Kan ikke kvinner gi økonomiske råd? Trygve Hegnar, eieren av Finansavisen, bladet Kapital, utskjelte Hurtigruten og en hel haug med andre selskaper. Ble nylig stemplet som både arrogant, grinete gubbe og mannssjåvinist. Da han nylig kommentere kvinners evner til å gi økonomiske råd i et intervju.

Bergenet lesetid: 4 minutes

Beate Engelschiøn

Han kalte kvinnenes råd for banale og opplagte, når VG på nyåret hadde en reportasje der en rekke kvinner gav tips, råd og vink om privatøkonomi. Beate Engelschiøn var en av disse, hun driver nettsiden “Moneypenny Norge” på Facebook. Det største nettstedet i Norge for kvinner med økonomiske tips og råd.

Lest? Aksjeporteføljen for de med store baller

Hegnar på sin side sier i bladet Kapital at han ikke hadde tenkt at utsagnet skulle bli en kvinnedebatt. Men det har det altså blitt. Hegnar har en egen evne til å framstå som besserwisser, han er småfrekk mot sine egne ansatte i Finansavisens Økonomi Nyheter. Og legger ikke noe i veien for å le av sine egne kvinnelige programledere.

Hans egne tallknusere, tungt utdannede menn, kanskje også noen kvinner i Finansavisen, har sikkert god peiling på hva de driver med. Men å påstå at kvinner ikke skal kunne gi gode økonomiske råd er håpløst, Trygve.

Kan ikke kvinner gi økonomiske råd? Selvsagt kan de det, minst like godt som Trygve Hegnar, tror vi.

Beate Engelschiøn har jobbet i Nav som økonomisk rådgiver og har vært med på å berge mennesker i økonomisk uføre, mang en gang. Da blir det nesten litt sjokkerende at en av nestorene i norsk næringsliv de siste 45 årene, skal harselere med kvinners evne til å omtale økonomi.

Kan ikke kvinner gi økonomiske råd?

Kvinner er smarte

Kvinner er minst like smarte som menn. De har ofte bedre karakterer, både på barneskolen, ungdomsskolen og på videregående. jaggu er ikke kvinnene bedre til å få en tyngre utdanning også. Selvsagt kan kvinner gi gode råd om økonomi, men det er selvsagt en mannsdominert bransje. Bare se TV-serien Exit, som kommer i mars.

Fra 2017 til 2018 økte andelen av kvinner med lang universitets- og høyskoleutdanning med 0,4 prosentpoeng, mot 0,2 prosentpoeng for menn.

Forskning.no

Kan ikke kvinner gi økonomiske råd? Selvsagt kan de det. Finansminister Siv Jensen har gjort en utmerket jobb som finansminister gjennom mange år, har hun ikke det, da?

Lest? Kryptovalutaene er framtidens betalingsmiddel

Tjener mye

Veldig mange tjener mye penger, faktisk flere millioner kroner i året, men det er selvsagt mange flere som tjener mindre. Det er bare en håndfull milliardærer som drar opp snittet, men mange lavtlønnede, som ikke er i nærheten av 600.000 per år.

Hvordan du skal tjene mer, eller i hvert fall få bedre økonomi handler om forståelsen mellom pluss og minus. Alle vil ha mer, en naturlig tanke for alle som er avhengig av penger, du kan spare litt, for hver gang du bruker penger med bankkortet ditt, eksempelvis.

Fyller du drivstoff på riktig dag? Det skiller opp mot fire kroner fra den billigste til den dagen prisen er høyest. Fyller du drivstoff på to biler sier du? Er du helt sikker på at dere trenger to biler? Er du klar over hvor mye dere kan spare ved å selge den ene bilen? Minst 15.000 kroner per år, faktisk.

Privatøkonomi

God privatøkonomi kommer ikke av seg selv, men det er ditt ansvar.

Skal du lykkes med å betale regningene dine, alle avdrag på boliglånet, som blir dyrere og dyrere jo høyere rentene blir, skal du ha overskudd til sommerferie og klær til ungene ved skolestart – bør du planlegget forbruket. Budsjett? Betyr at man har kontroll på pluss og minus.

Du visste selvsagt at man bør bruke egne penger og ingen andres?

Om du er i tvil, har spørsmål eller trenger gratis tips om egen privatøkonomi – bruk kommentarfeltet. Eller spør en kvinne i din omgangskrets. La Trygve Hegnar sitte der og surmule.

Vargas

Pin It on Pinterest