Ikke la tilbudene lure deg. Det er ikke sikkert at alt som glimrer er verken gull eller verdifult. Om du skal gjøre gode kjøp under høsten og vinterens tilbudsperiode før jul, det være seg Black Friday, Black Week eller what ever. Tenk selv, sjekk prisene flere steder og ikke gå på de verste luretilbudeje. Dessverre er det mange som ønsker å lure nettopp deg.

Gode tilbud 

De beste tilbudene er på de nettsidene du kjenner godt fra før. Årsaken til at du bør være årvåken nå, når nett-tilbudene florerer, er at mange forsøker å lure deg for penger. Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Lest? Annonsere for Black Weekend?

Dette amerikanske konseptet som nå er på trappene for oss kjøpe-kåte nordmenn, som både er elsket og hatet utskjelt og omfavnet – kan gi oss meget gode kjøp, så gode at det faktisk kan være tusenvis av kroner å spare. Men det er er et, men her også. Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Du skal vite hvilke steder du går innpå, du bør lese alle e-poster, meldinger og tenke deg godt om ved mottatte oppringninger, som skal gi deg tilbud som er for gode til å være sanne.

Sterke krefter er i sving, det er milliarder av kroner i omløp og de kriminelle går ofte nye veier for å svindle nordmenn med mye penger. Black Friday, denne ene dagen, den siste fredagen i november – bruker vi 4 milliarder kroner i handlesenter, butikker eller på nett. 

200 korttransaksjoner per sekund. Selvsagt vil noe av disse pengene forsvinne til de kriminelle, om vi ikke passer godt på – og at det er faktiske nettsider – vi kjenner og bruker. 

Nettbutikk 

Til tross for det enorme utvalget, gode og mindre gode tilbud, så er det faktisk noen nettbutikker, kjeder og handlesenter, som tusker til seg noen millioner kroner ved å øke prisene på utvalgte varer. Nettopp for å kompensere mot de vanvittige tilbudene de selger med tap. Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Ikke la tilbudene lure deg

Klarna Bank AB, dette kjente svenskbaserte IT-foretaket, som spesialiserer seg på banktransaksjoner, både i Norge og Sverige, vet litt om hva vi bruker penger på, både hva, hvor og når. 

Menn planer litt mer, kvinner handler på impuls og bruker utvilsomt mest penger når det kommer gode tilbud. Men det er både kvinner og menn som blir svindlet. Unge som gamle. 

Slik unngår du å bli lurt i Black Week!

Nettsvindel er en type bedrageri som blir utført ved bruk av internett. Svindelen kan for eksempel skje via SMS, telefon, e-post, applikasjoner og nettsider. Metodene som blir brukt, varierer. Svindleren har økonomisk vinning som mål.Politiet.no

Det som tidligere var kun denne ene dagen, Black Friday, har endret seg de siste årene til å bety Black Weekend og til og med Black Week. Du har altså en hel uke på deg å bli lurt opp i stry, for mange tusen kroner. Ikke la tilbudene lure deg – tenk selv og vær selektiv når du handler.

Gode råd

Slik mener vi du best håndterer tilbudene du mener er gode nok, til å vurdere å bruke penger på de:

 • Sjekk nebstedets adresse og den bør ha en hengelås til venstre
 • Tilbud via e-post kan fort være svindel – styr unna
 • Tilbud via telefon bør være fra seriøse norske aktører
 • Bruk brannmur og virusprogram – tape over web-kamera på pc’n
 • Klikk aldri på lenker fra “banken” banken sender aldri lenker til deg
 • Har du mistanke til lenker – hold musepeker over – sjekk nettadressen
 • Får du et tilbud som kun gjelder i minutter eller timer, styr unna
 • Sjekk språk og rettskriving i tilbudet du mottar – skurrer det?
 • Bruk alltid kredittkort når du handler på nett, da er handelen trygg
 • Gi aldri fra deg ID, kortnummer, personnummer eller kontonummer
 • Unngå å handle med nettsteder som ikke har 3D Secure ((Verified by Visa eller MasterCard Secure Code).

En elektronikk-nettbutikk kjede, solgte som den første handelsbedriften i Norden for 1,32 milliarder kroner, i løpet av ett døgn i 2017. Den rekorden står sannsynligvis for fall i november eller desember i år. 

Ikke la tilbudene lure deg

Kripos 

Ifølge Kripos blir nordmenn svindlet for millarder av kroner hvert år. Det kan unngås om du tar egne forhåndsregler. Noen tar også kontakt med folk som trues til å betale, fordi de har blitt tatt bilde av, når de har surfet pornografiske filmer eller har nakenbilder av seg selv – på nett eller smarttelefon. 

Andre blir forsøkt svindlet via henvendelser fra noen som gir seg ut for å være Netflix, Microsoft eller andre betalings-institusjoner. Og som ønsker å at du legger inn betalingsinformasjon på nytt – svindlerne er kreative. Og kommer på stadig nye måter, i jakten på din formue. 

Ikke gjør avtaler eller handle uten at du er sikker på at du får den varen du kjøper, til den prisen du mener er riktig. Enten det er i butikk eller på nett. 

Kilde: Kripos.no

Vargas

Pin It on Pinterest