Penger er aldri viktigere for folk flest, enn i julehøytiden. Det er så mye som skal kjøpes, til så mange. Men det trenger ikke være så vanskelig, eller så dyrt. Du bør faktisk ha penger igjen, etter jul. Og slik gjør du det.

Begynn med å tenk over hvor smart du er, som leser en slik blogg, som faktisk kommer med gode økonomiske råd. Enig med deg.

Les også: Trenger du penger raskt? Les!

Din privatøkonomi er ditt ansvar. Kjedelig, men sant, du kan like godt få litt kjeft, først som sist, så er vi ferdig md det. Du har nemlig ikke peiling på privatøkonomi, altså dine egne penger, hva du bruker og hva som kommer inn. Om du går rundt i Norge og er blakk. Da skal mange lodd ha falt på feil side i ditt liv i lang tid. Da burde du ha blitt oppsagt, blitt alvorlig syk og skilt i samme kalender år, i samme måned eller i samme uke – eller noe lignende. Det kan skje den beste.

Har du fast jobb, egen bolig og en samboer eller ektefelle med inntekt, bør du faktisk skamme deg en smule om du ikke har penger til jul. For det burde du, i rikt monn. Sånn, da er det gjort. Var det ille å høre sannheten?

Kredittkort er nemlig en klok oppfinnelse, om den brukes riktig. Du bør under enhver anledning betale, spesielt forbrukslån, kreditt-lån eller SMS-lån, i tide. Ikke fordi de er spesielt billige, men de berger katastrofer når denne inntreffer. Betaler du gebyrer og renter i tide, går du klar.

Les også: Spar penger, ikke kast mat!

left!

Hero of The poor via Compfight

Den aller beste måten å få god råd på, over tid er faktisk en liten hemmelighet. Ikke si det til noen, så skal vi dele det med bare dere, som har valgt å lese dette innlegget. Her kommer det nemlig:

Du bør spare på pengene dine.

Allerede i desember i fjor, visste du at desember i år ble minst like dyr, ikke sant? Vi vil ikke være nesevise eller frekke på noen måte, vi forsøker kun å hjelpe og få deg til å forstå. Din privatøkonomi er et av de viktigste punktene du bør ha kontroll på, livet gjennom. Derfor er det merkelig at det ikke er et eget fag, eller en del av pensum i samfunnsfag, i hvert fall i matematikk. Dessverre er det marginale timer man unngår, med noe av det som opptar folk flest, gjennom hele livet.

Siden du ikke har spart, men trenger penger raskt for å opprettholde din kjendisstatus, ditt renommé og omdømme, bør du selvsagt handle alle julegavene, raskest mulig, på kreditt. Kanskje på «Black Friday» da neste alt er gratis likevel. Vi håper virkelig du gjennomskuet dette som en fleip. For det var det det var ment som.

Les også: Julegaven for begge – som bør åpnes …

Forskjellen på en som kan handle på kreditt og én som ikke kan, er stor. Selv om dere kan se like ut.

Den ene har god likviditet i sin bank. Noe som betyr at han, hun, eller begge, har betalt sine kreditter, huslån, billån eller forbrukslån i tide. Dermed stoler banken på vedkommende, også at de kommende lån eller kreditter blir vedlikehold og betalt til riktig tid.

Den andre, som også kan være hvem-som-helst, har kanskje huslån som er forfalt, forbrukslån som ikke er betalt og kredittkort uten dekning. Noen, ikke alle, men kanskje for mange – har fortsatt lån på julegavene som noen fikk, julen 2015. Spør du vedkommende, husker han, eller hun, neppe hva hva gaven var. Men du, med kredittkortgjeld, betaler kanskje fortsatt. Feil, du betaler jo ikke i det hele tatt, og gjelden øker. Fra time til time. Og går til inkasso. Det er dyrt det.

Er du blakk bør ta grep. Det verste du kan gjøre, er å ikke gjøre noe.

Ta kontakt med kreditorene, banken, venner eller famile som du skylder penger. Fortell din situasjon, men vær ærlig. Er du syk, eller uten jobb, kanskje midt i en opprivende skilsmisse. Klart det er vanskelig. Det er det jo for alle, som er midt i en livskrise. Derfor er det spesielt viktig å søke råd og veiledning.

De fleste norske banker har en egen meny, hvor du som kunde kan bestemme om du skal betale kun avdrag, på dine lån de neste tre eller seks månedene. Eller bare renter, alt etter som. Dette kan være med på å hjelpe deg, både på kort, men også lang sikt. Fordi du får tid til å puste, få nytt mot og nye krefter og rette på det som er galt i privatøkonomien. Nok til å komme på fote.

Så til julen. Ikke kjøp julegaver på kreditt, som du ikke kommer til å makte å betale. De fleste er glade for en hilsen i sosiale medier. Det er både synlig og gratis. Må du handle noe, f.eks til de minste eller ungene i en bestemt alder, så gi beskjed til foreldrene om hvilken prisklasse du legger deg på. Si f.eks:

«Det er litt trangt nå, vi sliter litt med økonomien og derfor må vi kjøpe gaver deretter.» Det skjønner de aller fleste voksne.

Les også: Følg med på priskrigen i dagligvarebransjen

Passer du på å handle inn stort, en gang i uken, fyller tanken når drivstoffet er billig og ber om husleieøkning om du har leieboer – kan det lette på deres situasjon. Deretter sjekker du strømregningen, betaler du for mye? Bytt leverandør. Sjekk også verdivurderingen på boligen. Når ble denne tatt sist? Er boligen eller leiligheten to år eller mer, er den etter all sannsynlighet mer verdt. Dette kan gi bedre betingelser på ditt boliglån, som gir deg lavere rente.

Passer du også på å være prisbevisst på maten du handler, er det mye penger å spare. I julehøytiden spiser vi mer enn ellers. Derfor bør du benytte deg av den kommende priskrigen, uten å hamstre for mye. Kjøp kun det du vet blir spist. Og vær gjerne bevisst på hvor du handler vedrørende pris. Kronekursen er gunstig, gjør gjerne innkjøp i Sverige om du kan.

Det aller viktigste vi kan anbefale å gjøre, er å starte planleggingen tidlig. Allerede i fjor, burde du ha planlagt julen 2016.

Bruk aldri andre penger enn dine oppsparte midler, bortsett fra boliglånet. Til det låner de fleste. Spar før du bruker penger og sett opp budsjett for hver måned gjennom året. Betal også dine regninger på forfallsdato, verken før eller etter. Makter du ikke betale, søk om utsettelse.

Da vil du garantert ha mer penger på konto.

Også penger til jul. Neste år.

Lykke til!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Høgmo er ferdig! Ny trener ikke på plass

Ganske utrolig at ikke NFF ikke klarte å få til en endring tidligere, slik at Norge hadde en mulighet til...

Manchester United – skadene eskalerer

Endelig er landslagspausen over og den engelske fotballen ruller igjen. Lørdag 19. november, smeller det på Old Trafford. Manchester United...

Lukk