En mann på 18 år er det åttende norske tilfellet av søvnsykdommen narkolepsi blant personer som ble vaksinert mot svineinfluensa.

Til sammen har Statens legemiddelverk nå registrert åtte tilfeller av den alvorlige og sjeldne søvnsykdommen.

Tilfellene er rapportert inn etter at finske helsemyndigheter slo alarm om en mulig forbindelse mellom svineinfluensavaksinen Pandemrix og narkolepsi.

Nå jobber både nasjonale og europeiske helsemyndigheter med å finne ut om vaksinen kan ha utløst den sjeldne sykdommen.

Leter etter årsak

Årsaken til sykdommen er ikke kjent. Forskerne vet at det er en genetisk komponent, men i tillegg regner de med at ytre faktorer må til for å utløse sykdommen. En rekke ulike faktorer, som infeksjoner (for eksempel influensa) og stress har tidligere blitt mistenkt for å ha sammenheng med utbrudd av sykdommen. Men man vet ikke om det er årsakssammenhenger her.

Som et råd til norske leger sier Legemiddelverket at de må være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller av narkolepsi hos barn. Det pågår for tiden ingen vaksinering mot svineinfluensaen i Norge.

Finske myndigheter stanset tidligere i uken bruken av Pandemrix etter at det ble oppdaget seks tilfeller av narkolepsi blant vaksinerte barn.

Narkolepsi er en nevrologisk tilstand som kjennetegnes av plutselige og ukontrollerte søvnanfall.
Disse tilfellene av narkolepsi bør norske helsemyndigheter ta på ytterste alvor.

Det er ikke vanskelig å skjønne hvor enorme konsekvenser det kan få, hvis man skulle få ukontrollert søvnanfall i mange og uheldige situasjoner-

Fakta:Spørsmål og svar

Hva er narkolepsi?

En nevrologisk sykdom som kjennetegnes av søvnanfall og/eller vedvarende og ukontrollerbar søvnighet på dagtid. Et tilleggsymptom kan være tap av kontrollen over musklene for eksempel i nakken, knærne eller hele kroppen, som kan bli utløst av sterke følelsemessige reaksjoner (glede, sinne, overraskelse osv). Man kan også få hallusinasjoner. Alle har ikke alle symptomer, og alvorlighetsgraden varierer også.

Hva årsaker narkolepsi?

Sykdommen har en arvelig komponent. Men i tillegg regner man med at ytre faktorer må til for å utløse sykdommen. Det er ikke kjent hva dette er.

Hvordan stilles diagnosen?

Siden søvnighet kan ha mange årsaker, må pasientene som regel gjennom en omfattende søvnutredning for å få stilt diagnosen. Det gjøres av spesialister i nevrologi. Undersøkelsen registrerer ulike søvnstadier og når ulike søvntyper inntreffer. Ofte tar det lang tid fra de først symptomene til endelig diagnose.

Hvordan behandles narkolepsi?

Man kan lindre symptomene gjennom behandling. Noen legger opp døgnrytmen og tilpasser livet slik at de får søvnpauser på dagen. Medikamenter kan også brukes for å begrense søvnigheten.

Kilde. Det svenske legemiddelverket. Søvnforeningen.

 

Kilde Aftenposten.no

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3803854.ece

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VIDEO- Kungarna av Tyløsand

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w9HAE3pXiEo[/youtube] Jeg mener det alt for lite sex på TV, men dette handler ikke så mye om sex. Men fyll,...

VIDEO-Koranbrenning mot sin hensikt

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EuknlXKnev4[/youtube]  Hva ønsker Florida prest  Terry Jones å oppnå med en slik markering? Eneste han oppnår er enda større splittelse...

Lukk