Tiden er inne, kjøleskapet skal fylles til randen av julemat som skal vare til langt inn i romjulen. Har du ikke skrevet handleliste, er det på tide å begynne å kladde. Skal du være vert på julaften eller i løpet av julen, er det ikke småtteri som skal kjøpes inn.

Lest? Norge i desember? Nei takk! 

Om du tror det er i den billigste matkjede-forretningen du sparer mest penger på julematen, tar du feil. Du bør ha tatt turen til Tyskland, eller Danmark for å ha gjort kloke innkjøp, men det begynner å haste – kanskje er Sverige redningen for mange. Ribbe ned i 29,90 per kilo er nesten skammelig.

Hjemmelaget julesylte, sosisser, mandelpotet og rosenkål, julepølse og medisterkaker, svisker og kalkun, torsk og pinnekjøtt. Man kan formelig smake ribbefettet i munnen. Ikke rart svenskene elsker handlekåte nordmenn, som svir av 15-17 milliarder kroner, bare i Sverige, mye av omsetningen gjøres på Systembolaget. Vi må jo ha noe digg å skylle ned alt svineriet vi klemmer i oss gjennom julen.

Er det rart nordmenn dauer som fluer av hjerte- og karsykdommer? Blodet stopper jo opp i årene, på stadig fetere og misfornøyde mennesker, som aller helst fant all mat gratis i butikkene. Grådige og på evig jakt etter de aller beste tilbudene – er vi nordmenn på vei til å ete oss til døde. Mer om det i et senere blogginnlegg.

Lest? Priskrigen for julen 2017 er i gang! 

Tanken på at maten skal vare gjennom hele julen, gjør at mange fyller handlevognen til randen, og vell så det. Mange fortrenger det faktum at butikkene er åpen til kl 22:00 lillejulaften, og mange åpner igjen allerede andre juledag, særlig de som kan. Sannsynligvis vil ingen sulte ihjel de få timene butikkene holder stengt. Kommer sviger mor og tante Augusta på julaften, kan du handle inn alt du trenger – kort tid før middagen skal på bordet.

Planlegging er viktig for å lykkes med julemiddagen.

Ingenting er verre enn å ha glemt noen innkjøp, da mor endelig står i julekjolen, far har klemt innpå den første drammen og svigermor er i ferd med å dø av sult. Derfor skal du få en ferdig handleliste, som du kan kopiere, dermed er julehandelen sikret for i år. Krydderet du trenger, får du skrive opp selv – vi kan ikke skjemme dere helt bort heller.

  • Juleøl, poteter, gulrøtter, rosenkål, svisker,  medisterkaker,
  • Pinnekjøtt, torsk, Pizza Grandiosa (mer enn halvparten av det norske folk har pizza på julaften.) Ta to!
  • Juleribbe, julesylte, jule-leverpostei, majones, egg, brød, melk,
  • Roastbiff, sylteagurk, juleskinke, julebrus, klementiner, epler,
  • Ribberull, lammerull, Nugatti, rødbetter, sennep, brød, sild,
  • Smør, bacon, mel, gjær, andre grønnsaker, kalkun
  • Risgrøt, rødsaus, is, karamellpudding, vaniljesaus
  • Ikke glem husdyrene og fuglene

Sprø svor på ribba? Slik gjør du det!

Uansett hvor mange som kommer til middag på julaften, glem aldri at det er menneskene rundt bordet som er de viktigste. Også de minste. Vis respekt for at julehøytiden skal og bør være hyggelig for alle. Kork flasken(e) i tide.

Tenn en fakkel eller to på trappa, tenn lys i vinduene og på bordene og du kan la julestemningen og roen senke seg. Klokken 17:00 synger Sølvguttene julen inn på NRK1.

Vel bekomme.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kjedelig forhold? Les!

Kjedelig forhold? Les! Vi oppfordrer ingen til å være utro, men vi oppfordrer alle i et forhold til å tenke...

Lukk