Via “Jodel“, ble Halden videregående skole stengt på grunn av anonyme rykter om skoleskyting. Enhver elev, forelder, lærer og rektors store mareritt. Heldigvis bare en dårlig spøk, denne gang.

Foreløpig er norske skoler forskånet for skyting og drap, men man kan tenke seg skrekk-scenarioet.

Jodel” er en tysk mobilapplikasjon for deling av tekstmateriale og bilder. Appen ble offisielt lansert i App Store i oktober 2014 og brukes av millioner studenter, også norske ungdommer.

Problemet med denne applikasjonen, for politiet og myndighetene, er at man kan kommunisere med de som er i ti kilometers radius, uten å legge igjen spor.  Akkurat som i det mørke nettet, som det snakkes så mye om, i forbindelse med den rystende pedofili-saken, som rulles opp over landegrensene i disse dager.

Jodel“er også svært utbredt blant elever, der mobbing kan foregå hyppig. En elev la ut en bombetrussel på en skole i Tønsberg for et år siden, nettopp på “Jodel“, også det en falsk alarm.

"Jodel" gir rom for terror-spøk på Ungdomskole
"Jodel" gir rom for terror-spøk på Ungdomskole

“Jodel” gir rom for terror-spøk på Ungdomskole.

Man kan tenke seg hvordan lovens lange arm vil håndtere det, om du blir tatt for å spre rykter om en skoleskyting eller spre annen terror-virksomhet i ditt nærmiljø. Blir du kjent skyldig for dette, kan du faktisk risikere flere år bak murene om du er fylt 15 år.

En fleip er en fleip, men kan også misforstås og bli gjort til alvor. I tillegg kan det generere interesse og trigge ensomme ulver til å handle. Man bør vokte seg vel for å fleipe med så alvorlige hendelser.

Dessverre er det større sjanse for at en barneskole, Ungdomskole eller en videregående skole i Norge – blir rammet av en skoleskyting, enn at den aldri blir det. Man kjenner den brutale sannheten fra en rekke skoler i USA, Finnland og Tyskland, mer enn 50 i tallet siden 1970.

Går vi rundt og tror at norske skoler er trygge for skolemassakre, er vi naive.

Elever som har falt utenfor systemet, som sliter med mobbing, har få venner, er psykisk syk eller mentalt ustabil, har dårlig relasjon til foreldre og nær familie – er noen grunner til skolemassakre; det finnes ingen gode svar på at marerittet blir til virkelighet, dessverre.

Det viktigste er at nødetatene er raskt på plass når alarmen går, at elever, lærere og rektorene vet hvordan de skal håndtere skrekk-scenarioet. Da bør man selvsagt unngå falske alarmer via lukkede og anonyme nettverk eller applikasjoner.

Man kan neppe være godt forberedt på at en skoleelev begynner å skyte vilt rundt seg. Forebyggende tiltak er satt i gang for flere år siden i Norge, uten at det gir noen som helst garanti.

På “Jodel” kan brukerne poste tekst og bilde til andre brukere i nærheten anonymt. De fleste kan tenke seg hva dette kan brukes til, av uærlige og ondskapsfulle mennesker, som faktisk vil skape frykt og terror.

Vi kan ikke unngå tenke på alle de uskyldige som faktisk ble rammet på norsk jord. Ikke på en skole, men på en sommerleir, på Utøya for drøyt fem år siden. 69 uskyldig mennesker ble drept der, av en ensom ulv.

For din egen sikkerhet skyld, skal du ikke rope ulv, ulv, om det ikke er noen fare.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Dine favoritt-nettsider har alt på et sted

Dine favoritt-nettsider har alt på et sted. Komplett, FINN og andre store nettaktører har det til felles at de samler...

Lukk