Alle dietter kan diskuteres i det uendelige, faktum er at ingen av de virker, man dør før eller siden allikevel, ingen har som kjent overlevd. Men mens vi venter på døden kan vi jo gjøre det beste av den tiden vi har. Ved å spise riktig og mosjonere regelmessig kan vi bli riktig så gamle om det er noe mål.  

Livet har ingen garanti for noe som helst. Er man på feil sted til feil tid så kan livet være over allerede i dag eller i morgen. Men vi må ikke være negative, vi må være så overfladiske å si det som det er. La oss ta en dag av gangen så går det nok bra skal du se.

– Vi nordmenn er noen raringer, i januar skal vi slanke oss, i påska skal vi spise marsipan, om sommeren skal vi spise grillmat og drikke masse øl, og til høsten spiser vi fårikål, i desember spiser vi alt vi kommer over og i januar neste år slanker vi oss igjen.

Siden det fortsatt er vinter og tidlig på året så kan vi vel spise litt sunt og kanskje prøve siste mote på diett-fronten? Kanskje er nettopp 5:2 dietter den rette for deg til å få redusert vekten til din nye idealvekt?

5:2 dietten går ut på å faste i to av ukens syv dager. F.eks mandag og torsdag. Her skal du ikke spise mer enn 500 Kcal for kvinner og 600 Kcal for menn. Det er som kjent ikke all verden, men har du den rette innstillingen så går det nok bedre enn du tror. For de som har forsøkt denne dietten i lengre tid, gir gode tilbakemeldinger om bedre helse, redusert vekt og mer overskudd. For det er jo det vi ønsker ikke sant?

– De lærde strides som sagt om denne dietten som alle andre. Foreløpig er det kanskje flere professorer og ernæringsfysiologer som taler for enn i mot denne 5:2 dietten. Allikevel er det for lite forskningsresultater som ligger til grunn for hvordan denne virker på mennesker over lang tid.

– De som taler for bruker argumentet for fasting er svært gunstig for de som har eller er i fare for å få diabetes 2. Norges neste folkesykdom som bunner ut i vårt dårlige kosthold kombinert med for lite trim. For mye sukkerinntak som gjør oss overvektige, sitter vi mye stille i tillegg, trenger man ikke være verken professor eller ernæringsfysiolog for å forstå at man ødelegger helsen sin på sikt.

Skeptikerne til 5:2 dietten peker på at alle dietter som gir kortvarig effekt og som er såpass krevende at man må faste i 24 timer to ganger i uken er for vanskelig å holde på lang sikt. I det man stopper med dietten og spiser som man gjorde tidligere kan man gå opp ofte mer i vekt enn det man veide før man startet på diett. Jojo-slanking er et velkjent fenomen for mange.

Kort om 5:2 dietten:

  • På faste-dagene skal du innta 500-600 kilokalorier
  • Spis f.eks fiber, grønnsaker, fisk, kylling eller bønner og linser
  • Senker man kaloriinntaket i lengre tid vil kroppen komme i sparebluss, med denne dietten lures kroppen og man reduserer vekt i stedet.
  • På de dager man skal spise “normalt” skal man ikke overstige 2100 kilokalorier for kvinner 2200 for menn. Da kan man spise hva man vil, men være forsiktig med kaloririke produkter. Unngå for mye sjokolade f.eks. Spiser man sunt som f.eks frukt, fullkorn produkter, fisk, grønnsaker, magre meieriprodukter kombinert med jevnlig trening, vil man gå ned i vekt.

Alle vet at man skal spise riktig over tid for å gå ned i vekt, alle vet at man går opp i vekt om man spiser mer enn man burde. Ingen lykkes ved å ta et skippertak en gang i blant.

Man lykkes best ved å legge om livsstilen. Sørg for å legge vekk uvanene, spise heller grønnsaker med dip i stedet for potetgull. Kutt ut røyk og alkohol, spis grovt brød i stedet for kneip, ta trappen i stedet for heisen og mosjoner litt ekstra når man har fri, da har man allikevel mer tid enn ellers.

Ingen andre enn du kan bestemme over din helse, ikke la deg presses til å gjøre ting du ikke vil, men tenk over hvor mye lengre du lever ved å være bevisst på hva du putter i munnen til enhver tid. Det avgjør faktisk hvor gammel du blir.

 

Foto: Flickr/ Dzul Aryo Dida Mazay

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sliter du med å betale alle regningene dine?

Starten på 2014 er ikke noe unntak fra tidligere år, det er mange store regninger som skal betales, inkludert NRK-lisensen...

Lukk