Mange journalister begynner å skrive fordi de har noe på hjertet. En historie de vil fortelle på sin måte. Noen er svært dyktige og havner i store aviser med et godt renomé mens andre sliter litt og skriver for en gratisavis. Det er ikke avisens renomé alene som gjør det til en avis som viktige mennesker leser, men de som skaper avisen, og det er selvsagt journalistene.

Husker du tilbake til lykkelig barndom, barne og ungdomskole- med egen skoleavis? Det var tider det!

Og allerede da, midt i puberteten -var det mang en skribent som var med på den første avisa fra klasse 8A på Smestad skole i Oslo- og den journalistiske spire kunne starte å vokse.

Var det ikke ordet som hadde makt? Bokstavene satt sammen i bestemt rekkefølge som ble til ord. Ord med betydning og mening. Ord har makt. Spesielt flere etter hverandre…

Det skrevne ord kan raskt endre våre tanker og følelser på en gang. Ord med sterk mening, og med positive eller negative betydninger- kan få enorme konsekvenser for oss.

– Journalister er selvsagt en helt egen art. Man kan jobbe med hva man vil, de fleste jobber er veldig like- Men den som har en «deadline» å følge lever i en annen tidsalder enn oss andre. Man må levere til «deadline». Ellers kommer ikke stykket på trykk. Det betyr en svakere avis og mindre penger i pungen-

– I Norge har man en håndfull glimrende journalister. Man må nevne nylig avdøde Kåre Vallebrokk i den anledning. En av hans bedre replikker lyder: » En god journalist skal lukte øl og tobakk» eller noe lignende. NRKs Bjørn Hansen, Hans Wilhelm Steinfeldt, og Dagbladets Marie Simonsen er navn som runger i Tostrup kjellerens lokaler i Oslo. Puben med underjordisk gang bort til Stortinget går det rykter om.

– Jeg kjenner kun et lite knippe ukjente journalister, men jeg vet om flere kjente og meget dyktige journalister som senere har blitt mer enn bare det. Og de virkelig store kanonene blir forfattere, TV- verter for eget show eller blir skribenter for de største avisene som Aftenposten og VG ved siden av.

Fredrik Skavlan har jo blitt kjent etter desk-jobb hos nevnte Dagbladet. En meget dyktig journalist og han gjør det bra på TV.

Gerhard Helskog, Arthur Arntzen, Tande P og havseiler og forfatter Ragnar Kvam Jr. De har alle en fortid i fra lillebror i «Akersgata» Dagbladet har fostret hundrevis av gode journalister. Marte Michelet er en av den nye generesjon fremdragende skribenter i nevnte avis.

Bøkene til Ragnar Kvam Jr. bør leses. «Jakten» er fantastisk spennende. Den skrev Ragnar sammen med Ola Thune.

– Ola Thune ( tidligere sjef i KRIPOS) får i oppdrag å lete etter en datter som er kidnappet av sin egen far. Ragnar og Ola leter over halve Asia og finner datteren…

Spenning fra start til slutt- Anbefales. Skrevet på en måte som gjenspeiler Kvam jr. glimrende måte å få fram spenning, virkelighet og struktur så du bare må lese videre.

Dette gjelder også for bøkene han skrev de årene han seilte på de syv hav med seilbåten » Nothern Quest «. «Havet har meg nå» kan jeg anbefale på det sterkeste. Eventyrlige fortellinger.

Ragnar Kvam jr er blant Norges dyktigste skribenter.

En god journalist skal ha » en god penn». Det tror jeg betyr at vedkommende skal kunne skrive fengende, levende og med godt språk. Med riktige setningsoppbygning, riktige verb, selvsagt null skrivefeil, og med troverdighet. Så om du tror det bare er å kaste seg ut i det og tro at du er journalist så tar du grundig feil-

Å være en god journalist lærer du ikke annet sted enn i felten. Erfaring og et brennende engasjement for å skape noe, for å formidle og ikke minst lete etter svar der ingen andre leter. Alle journalisters drøm er å finne det ultimate scoop-

Her er det bare å bruke fantasien. Er du alene om å kunne dokumentere en nyhet som revolusjonerer nyhetsbildet eller får et intervju med en viktig person som aldri ellers sier et pip til media e.l-  Da får du inngravert ditt navn med ild-skrift i de fleste fora verden over.

Like historisk som sitatene til historiske personligheter som John F. Kennedy sin » Ich bin ein » Berliner i juni 63´og Martin Luther King sin » I have a deam!» Samme år. Slikt blir husket i generasjoner, skapt av personlighetene, men formidlet av journalister til en hel verden…

I de senere årene har det kommet mange nettaviser med mer eller mindre vekslende hell. Her er det ofte direkte avskrift eller kopiering fra andre litt større nettsteder, og kan vel strengt tatt ikke kalles nyheter, og ikke er det journalister som jobber der heller. Ikke mange i hvertfall-  den kreative jobben som ligger bak er gjort på kort tid, og det er sjeldent godt eller riktig formidlet til leseren.

Vi bloggere er på en måte journalistspirer som formidler et budskap, av variabel kvalitet fordi det er så mange, og de fleste er veldig unge. Men det er ordentlige journalister som har et budskap og som faktisk har gode blogger.

Jeg leser med stor iver  flere av de. http://fredrik.tv2blogg.no/ riktig nok en nyhets-blogg, men Fredrik er vel TV2´s beste journalist. Han formidler et budskap hjem til trygge Norge fra krigene i Irak, Afghanistan og Somalia. Men fare for eget liv følger han konfliktene helt på grenen til det som er mulig og forsvarlig.

Fredrik var også tilstede på Serena Hotel i Afghanistan, der Dagbladet journalist Carsten Thomassen så tragisk mistet livet da terrorister sprengte seg inn på hotellet. 14 januar 2008. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre var til stedet.

Fredrik Græsvik er fin fyr som nyter sin Bayer på brygga i Fredrikstad- i deilige ferieuker i juli.

 

Går du med en journalist i magen?

Jeg går med en journalist spire i magen- men den har ikke kommet så mye lengre enn den gangen vi laget skoleavis- Jeg later som om jeg er politisk redaktør i The Times, sånn utpå fredagskvelden etter et par glass velfortjent rødvin.

Og litt senere er jeg ofte den journalisten som kommer over gåten på hvordan man helbreder all kreftsykdom, finner godt gjemte skatter som J. R.R. Tolkien skrev. Fortsettelsen på Ringenes Herre…

Eller finner et spor i viktige norske saker som Orderud drapene, eller hvor pengene etter Nokas-ranet var blitt av…

Og etter et par glass til så ringer faen meg Hans- Tore Bjerkaas og spør om jeg er interessert i å ta over etter at Fredrik Skavlan gir seg- Og programserien skal hete-: » Vargas»

Kanskje jeg skal droppe de to siste vin glassene…

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
politisk rasisme- eller ren dumskap?

Kan politikere si eller skrive hva de vil, uansett hvor dumt det er. Ja, tydeligvis! En politiker er en person...

Arsenal- Barcelona

Stort større får du nesten ikke klubbkamper. Arsenal, er et av de såklat 4 store i England, Og Barcelona er...

Lukk