Men det blir veldig feil å skylde på høytiden. Selvsagt er det den enkelte som drar kortet, for ofte og for mange ganger som må stå til ansvar for å få for mye gjeld, som ikke kan håndteres. Julen skaper gjeldsslaver!

Bankene har frie tøyler og skyhøye renter på forbrukslån. Alt for mange nordmenn biter på “tilbud” de ikke bør røre. Et kredittkort er gunstig å bruke om man betaler lånet i tide og kun da. Betaler man for sent løper dyre renter.

Lest? Lite penger til jul? Les!

Dessverre finnes det uærlige aktører i et tøft marked, som gjør det enklere enn noen gang å få lån av ble slag, om man har fast inntekt, og i hvert fall om man er to i husstanden, og to om å betjene lånet.

Men hvem har skylda for at stadig flere nordmenn, single som par, flest unge, men også eldre – havner i lukusfella og blir gjeldsslaver? Julen kommer hvert eneste år for alle. Bør det ikke være åpenbart at man ikke kan bruke andres penger i kjøpefesten?

Å ta opp forbrukslån for å betale et annet forbrukslån eller kredittkortregninger, har sendt en stor gruppe nordmenn inn i en gjeldsspiral det har vært vanskelig å stoppe. 

NRK.no
Julen skaper gjeldsslaver!

Julen skaper gjeldsslaver!

I følge Lindorff, gjengitt av NRK.no, sitter mer enn 30.000 nordmenn med en forbruksgjeld på 1 million kroner eller mer. Dette er ofte gjeld med høyere renter enn på andre typer lån, som igjen kan være svært vanskelig å betjene.

Trenden er som følger: Stadig flere tar opp forbrukslån, fordi det er vanskelig å få annen type lån, grunnet myndighetenes innstramminger for boliglån. Det betyr at dyr forbruksgjeld blir misligholdt. Som igjen betyr at mange får inkassogjeld de ikke kan betale.

La moralen være like tøff som den er klokkeklar. Ikke bruk penger du ikke har, ikke bruk penger som ikke er dine, i overført betydning – spar penger du ønsker å bruke. Og ikke ta opp dyre lån du neppe ikke makter å innfri.

Din privatøkonomi, som vi har skrevet om i flere hundre artikler på denne bloggen, er alltid ditt ansvar og kun ditt. Skyld gjerne på dyre julegaver, for mange gode tilbud og banker som gir lån til mennesker som ikke kan betale. Ansvaret er ditt, åkke som.

Julen skaper gjeldsslaver!

De fleste nordmenn over 18 år vet at man kan få problemer om de ikke betaler for seg i rett tid. Dessverre er det stadig flere som ikke bryr seg om sin privatgjeld, fordi de tror det ordner seg, allerede ved neste lønnsutbetaling. Det gjør det altså neppe.

Lest? Slik får du råd til alt i julen!

For å få en god og trygg økonomi, bør man ha et par viktige, men enkle regler i husstanden, enten man bor som singel eller som par. Et budsjett forteller om inntekt og utgifter, samt hva man har til overs når alt er betalt.

Er det kun 100kr igjen, etter at all gjeld og alle lån er betjent, per måned, er det faktisk ikke mer enn den hundrelappen å bruke. Uansett hvor mye man har lyst på. Det være seg julegaver, mat, vin, klær eller gaver til barna.

Man kan ikke, bruke mer enn det budsjettet tillater, gjør man det, vil man altså havne i problemer, slik 30.000 nordmenn har gjort i utgaven av 2019. Da kan 2020 bli riktig så utrivelig for alle disse som har gjeld de ikke kan betjene.

For å løse problemene på kort sikt, kan man klippe kredittkortene i biter, ta kontakt med kreditorene og be om godt vær og en hyggelig nedbetalingsplan. Deretter må man endre holdninger rundt privatøkonomi.

Selge unna all løsøre, rydde kjeller og loft, selge det som selges kan. Til og med bilen, leiligheten eler huset, om det kan gi deg/dere spillerom og bedre økonomi.

Å bli gjeldsslave er ikke noe som kan skje deg, men alle andre. Ikke vær så sikker, det kan gå veldig fort, at du har full kontroll og god økonomi – til å bli et enormt problem du ikke finner ut av. Det er nok verre enn mange tror.

Du vil alltid være skyld i gjelda du har, men det kan være ulike årsaker til at du har havnet i problemer. Syk, ufør, skilt eller oppsagt. Det er mye å velge i mellom.

Sparer du penger når du har penger tilgjengelig – er du på riktig spor.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nordmenn elsker juletradisjoner – på TV!

Om NRK hadde kuttet ut "Tre Nøtter til Askepott" og det ville ha blitt kaotiske tilstander på grenen til borgerkrig...

Lukk