Tyske forsker har funnet ut av Jasmin er minst like effektivt som valium-

Duften av jasminblomster virker like beroligende som beroligende medisiner, viser studier som tyske forskere har utført.

Så neste gang du vurderer en angstdemper i form av en valiumtablett, så kan det være nok å ta en skikkelig sniff eller to over jasminblomsten du har i vinduskarmen- Utrolig, men sant ifølge de tyske forskerne-

Det er forskere fra Heinrich Heine University og Ruhr University som har kommet frem til det noe overraskende resultatet, og nå har de tatt patent på oppdagelsen.

Forsterker signaler i hjernen

Forskerne konkluderer med at duftene som kalles Vertacetal-coeur og den kjemiske sammensetningen PI24513, som finnes i sjasminduft, har de samme molekylære mekanismene og er minst like sterke som vanlige barbiturater, benzodiazepiner og propofol.

Barbiturater var det vanligste legemiddelet mot angst, søvnproblemer og epilepsi før benzodiazepiner, som valium, flunipam og rohypnol, kom på sekstitallet.

Propofol brukes som regel som innsovningsmiddel ved start av anestesi ved operasjoner.

-Vitenskapelig basis for aromaterapi

Studien ble gjennomført på mus, og boksen musene satt i ble fylt av velduftene sjasminlukt.

Når konsentrasjonen nådde et visst punkt, ble musene plutselig svært rolige og satt helt stille i hjørnet av boksen.

Deretter målte forskerne nervecellene som styrer døgnrytmen i musehjernen og fant at sjasminduften gir samme effekt som vanlige angstdempende og beroligende legemidler.

–Vi har funnet en ny klasse GABA-reseptor-modulator som kan gis gjennom luften man puster i, sier studiens hovedforfatter, professor Hanns Hatt, i en pressemelding.

– Resultatet kan også ses på som en vitenskapelig basis for aromaterapi, avslutter han.

Kanskje det er noe for folk med flyskrekk? Å dra med seg ei krukke med Jasminblomster som du kan ha på fanget på Gardermoen, eller tror du tollerne hadde blitt villsinte da?

 

Kilde NRK.no

http://www.nrk.no/vitenskap_og_teknologi/1.7265044

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Matt Murray legger opp

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oZ85RxxgImg&feature=grec_index[/youtube] Klipp fra Wolves keeperens største øyeblikk- da Wolves vant Play Off finalen i 2003- Den fantastiske keeperen som nå...

Med mandat til å drepe- Kagge Forlag

      .For aller første gang får vi førstehåndsberetninger fra norske skarpskyttere på oppdrag i Afghanistan. «Med mandat til...

Lukk