Jesus, denne langhårede fyren som etter sterke rykter skal ha levd på jorden for mer enn 2000 år siden, og som har skapt et ettermæle få kan måle seg med. Hvem var han? Jesus fra Nasareth, født av Jomfru Maria.

Kun ulvedebatten skaper mer uro og større overskrifter enn religion, i hvert fall her i Norge. Vi ønsker ikke å ta del i noen av disse for å skape nye diskusjoner, uten sammenligning forøvrig, men fortelle, spørre og nyansere bildet av Jesus – han har jo bursdag snart, må vite.

Sannsynligvis en karismatisk fyr med nese for å få med seg massene.

Menn som levde for mer enn 2000 år siden, var derimot neppe lik den Jesus vi så gjerne ser for oss i glorifiserte filmer fra USA. Høyreist med langt hår, blendahvitt smil og talegaver som en amerikansk president – før Donald Trump. Menn på den tiden var ca 160 cm, hadde dårlig tenner og svært liten kunnskap om det meste, også religion.

Allikevel fikk han hovedrollen i verdens mest kjente, og solgte bok. Imponerende.

Jesus.

Jesus
Peterskirken i Vatikanet, alle kirkers mor Foto: Wikipedia.org

Jesus må uansett ha imponert mange, noe voldsomt, for han har tross alt fått oss til å tro at han hadde rett. Enda Pontius Pilatus og hans meningsfeller mente at mannen var forrykt og hengte ham på korset. Innen år 2050, vil allikevel nær tre milliarder mennesker velge den kristne tro, altså velge å ha Jesu ord som sin religion.

Tenk hvor mange likes Jesus hadde fått på Facebook, eksempelvis?

Hva norske barn vet og tror om Jesus? Sikkert ikke en dritt. Norske barn tror nok at julen handler om et hav av julegaver og overflod av mat og godteri. Og julenissen. Dessverre har også den norske skolen tatt to skritt tilbake, når det kommer til Jesus’ åndelige nærvær i julehøytiden. Noe som igjen gjør at mange unge ikke bryr seg eller ikke vet hvorfor vi feirer jul.

Historien slik vi har blitt den fortalt gjennom det nye testamentet, er rimelig heavy. Kanskje det er like greit og, at vi ikke belemrer våre etterkommere denne eventyrhistorien om denne Jesus? Mannen som ifølge svært gamle skrifter, skal være født av en Jomfru, i en stall, i Bethlehem. Englesang og full jubel skulle så skje; der konger møtte opp med gaver, gull, røkelse og myrra. Når ikke en kjeft visste hvor Josef og Maria holdt til? Nei, ærlig talt.

Stjernen på himmelen fortalte hvor Jesus ble født sier du? Julestjernen da eller? Eller Betlehemstjernen?

Hvordan kan man tro på slikt? Hvordan kan milliarder av mennesker tro på en historie så gammel og utgått at til og med prestene selv vil endre tekstene. Til og med vårt ‘Fader Vår’ er endret og modernisert. Hvordan ser det ut om et par hundre år til? Skrevet som et limerick eller som en hiphop-tekst?

Jesus
Maleri av Jesus Kristus av Anthonis van Dyck, Wikipedia.org

Disiplene som fulgte Jesus gjennom ild og vann i tiden før korsfestelsen, viste seg å være menneskelige til slutt. Jesu ord og lære falt for døve ører, flere av disiplene gadd ikke engang vente til den tredje dag, for å se om det var hold i hans ord. Om å stå opp fra de døde på den tredje dagen etter korsfestelsen. Tok de så feil?

Det er ikke vanskelig å forstå at det finnes tvilere. Eller er det det?

Milliarder av mennesker har valgt å tro på bibelens ord, på historien om og fra Ham, senere fra hans disipler med Peter i spissen. Om du har sett gudstjenesten, midnattsmessen fra Roma, fra Peterskirken, alle kirkers mor – så er det raskt langt enklere å forstå at Jesus, hvem det nå enn var. Hadde rett.

Jesus var- og er sannsynligvis Guds sønn, og var eller er, sannsynligvis hel ved. Jesus sitter ved Gud den allmektiges høyre hånd, og skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde.

Om du velger å tro, er selvsagt helt opp til deg selv.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norge i desember – nei takk!

På tide å komme seg vekk fra gamle landet, til sol og varme, lange strandlinjer og nydelige utsikt. Å oppholde...

Lukk