Jul hos alle no? Jula er for veldig mange den aller fineste tida på året. Familien samles endelig igjen, lyset skinner fra pyntede vindu, gaver, mat og kos kjøpes inn til liten og stor.

Forventningene skinner fra vakre, tindrende barneøyne. Jula er for mange hyggelige tradisjoner som vi liker å holde i hevd, slik bør det også forbli.

Det er vanskelig å sove, for det er så mange flotte pakker under det pynta juletreet. Kanskje er både den ene og den andre julegaven fra den lange ønskelista under treet.

Mange barn gleder seg ekstra til jul, det er jo barna som settes i fokus i julehøytiden.

Man skulle tro at det var slik hos alle, for det burde ha blitt jul hos alle, akkurat slik det alltid har vært, fra år til år.

Tror du det går mot jul hos alle? Jul blir det, men om den blir like flott som du er vant til, det kan vi nesten garantere at det slett ikke blir, dessverre. Ikke i år heller.

Hos noen blir jula et helvete på jord.

– Far drikker seg dritings, mor gråter, hun blør også, fra kuttet i hodet da far traff henne hardt. Barn i Norge vil oppleve en slik jul i år. Det blir ingen god jul i år heller, for noen barn og unge.

Jul hos alle no?

Julegavene seksåringen hadde håpet på i år, gikk til en helflaske Cognac, mor skulle strikke votter, men far brakk armen hennes fordi hun glemte å kjøpe øl.

Tolvåringen sa det ville ha vært fint med mobiltelefon til jul. Han hadde aldri hatt en. Alle i klassen har, bare ikke han. Den måtte ikke være ny heller, men stod helt øverst på ønskelista.

Han fikk ikke mobil i år heller, men en klask i ansikter for deretter å bli dratt etter håret inn på rommet sitt, som ble låst utenfra. Igjen.

Du som leser dette gråter sikkert like mye som oss som skriver denne teksten, på vegne av de barna som ikke får den jula de fortjener.

Derfor bør du gjøre det du kan for å hjelpe.

De aller fleste barn i Norge har det veldig fint, men ikke alle. Noen foreldre og andre omsorgspersoner har et ansvar å ta når de har omsorg for barn.

Det er det ikke alle som makter av ulike årsaker. Derfor er det noen barn som håper at jula går fort over, de vet at den verken blir hyggelig eller at det er noe fine gaver å få.

Det som blir levert fra den ene til den andre er fra far til mor via spark, slag og slåssing de voksne i mellom.

– Omsorgssvikt skjer i noen hjem der foreldre har problemer de ikke har fått hjelp til å takle, men du bør uansett som en mor eller far tenke godt over hvor mye alkohol du drikker i jula, eller ellers i året. Barn i alle aldre merker den adferdsendringen voksne får med promille.

Det alene kan være nok til gjøre jula vond og utrygg for den som opplever at mor og eller far drikker.

Jul hos alle no?

– Uansett hvor mange som sier eller skriver det, det skjer igjen og igjen.

 Tenk på de uskyldige barna som ikke har gjort noe galt, la de få oppleve en fin og fredfull jul, en jul uten rop, uten overgrep, uten vold og uten at mor ligger i en blodpøl på gulvet etter at far eller andre bekjente har slått henne, nesten ihjel. 

– I noen hjem er det ikke mor som blir mishandlet og slått. Det er barnet. I noen hjem i Norge, havner barn på sykehuset på grunn av mishandling, også denne jula.

Alle barn fortjener å oppleve en jul uten vold, alkoholmisbruk, fyll, mishandling og alt det som følger med mennesker som ikke kan, vil eller ikke er i stand til å ha omsorg for egne barn.

– Uansett hvor mange ganger det sies, eller skrives om; så skjer det igjen og igjen, allikevel er det barn i Norge som opplever nøyaktig det som her står skrevet.

Hvordan tror du de barneøynene ser ut når sjokket, redselen og smerten over å oppleve slike ting i det som skulle ha vært det tryggeste stedet på jord, men som er det eneste stedet de ikke ønsker å være?

De tar det med seg videre i livet som et åpent blødende sår, som kanskje aldri vil gro. Et arr på sjelen til evig tid.

Du som vet om barn som ikke har det like bra i hjemmet som de fortjener, bør selvsagt gjøre det du kan for hjelpe. Du bør tro det verste, for barnas skyld. Vis at du bryr deg, ta grep og gjør jula bedre for barn som opplever omsorgssvikt og vold i hjemmet.

Det blir jul hos alle, men ingen god jul. Kork igjen flaskene i tide, for barnas skyld. 

Opplever du eller andre i nære relasjoner vold i hjemmet, ring Politiet på tlf. 02 800

Alarmtelefon for barn og unge, tlf. 116 111

(Vi har ikke lov til å lukke øynene for disse barna, vi må fortsette å skrive og publisere om dette vanskelige tema. Alle som ønsker å videreformidle dette budskapet kan bruke denne teksten for alt det er verdt, om det kan hjelpe barn ut av hjemmet det ikke verdt å leve i.)

Del det også gjerne på Facebook.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Trøbbel i forholdet? Ta grep før det er for sent!

Trøbbel i forholdet? Ta grep før det er for sent! Mange par sliter i forholdet av ulike årsaker, noen fordi...

Lukk