer seg raskt. Microsoft-sjefen har til og med gått så langt, at han hevder at en pandemi, vil være farligere enn alle verdens kriger.

I Kina spiser de flaggermus daglig

En usynlig fiende

En usynlig fiende er som en pandemi, vil gjøre enorm skade, veldig lenge. I utgangspunktet kan den utrydde menneskeheten på ett år. Om Coronaviruset var enda litt farligere, ville den vært i nevnte kategori, fordi viruset er ekstremt smittsomt.

Problemet er altså følgende: Om mennesker fortsetter å spise flaggermus, vil det være stor sjanse for nye pandemier. Får vi en kombinasjon av et virus som ligner på det dødelige Ebola-viruset, som sprer seg så raskt som Coronaviruset, er løpet kjørt.

I Kina spiser de flaggermus daglig.

Vi vet fortsatt for lite om hvordan flaggermusen sper sykdommer. De ligger antageligvis bak en hel del smittespredninger som vi beskylder andre dyr for, sier Johnny de Jong, flaggermusekspert ved Senter for biologisk mangfold ved Sveriges landbruksuniversitet.

Johnny de Jong // Aftenposten.no

Rotter, mus, flaggermus, katter og hunder står på menyen i Kina, men også tigre og nesehorn. Det er i utgangspunktet her problemet ligger. Fordi disse dyrene har med seg smitte som skaper sykdom og død. Mennesker bor tett i disse landene, særlig på landsbygda, der ressursene skal utnyttes. Det fører til større risiko mellom dyr og menneske.

Det er allikevel flaggermusen som er roten til det vonde. Fordi den har mange forskjellige virus i kroppen.

Flaggermus på menyen

Flaggermusen flyr hele tiden for å skaffe mat, den har et dårlig immunforsvar, men blir ikke syk av de virusene den bærer. Det er når mennesker tilbereder flaggermusen og spiser den, at problemet oppstår. I Norge er det også flaggermus, men ikke så digre som de i Kina. Den norske utgaven lever av mygg og insekter og er ikke farlige for mennesker.

I Kina spiser de flaggermus daglig

Kineserne er et klokt folkeslag. Men de kjenner ikke konsekvensene av sine handlinger. Det at kineserne er så mange, 1,4 milliarder, gjør at man må bruke kreativiteten for å få tak i nok mat. Fattige kinesere vil alltid bruke dyr og inntekter som endel av menyen, særlig på landsbygda. Og det er her smitten oppstår.

Italienske tilstander i Norge?

At verden har blitt mindre, vi reiser mer og lettere enn tidligere, vi blir stadig flere mennesker på kloden, gjør at farlige virus sprer seg raskt. I skrivende stund er det mer enn 260.000 smittede av Coronaviruset. I Lombardia-regionen i Italia døde 600 mennesker på 1 dag, og har flere døde enn Kina. Tallet har passert 4000 døde i Italia og stiger raskt.

Om vi kan få de samme tilstandene i Norge, som i Italia er lite sannsynlig, men det kan skje. VG har faktasjekket tallene, der et scenario er enda verre. Hva om Norge får større antall sykdom og død enn Italia?

Spania er et annet land som sliter voldsomt med antall syke og døde. I Madrid dør det ett menneske hver kvarter av Convid-19. Totalt er det mer enn 1000 døde i Spania. Også her stiger tallene voldsomt raskt.

I Norge er det mange syke, men kun 7 døde foreløpig.

Vi er mer opptatt av å kunne reise på hytta, få gå på restaurant, besøke venner og få lov til å gå på jobb igjen. Når sant skal sies, begynner vi å bli dritt lei hele viruset. Vi ønsker livet vårt tilbake, men vi blir altså tvunget til å holde oss innendørs. I hvert fall ikke være tett sammen utendørs. Vi skal fortsette å ikke ta på hverandre, men ta vare på hverandre.

Heltene våre i helsevesenet, de ansatte på apotek, i butikkene og NAV-ansatte som holder Norge sammen, er selvsagt viktige. Det er når disse, de som hjelper alle oss andre til å leve så normalt som mulig, blir syke og dør. At vi virkelig ser konsekvensene av spredningen, om den ikke stopper opp. Dyster lesning, men dessverre sant.

Selvsagt preger det alle nordmenn å høre om all sykdom og død grunnet viruset. Vi kan bli svært syke selv også, og de eldre og de som har underliggende sykdom – vil dø i Norge. Årsak: I Kina spiser de flaggermus daglig.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Året 2020 er herved helt avlyst!

Året 2020 er herved helt avlyst! Ikke engang 17. mai, blir som den pleier. Datoen kan ikke endres, slettes eller...

Lukk