Hvis banken din ringer deg og forteller at du bør binde renta nå, er det den aller beste grunnen til å la være. Ikke bind renta nå. De ansatte i banken er ikke vennene din, enda de er både hyggelige og imøtekommende de gangene du er i kontakt med dem. De er ansatt i banken for at banken skal tjene mest mulig penger på hver eneste kunde – deg inkludert.

Det betyr at de ansatte i banken skal forslå å binde renta på boliglån om du vil slite med å betale ytterligere rentehopp. Det du faktisk bør gjøre, er å spørre banken om å få slippe renteøkningen, hvis ikke sjekker du konkurrentenes tilbud, som ofte er bedre for potensielle nye bankkunder. Å presse banken for best mulig betingelser burde ha vært en selvfølge for folk flest, men det er det sjeldent.

Norges bank satte opp renta med 0.25 prosentpoeng, noe som ikke er all verden for folk flest, isolert sett, men kommer det flere slike på kort tid, vil det utgjøre mye penger for kunder med store boliglån. Da bør du aller helst la være å binde renta, for den flytende renta er billigere over lang tid enn en fastrente som banken gir deg. Du kan kanskje binde deler av lånet over flere år, men da bør du være klar over hvilke dramatiske konsekvenser dette får for deg. Har du lån til ‘over pipa’ og betaler det du kan i dag, er du kanskje tvunget til å fryse lånet, men det er unntaket.

Binder du renta, kan du ikke refinansiere, men er pliktig til å betale den fastsatte og låste renta så lenge som bindingstiden varer, la oss si ti år. Hva kan skje med deg innen ti år? Jobber du på samme sted, kan du ha flyttet til andre deler av landet, har du samboer, er du gift, skilt eller hvordan ser din økonomiske hverdag ut? Ti år er rimelig lang tid, særlig om du sliter økonomisk hver eneste måned – år ut og år inn, fordi du hørte på banken.

Kan du huske hvor du var og hvordan privatøkonomien var for ti år siden?

Det handler om hva som kommer inn, sammenlignet hva som må gå ut. Noe av det viktigste du betaler er boliglån, penger du skylder staten og strømregningen. Da blir du ikke kastet på hue og ræva ut av egen bolig ved å ikke ha gjort opp for deg, og du fryser ikke ihjel. Din privatøkonomi er faktisk svært avgjørende hvordan du lever livet ditt. For oss er det nesten ubegripelig at ikke økonomi er endel av skolepensumet allerede fra barneskolen. Det burde det selvsagt.

Vi har vært heldige i mange år i Norge, fordi boliglånsrentene har vært veldig lave. Årsaken har vært lav oljepris, usikker verdensøkonomi og for lav økonomisk vekst med for stor arbeidsledighet – som skader økonomien over tid. Derfor setter Norges bank nå ned rentene.

I september 2015, ble styringsrenta satt til rekordlave 0,75 prosent i Norge, det burde Ola og Kari ha utnyttet ved å ikke binde renta, men betale så mye som mulig på boliglånet for å få mindre gjeld. Å bli helt gjeldfri behøver ikke å være målsetningen, men å komme under en viss toppgjeld, kan være smart.

Ikke bind renta nå!

Noen vil påstå at det hadde vært smartere å investere pengene i aksjefond uten særlig risiko, men å sanere gjeld er aldri feil, særlig om økonomien kan bli bedre av det, og det blir den ofte. Husk at mange forbund og medlemskap i organisasjoner eller arbeidsgivere gir gode betingelser i flere banker. Medlemskap i LO gir lav rente i Sparebank 1 eksempelvis.

Ønsker du å bli veldig rik, er den jobben du har i dag, sannsynligvis årsaken til at du aldri blir det. Tar du sjansen på å si opp jobben, følge drømmen og pengestrømmene, skal det ikke mye til, før millionene begynner å rulle inn. Du må bare vite hvor du skal begynne, hva du skal invester i og hvor mye du skal tørre å satse. Gjør du jobben riktig vil du kanskje bli veldig rik, men risikoen bør du tenke over.

Norske banker er grådige. Det er jobben deres. De skal tjene mest mulig penger på hver enkelt kunde, gjør de ikke det, gjør de jobben dårlig. Derfor bør du presse banken for hvert eneste øre du kan, for å betale minst mulig. Kall det gjerne en krig om pengene, men det er dine penger det gjelder, du er sjefen – få mest mulig ut av dem. Ikke bind renta om du kan la være.

Verden er alt for uforutsigbar til at det lønner seg.

Du kan miste jobben, bli ufør, bli alene eller så rik at du ikke trenger noe lån, da spiller det mindre rolle at du faktisk har boliglån med fast rente, men du skjønner tegninga? Å binde boliglånsrenta er gunstig for banken, det er derfor banken nesten alltid, lar deg få gjøre det. Du er aldri så velkommen i banken som da du ønsker å gjøre banken enda litt rikere.

Norges bank har et inflasjonsmål som er så nær to prosent som mulig.

Det er bra for landet, det er bra for forbrukerne og da går julene rundt i AS Norge. Stiger inntjeningen, stiger inflasjonen, ofte sammen med økt oljepris, men ikke alltid. Det betyr at inflasjonen har vært lav i Norge lenge, derav den lave renten i mange år.

Alle husholdninger med god økonomi over tid, vil på sikt merke den økte renta, om den fortsetter. Mye tyder på at den vil stig litt mer, men ikke mye. Du som forbruker bør ikke få panikk, men heller ikke bruke mer penger enn du har råd til. Kanskje er det viktigere enn noen gang – å sette av penger til dagene som kommer? Spare det man kan, litt hver måned.

Den usikre verdenssituasjonen, med terror og økt terrorfare i Europa, usikkerhet med Brexit i Storbritannia og en president med for stort selvbilde i USA, gjør den norske økonomien skjør, selv om inflasjonen altså stiger. Det faktum at USA, til tross for mye uro grunnet Donald Trumps manglende samarbeidsevner, tjener penger og har fått bukt med arbeidsledigheten, er godt nytt for Norge.

Fiser USA, kjenner vi lukten helt her hjemme.

Vi påvirkes direkte av hva USA finner på, fordi den amerikanske økonomien, er viktig for verdensøkonomien og norsk økonomi. Faller de amerikanske børsene, faller den norske bare timer senere. Slik påvirkes hverdagen vår av hva Trump sier og gjør, man kan miste nattesøvnen av mindre.

Bare ikke bind boliglånsrenta. Så vil det gå deg vel.

Vargas

Pin It on Pinterest