ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur? Visste du at svindlere lykkes med å lure folk for 32 milliarder kroner i 2019, gjennom ID-tyveri og nettsvindel? Og visste du at sjansene er store for at det kan bli din tur om du ikke er forberedt nok?
Alltid anmelde
Det er så mange som blir svindlet at vi kan ikke annet enn å advare deg, igjen. Foreløpig er det engelskmenn som oftest opplever dette marerittet å bli fratatt sin egen Identitet.
Neste gang kan det være en nordmann, og det kan altså være deg. En skremmende tanke, ikke sant?
Derfor bør du ta alle mulige forhåndsregler for å unngå tap av verdier. Tap av ID eller svindlet for penger gjennom kyniske kriminelle som gjør hva de kan for å lure deg. Dessverre blir det brukt alle mulige verktøy med størst mulig teknologisk tyngde for å lykkes å få tak i verdiene.
Å anmelde tyveriene når faktum rammer deg, er sannsynligvis til liten nytte. Men du bør ifølge politiet, alltid anmelde for å få registrert tyveriet eller svindelen, alltid. Men, å få tilbake penger du har blitt frastjålet eller i god tro, selv har sendt ut av landet – er lite trolig.
ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?
Svindlerne blir stadig dyktigere i å lage informasjonen, e-postene, nettsidene, falske annonser, falske videoer osv. Slik at stadig flere av oss blir lurt til å tro at det vi mottar og leser – er ekte vare. Vi tror ofte det beste om venner og kollegaer, det er her svindlerne slår til. De bruker vår egen omgangskrets til å svindle oss for store summer.
For disse som kan det, er det svært enkelt å hacke seg inn på en PC. Jo bedre sikkerhet du har, jo vanskeligere passord, bruk antivirusprogram, brannmur og oppdateringer. Jo vanskeligere gjør du jobben for de som forsøker å svindle deg.
ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur? Er du forberedt på å få regninger i posten som ikke er ditt kjøp? Det kan vær konsekvensene om tyvene har til gang til dine kort og koder, eller dine kontoer.
Om du oppdager at din enhet oppfører seg annerledes enn før, vær på vakt. Om maskinen er tregere eller du ikke får opp de siden du normalt er inne på, kan din PC være infisert av et virus. Da bør du oppsøke profesjonell IT-hjelp.
Hold musepekeren over linken du er mistenkelig på, for å se hvor den faktisk kommer fra.
Din elskede
Det som ser ut til å være en e-post fra en kollega, kan være et svindelforsøk. Trykk aldri på en link til en video eller en e-post du får mistanke om. Tekster som følgende: “Er det deg som er med i denne videoen“, er et gyllent eksempel på å få vår nysgjerrighet til å klikke på vedlegget. Ikke gjør det. ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?
Nettsvindel er en type bedrageri som blir utført ved bruk av internett. Svindelen kan for eksempel skje via SMS, telefon, e-post, applikasjoner og nettsider. Metodene som blir brukt, varierer. Svindleren har økonomisk vinning som mål.
Polititet.no
Du er ensom og søker etter en god venn, en livsledsager eller en potensiell kjæreste. Kanskje en ektefelle via en seriøs nettside, som tilbyr slike tjenester. Det er det nemlig tusenvis av nordmenn som gjør. Kvinner som menn. Innen kort tid oppstår det varme følelser, for vedkommende du skriver, eller snakker med – vet hva du ønsker å høre.
Du kan faktisk bli stormende forelsket i et menneske du aldri hat møtt. Fordi du så inderlig ønsker at det vedkommende forteller, er riktig, du ønsker å få en å elske, som elsker deg tilbake. Du blir bedt om å sende penger til flybilletten, du skal endelig få møte din elskede, som du har brukt måneder på å bli kjent med.
Vær skeptisk
Etter du har tømt sparekontoen din, sendt av gårde tusenvis av kroner. Du står på flyplassen med blomster i den ene hånden og kanskje en annen gave i den andre, men ingen kommer.
Du er blitt svindlet, både pengene og håpet er borte. Dette kan skje med alle som har troen på menneskeheten. I en perfekt verden ville dette være mulig.
Vær skeptisk til det motsatte er ettertrykkelig bevist. Ikke bli én av mange som får livet ødelagt av kjeltringer som går over lik for å lure nordmenn for deres verdier.
Hver eneste gang du er inne på en nettside, legger du igjen spor. Ikke du personlig, men din IP-adresse. Den digitale strømmen av personlig informasjon du deler. Er en hovedårsak til at svindlerne gjør seg flid med å finne denne informasjonen som eies av rike nordmenn. ID-tyveri og nettsvindel – snart din tur?
Svindlerne sitter nemlig ikke bare i Norge, men over alt på kloden, for å finne mest mulig informasjon om deg, på kortest mulig tid. Nok til å tappe bankkort, stjele din ID, eller lure deg til å oppgi personnummer eller Bank-ID – for å gjøre jobben deres enklere.
Nettsvindel
Nettsvindel er åpenbart ikke bare et norsk fenomen, men det skjer over alt, hele tiden og oftere og oftere. Det man bør være bedre på, er å vite hvordan svindlerne tenker, ikke åpne mistenkelige kilder, bytte passord ofte, ha et antivirusprogram som er oppdatert, og ikke dele passord og bank-brikke med ektefellen.
Hvorfor gjør du det?
Snart finnes det ikke noen trygge havner via World.Wide.Web, altså internettet, hvor du enkelt og uten bekymring kan ferdes. Du og dine verdier er fritt vilt, uansett hvor du befinner deg. Derfor bør du hver eneste dag tenke sikkerhet når du klikker deg inn på nettet – enten det er hjemme eller på jobb.
Du kan være den neste som opplever nettsvindel, og når du selv har oppdaget det, er det dessverre for sent.
Om du har spørsmål om sikkerhet og nettsvindel, kan du være anonym i våre kommentarfelt. Følg gjerne vårt nyhetsbrev for siste nytt. Det er alltid gratis.
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk