Kan det være lys i tunnelen? Hva hadde du gjort om du visste at du måtte tilbringe de neste 4 månedene sammen med 32 andre mennesker i et lite tilfluktsrom, ca 700 meter under bakken?

Hadde du mistet forstanden eller hadde du hatt sterk nok psyke til å overleve. Jeg hadde ikke klart det! Garantert!

Leder ved Senter for Krisepsykologi, Atle Dyregrov, er enig i at de 33 ikke bør holdes for narr. Han oppfordrer til å være ærlig og oppriktig-

Samtidig påpeker han at det er viktig å få på plass struktur og rytme, for eksempel i form av faste måltider der nede. I tillegg er det viktig med personlig hygiene, fysisk aktivitet og at hjernen deres blir stimulert på forskjellig vis.

Dyregrov mener det er en stor styrke at de har hverandre, og at de har alt håp om å overleve nede i mørket. Men det vil være individuelle forskjeller på hvordan de takler det.

– At de er vant til miljøet, og har sjansen til kontakt med de hjemme, er en styrke og holder dem oppe, sier Dyregrov til VG Nett

Det vil trolig ta rundt fire måneder å få gruvearbeiderne opp til overflaten. Samtidig diskuterer doktorer og psykiatere hva de skal gjøre for å unngå at de 33 går fra forstanden.

Kan det være lys i tunnelen?

Mens de sang nasjonalsangen av full hals, kunne de 33 gruvearbeiderne som er fanget rundt 670 meter under jorden takke sine redningsmenn tirsdag, da det ble klart at de er et lite stykke nærmere friheten.

En redningstunnel er nå boret ned til de 33 under jorden, men de må vente lenge før denne er vid nok til at de kan trekkes ut. I mellomtiden får de nå holdt kontakt med omverdenen gjennom et borehull på 15 centimeter i diameter.

Etter 18 dager med lite mat og drikkevann får gruvearbeiderne nå sendt inn glukose- og rehydreringstabletter for å reparere fordøyelsessystemet. Om noen dager vil de få sendt ordentlig mat ned.

I gruven råder totalt mørke, bortsett fra små hodelykter arbeiderne har. På grunn av mangel på strømkilder har de imidlertid begrenset bruken av disse. De har også noen kjøretøyer der nede, men vil ikke bruke dem for mye på grunn av forurensningen.

Arbeiderne har fortalt at de har brukt en bulldoser til å grave seg inn til en forekomst av vann.

Gull- og sølvgruvene utenfor Copiapo går som en korketrekker over sju kilometer under et fjell. De innestengte arbeiderne er fanget 700 meter inn i fjellet-

Hver av de 15 centimeter vide hullene tjener sitt eget formål; den første skal sikre kommunikasjon, den andre skal sikre arbeiderne mat og forsyninger og den tredje skal sikre tilgangen på frisk luft.

Gjennom kommunikasjonssystemet som nå er installert mellom kammeret og overflaten fortalte arbeiderne at de hadde brukt en traktorgraver for å lete etter vann, og spist to skjeer med tunfisk hver og hatt en slurk melk og en kjeks hver 48. time siden de ble fanget 5. august.

Det forteller lege, Sergio Aguilar i redningsteamet til Associated Press tirsdag.

Redningsteamet har også sendt ned spørreskjemaer til de 33 som de skal fylle ut, for å finne ut hvordan det er med helsetilstanden til hver enkelt. Medisiner og små mikrofoner som gruvearbeiderne kan bruke for å kommunisere med familiene sine er også sendt ned.

Man jobber også med å ivareta gruvearbeidernes psykiske helse. En 54 år gammel skiftformann har tatt lederskapet for gruppen, som nå er noen av de gruvearbeiderne i verden som har vært fanget lengst under bakken.

– Vi har organisert alt veldig bra her nede, sier en av gruvearbeiderne mens han peker mot et hjørne med medisiner.

Noen av mennene står, andre ligger. Noen blir tydelig blendet av lyset fra minikameraet som ble senket ned i sylinderen som er deres kontakt med omverdenen, en mann holder hånden foran ansiktet.

– Her har vi et møte hver dag, og her er en plass hvor vi ber, forteller en arbeider på et utdrag av den 45 minutter lange videoen som ble vist på chilensk TV etter at familiene hadde sett den. Mange gråt da de så videoen, skriver CNN.

Hvis dette går bra så er det fristende å overtale Harald Zwart til å lage film om dramet i Chile- Jeg har en tanke i hodet om det hele. Stakkars folk!

Mye tyder på at det kun er snakk om få uker igjen før de innesperrede gruvearbeiderne ser dagslys igjen.

Chilenske myndigheter har beordret frys av bankkontoene til gruveselskapet, der det står 1,8 millioner dollar. Myndighetene vil sikre at pengene brukes til å utbetale fremtidige kompensasjoner.

Kilde Aftenposten.no og VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Monstermaster til besvær

  Hvis Hordaland og Rogland ikke skal gå helt i svart så må det på plass mer energiforsyning. Men om det er...

Lukk