Julemat er all type mat, den trenger kun ordet jul foran, så er det egentlig greit. Men som så ofte før, fra tidligere år handler også maten om hva vi spiste i fjor og tradisjonene før det igjen. Nordmenn elsker god julemat og da gjelder tradisjonene mer enn noen gang.

Tiden er inne, kjøleskapet skal fylles til randen av julemat som skal vare til langt inn i romjulen. Har du ikke skrevet handleliste, er det på tide å begynne å kladde. Skal du være vert på julaften eller i løpet av julen, er det ikke småtteri som skal kjøpes inn.

Lest? Handler du deg til fant – til jul?

Hjemmelaget julesylte, sosisser, mandelpotet og rosenkål, julepølse og medisterkaker, svisker og kalkun, torsk og pinnekjøtt. Man kan formelig smake ribbefettet i munnen. Glem for all del ikke tilbehøret, grønnsaker, sauser, kålrot, rosenkål og annet snadder som gjør høytiden perfekt.

Har du husket nok og riktig drikke til de forskjellige rettene?

Ikke rart svenskene elsker handlekåte nordmenn, som svir av 15-17 milliarder kroner, mye av omsetningen gjøres på Systembolaget. Vi må jo ha noe å skylle ned alt svineriet vi klemmer i oss gjennom julen.

Kan det bli for mye av det gode?

Er det rart nordmenn dauer som fluer av hjerte- og karsykdommer? Blodet stopper jo opp i årene, på stadig fetere og misfornøyde mennesker, som aller helst fant all mat gratis i butikkene. Grådige og på evig jakt etter de aller beste tilbudene – er vi nordmenn på vei til å ete oss til døde, satt litt på spissen.

Julemat – Husk å gå på do

Julemat – Husk å gå på do

Akutt-tannlegen er aldri så opptatt, så ofte som på julekvelden må vite. Jekslene går veggimellom grunnet hard svor, men likevel klemmer Ola og Kari Nordmann innpå tonnevis med nystekt gris. Tradisjoner skal holdes i hevd, åkke som.

Legevakta er også travel i julen over deg ganske land.

Kvinner som menn, unge som gamle har forspist seg på ribbefett, pølser, medisterkake og hjemmelaget saus, blodproppene kommer tette som hagl på en god gammeldags nordnorsk vinter. Vi overlevde julen i fjor så hvorfor ikke forsøke å spise seg ihjel i år også – er holdningen hos mange.

Lest? Slik får du perfekt ribbe på julaften!

For ikke å snakke om alt det sukkeret ungene kjører i seg. Sjokolade og marsipan til halv pris, gjør at de fleste barn fra to til seksten, spiser like mye sukker i desember som de hiver inn på resten av året. Heldigvis tåler de fleste hardkjøret, men det gjør utvilsomt noe med oss. Vi blir stadig tyngre.

Forstoppelse

Å ha forstoppelse, kanskje er det verre enn noen gang når det finnes så mye snadder på alle fat som nettopp i julen. Hemmeligheten for å unngå for hard mage er å være i bevegelse og drikke nok … vann.

Gjør deg selv og kroppen din en tjeneste i julen. Ligg unna all mat på fat, helst også alkoholen og annen sukkerdrikke sent på kvelden, så slipper du å våkne med kuppelhode og ikke klare å få av deg møkka.

Systematiske toalettbesøk med hyppige bæsjerunder, et par ganger i døgnet, er direkte nødvendig for å få et vellykket etegilde i julen. I år som i fjor.

Julemat – Husk å gå på do

Tenk alternativt – tenk fisk!

Kosen som hører med til julen og maten vi skal nyte gjennom late dager i høytiden behøver selvsagt ikke være verken for fet eller ha for mye sukker. Planlegger man litt i forkant, bør man ha et par middager med fisk. Det være seg laks, breiflabb, torsk eller en koldtbord aften med skalldyr.

Julemat er som sagt alt hjertet måtte begjære, det må ikke være nisser og fleskeengler på emballasjen for at innholdet kan fortæres i desember. Kok fullkornpasta og trekk eller stek noen sunne pølser med en grønn salat til – verre er det ikke.

Lest? Maten som får gjestene tilbake

Om lutefisk blir for avansert for deg, kan grove fiskekaker være enn venn i nøden. Til og med fiskeboller i hvit saus, med karri og gode poteter og gulrøtter kan smake fortreffelig, etter dager med fet ribbe og en solid overdose med marsipan og annet søtt.

God drikke hører et perfekt måltid til. Det er nå du skal investere i den litt bedre rødvinene enn den du ellers kjøper, din gnier. Kjøp også øl på Vinmonopolet for å få godt nok juleøl med høyt alkoholinnhold, for bedre kvalitet. Dyrt ja, men verdt smaken. Ett glass akevitt bør holde, om det er barn tilstede.

Handleliste!

Ingenting er verre enn å ha glemt noen innkjøp, da mor endelig står i julekjolen, far har klemt innpå den første drammen og svigermor er i ferd med å dø av sult.

Derfor skal du få en ferdig handleliste, som du kan kopiere, dermed er julehandelen sikret for i år. Krydderet du trenger, får du skrive opp selv – vi kan ikke skjemme dere helt bort heller.

  • Juleøl, poteter, gulrøtter, rosenkål, svisker,  medisterkaker,
  • Pinnekjøtt, torsk, Pizza Grandiosa (mer enn halvparten av det norske folk har pizza på julaften.) Ta to!
  • Juleribbe, julesylte, jule-leverpostei, majones, egg, brød, melk,
  • Roastbiff, sylteagurk, juleskinke, julebrus, klementiner, epler,
  • Ribberull, lammerull, Nugatti, rødbetter, sennep, brød, sild,
  • Smør, bacon, mel, gjær, andre grønnsaker, kalkun
  • Risgrøt, rødsaus, is, karamellpudding, vaniljesaus
  • Ikke glem husdyrene og fuglene
  • Toalettpapir, fyrstikker og telys

Uansett hvem du skal tilbringe julen og julaften sammen med – er gjestene alltid de viktigste, kanskje særlig i julehøytiden. Er du alene, håper vi du har valgt det av egen fri vilje, ellers håper vi du kan ta kontakt med organisasjoner nær deg, som arrangerer en felles jul for eneboere, og vanskeligstilte familier.

Mennesket er menneskers glede, du er unik og helt spesiell, du er ønsket rundt et bord sammen med andre som holder deg av. Helt sikkert. Du fortjener å være endel av selskapet.

Ja, også du, ikke glem å gå på do når du må. Tenk så kjedelig om ‘proppen løsner’ når du er på besøk hos svigers da … Hele huset stinker, ikke sant?

Trenger du gratis underholdning i julen, meld deg på vårt nyhetsbrev, da vel!

Velbekomme og god jul til deg og dine.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Veteran tar over Everton!

Noe overraskende for mange er det faktisk den tidligere Chelsea, Real Madrid, Juventus, Milan, PSG, Bayern München og Napoli manageren,...

Lukk