«Jævla homo» en hyllest eller trakassering? Kvinner og menn over store deler av verden lever fortsatt i frykt for å vise sitt egentlig jeg. Lesbiske og homofile kan risikere å bli drept for sin legning.

Massakren i USA nylig, er et grusomt bevis på hvor lite som er gjort og hvor langt vi egentlig har igjen for et mer liberalt og fornuftig samfunn der kvinner og menn, uansett legning, kan leve i fred og harmoni med hverandre – helt uten frykt for eget liv. Rundt om i verden.

Lest? Pride er for alle – ikke bare for bifile og homofile

Omar Mateen drepte 49 lesbiske og homofile på en klubb i Orlando. Mye tyder på at Omar selv var skap-homse. Hans eks-kone bekreftet til media etter massakren, at hun ved flere anledninger kjørte mannen til klubber for homofile, og drapsmannen skal ha hatt en egen profil på flere nettsteder –hvor homofile menn møtte likesinnede.

Derfor er årsaken til drapene så vanskelig for etterforskerne å finne. Motivet er så tvetydig.

«Jævla homo!«

En hedersbetegnelse, sannsynligvis ment som trakassering, men virker ikke lengre som det. Stadig flere kvinner og menn som har følelser for samme kjønn i Norge, kommer ut av skapet. Med hevet hode.

Heldigvis og endelig. Det er slett ikke verst å være homse i Norge lengre. Slik har det slett ikke vært bestandig. Så langt tilbake som i 1972, var det forbudt å være homofil.

«Jævla homo» en hyllest eller trakassering?

Vi er tolerante og stolte av det i Norge. Men vi skal være litt forsiktig med å la forskjellene styre våre ærlige meninger. Kanskje er det feil for mange å bli truet med for mye lesbisk- og homofil snakk. Pride-dagene og hyllesten til et åpent samfunn for alle som elsker en av samme kjønn er viktig. Samtidig bør man vokte seg vell for å ikke tørre å si at jeg bryr meg mindre om det.

«Jeg er hetero og stolt av det» er ikke det samme som å være homofob. Tvert i mot, det er å være ærlig mot seg selv og stå for egne meninger i tillegg til å være trygg på sin egen seksualitet. De fleste av oss kjenner en lesbisk eller homofil, men ser ikke på vedkommende som «homsen» eller «lesba».

Vi bør vokte oss vel for å unngå at fokuset på legningen framfor personlighet.

Makter vi å nøytralisere den som mindre viktig, vil homser og lesbiske få fred for sin legning. Da blir det mindre fokus på hvem man har sex med, for det er strengt tatt ingen som har noe med. Med mindre de lesbiske eller homofile selv ønsker å fokusere på nettopp sexen, det er en helt annen debatt.

Lesbiske og homofile er akkurat like mye verdt som andre, er innlysende for de fleste av oss – er det ikke et skremmende paradoks at det slett ikke er slik i alle kulturer? Der kvinner og menn som elsker en av samme kjønn kan bli drept for sine følelser?

Ytringsfriheten står sterkt i Norge, derfor skal alle lesbiske og homofile få vise seg fram, spesielt denne helgen i Oslo, men også ellers i året.

Jeg støtter alle som velger å stå fram, og oppfordrer alle som fortsatt er i skapet om å komme ut. Lev som du bør, åpen og ærlig først og fremst mot deg selv.

Vær en stolt, jævla homse!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Euro 2016 – Eventyret Island, stopper det mot England?

Er du nordmann har du kanskje besøkt Reykjavik, byen ute i havet på vulkan-øya Island. Drukket dyrt øl og badet...

Forbudt kjærlighet – fristes du?

Forbudt kjærlighet - fristes du? Du ser ham på jobben eller hjemme, en kollega eller kameraten av din egen sønn....

Lukk